Ισχυρή – και μάλιστα αυξημένη – ήταν φέτος η ζήτηση ακινήτων από ξένους επενδυτές – εταιρείες real estate, funds ακινήτων και φυσικά πρόσωπα.
Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής διαθέσιμα στοιχεία της ΤτΕ και του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας, οι συνολικές τοποθετήσεις ξεπέρασαν ήδη τα 2,4 δισ. ευρώ και θα αυξηθούν περαιτέρω με τον συνυπολογισμό των στοιχείων για τις μεταβιβάσεις που έγιναν/θα γίνουν από τα μέσα Δεκεμβρίου ως το κλείσιμο της χρονιάς.
Το μεγαλύτερο μέρος αυτού του ποσού διοχετεύθηκε σε ακίνητα τουριστικών υποδομών – εξαγορές ξενοδοχείων, καταλυμάτων, κτιρίων που μετασκευάζονται για να γίνουν ξενοδοχείακαι συγκροτήματα διαμερισμάτων βραχυχρόνιας μίσθωσης κλπ.
Η αναπροσαρμογή του ελάχιστου ποσού επενδυτικής δαπάνης για την απόκτηση Golden Visa, δεν φαίνεται να επηρέασε σημαντικά τη συνολική ζήτηση από φυσικά πρόσωπα – πολίτες χωρών εκτός ΕΕ. Αγοράστηκαν λιγότερα ακίνητα, αλλά μεγαλύτερης επιμέρους και συνολικής αξίας.
Δύο άλλοι τομείς που προσείλκυσαν σημαντικά κεφάλαια είναι τα ακίνητα για logistics και οι μεγάλης επιφάνειας γραφειακοί χώροι υψηλών προδιαγραφών.
Σ’ αυτούς τους τομείς επικεντρώνουν το ενδιαφέρον τους οι εταιρείες ακίνητης περιουσίας και τα ξένα funds που ενδιαφέρονται πρωτίστως για υψηλές αποδόσεις από ενοίκια, βάζοντας σε δεύτερη μοίρα την προοπτική υπεραξιών.
Κατά τους υπολογισμούς στελεχών μεγάλων ελληνικών ΑΕΕΑΠ, η μέση απόδοση των γραφείων υψηλών προδιαγραφών στο κέντρο της Αθήνας διαμορφώθηκε φέτος σε 6,1% με 6,2%. Οι τιμές των ακινήτων αυξήθηκαν, ταυτόχρονα όμως ανέβηκαν και τα ενοίκια – σε ορισμένες περιπτώσεις και κατά 10%-12%.
Οι αποδόσεις καταστημάτων υψηλών προδιαγραφώ σε εμπορικούς δρόμους του κέντρου της Αθήνας διαμορφώθηκαν επίσης γύρω στο 6%.