Σεργκέι Σοϊγκού: Ο αρχιστράτηγος του πολέμου στην Ουκρανία στο στόχαστρο της διεθνούς κοινότητας αλλά και του Πούτιν

Ο τόπος που γεννήθηκε απέχει περίπου 5.000 χιλιόμετρα από τη Μόσχα. Αυτόνομη Δημοκρατία της Τούβα. Νότια Σιβηρία. Σύνορα με τη Μογγολία.

Ο δεύτερος Σεργκέι της «τριανδρίας του πολέμου», (μαζί με τον Σεργκέι Λαβρόφ) ο Υπουργός Αμυνας της Ρωσίας Σεργκέι Σοϊγκού, θεωρείται ο εγκέφαλος των πολεμικών επιχειρήσεων στην Ουκρανία και αυτός που θεωρητικά θα πρέπει να απολογηθεί όχι μόνο στην παγκόσμια κοινότητα, αλλά και στον πρόεδρό του αν τελικά το εγχείρημα δεν προχωρήσει όπως το είχε σχεδιάσει.

Από τα τέλη Φεβρουαρίου φιγουράρει και αυτός στη λίστα των προσώπων, στα οποία έχουν επιβάλει προσωπικές κυρώσεις τόσο η ΕΕ όσο και οι ΗΠΑ. Θα μπορούσε υπό συγκεκριμένες συνθήκες να δικαστεί ως εγκληματίας πολέμου.

Μια αξιοζήλευτη καριέρα ενός ανθρώπου του συστήματος

Μηχανικός στο επάγγελμα, αλλά και πολιτικά δραστήριος δεν φαινόταν ότι θα ακολουθούσε αυτή την πορεία. Εκμεταλλεύτηκε όμως τις πολιτικές αλλαγές και το τέλος της Σοβιετικής Ενωσης και από το Κρασνογιάρσκ μετακόμισε στη Μόσχα, όπου από το 1991 άρχισε να ασχολείται με ζητήματα πολιτικής προστασίας. Είχε επιλέξει να σταθεί στη σωστή μεριά, όταν στήριξε τον Μπορίς Γέλτσιν, τις κρίσιμες ημέρες του πραξικοπήματος, εναντίον του Μιχαήλ Γκορμπατσόφ. Από εκεί και μετά η άνοδος του ήταν ασταμάτητη.

Από το 1994 έγινε μέλος του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας και Υπουργός Αντιμετώπισης Φυσικών Καταστροφών και Πολιτικής Άμυνας, ένα αξίωμα που εκμεταλλεύτηκε για την πολιτική ανάδειξή του.

Επί 18 χρόνια ήταν πανταχού παρών σε πλημμύρες, φωτιές, καταστροφές και γίνεται ένα από τα πιο δημοφιλή δημόσια πρόσωπα, ξεχωρίζοντας τόσο για τις οργανωτικές του ικανότητες, όσο και για την ικανότητά του να εκμεταλλεύεται την προβολή στα ΜΜΕ.

To 1999 ανακηρύσσεται «Ήρωας της Ρωσικής Ομοσπονδίας» και δηλώνει με μετριοφροσύνη: «Δεν είμαι ο παντοδύναμος Θεός, ούτε καν ο αναπληρωτής του». Προάγεται επίσης σε Αρχιστράτηγο.

Την ίδια χρονιά θα είναι ένας από τους συνιδρυτές του κόμματος «Ενότητα» που λαμβάνει 23% στις εκλογές και στηρίζει τον Πούτιν. Το 2001 το κόμμα αυτό συγχωνεύεται έτσι κι αλλιώς με την «Ενωμένη Ρωσία» του προέδρου.

Το Νοέμβριο του 2012 μετά από ένα σκάνδαλο, που αφορούσε τον τότε υπουργό Άμυνας, Ανατόλι Σερτζιούκοφ, ο οποίος και αποπέμπεται από το αξίωμα του, ο Σοϊγκού διορίζεται Υπουργός Αμυνας και αναλαμβάνει την αναδιοργάνωση και τον εκσυγχρονισμό του στρατεύματος. Η αρχική καχυποψία απέναντι σε έναν άνθρωπο, που θεωρείτο «εξωστρατιωτικός φυτευτός», θα ξεπεραστεί σταδιακά από το στρατιωτικό κατεστημένο.

Η πρώτη του μεγάλη δοκιμασία

Ο πόλεμος της Κριμαίας του χρεώνεται σαν μια προσωπική επιτυχία και τον φέρνει ακόμα πιο «μέσα» στο στενό κύκλο εμπιστοσύνης του Πούτιν.

Το 2015 υπήρξαν δημοσιεύματα για την απόκτηση από μέρους του μιας βίλας στη Ρουμπλιόφκα, την γειτονιά στα προάστια της Μόσχας, όπου απολαμβάνουν τη ζωή οι Ρώσοι νεόπλουτοι, σε συνθήκες, που θα ζήλευε και η πιο ακριβή γειτονιά σε κάποια δυτική μεγαλούπολη. Αυτό δεν φαίνεται να ενοχλεί τον Πούτιν, ο οποίος αδιαφορεί για το σκάνδαλο και συνεχίζει να τον εμπιστεύεται. Επιτυχημένη αξιολογείται και τη δράση των ρωσικών δυνάμεων στη Συρία.

Το ερώτημα που απασχολεί τώρα τη Δύση είναι αν έπεσε έξω στους σχεδιασμούς του για την εισβολή στην Ουκρανία και αν όντως ο Βλαντίμιρ Πούτιν έχει εκνευριστεί μαζί του για την καθυστέρηση κατάληψης του Κιέβου. Οι επόμενες ημέρες θα αποδείξουν τι ισχύει τελικά. Το σίγουρο είναι ότι ανεξαρτήτως της έκβασης του πολέμου το μέλλον του δεν θα είναι τόσο «ανέφελο» πλέον.

Από υπουργός υπεύθυνος για την αντιμετώπιση καταστροφών, θεωρείται πλέον από εκατομμύρια ανθρώπους σε ολόκληρο τον πλανήτη ως βασικός υπεύθυνος μιας τεράστιας ανθρωπιστικής καταστροφής. Κάτι που αρχίζουν να πιστεύουν και πολλοί άνθρωποι στην Ρωσία, ειδικά οι μανάδες των Ρώσων στρατιωτών που χάνονται σε ένα πόλεμο, που οι περισσότεροι Ρώσοι πολίτες θεωρούσαν απίθανο και σε κάθε περίπτωση χωρίς καμιά λογική απέναντι σε έναν «αδερφό λαό».

Ειδήσεις σήμερα

Μπορεί η Κίνα να επηρεάσει τον Πούτιν; Γιατί σιωπά για τον πόλεμο στην Ουκρανία

Η CIA προσπαθεί να μπει και να διαβάσει το μυαλό του Βλαντίμιρ Πούτιν, ενώ εκτιμά ότι ο πόλεμος θα κρατήσει ακόμα πολύ

Ο παγκόσμιος «πόλεμος» των αποθεμάτων – Επισιτιστική κρίση προ των πυλών

Κώστας Αργυρός

Recent Posts

Lockdown : Αύξηση κρουσμάτων, μεταλλάξεις και τα νοσοκομεία χωρίς… οξυγόνο – Τα στοιχεία που οδήγησαν στα νέα μέτρα

Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…

3 έτη ago

Αντιδράσεις στην παντοδυναμία του Facebook

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…

3 έτη ago

Εκκίνηση με τρεις Έλληνες σε τοξοβολία και κωπηλασία

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…

3 έτη ago

Χ. Κλούγκε: Στο περιθώριο 1 στους 6 Ευρωπαίους που υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές πριν από την πανδημία

Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…

3 έτη ago

Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τον θάνατο της 26χρονης συντρόφου του στην Φολέγανδρο

Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…

3 έτη ago

Ξανά στις 3 πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην ΕΕ στη διάθεση συχνοτήτων για 5G

Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…

3 έτη ago