Τουλάχιστον 1 εκατομμύριο άνθρωποι εγκατέλειψαν την Ουκρανία από τη ρωσική εισβολή, με τον ΟΗΕ να προειδοποιεί για τη «μεγαλύτερη προσφυγική κρίση του αιώνα».
Την ίδια ώρα οι βομβαρδισμοί και οι μάχες συνεχίζονται για όγδοη μέρα στην Ουκρανία με τις σειρήνες να ηχούν ανατριχιαστικά από τα χαράματα στο Κίεβο καθώς οι ρωσικές δυνάμεις επιχειρούν να εισβάλουν στην πρωτεύουσα, κι ενώ αναμένονται οι διαπραγματεύσεις με τη Μόσχα να επιχειρεί να επιβάλει τους δικούς της, σκληρούς όρους συνθηκολόγησης στην κυβέρνηση του Βολόντιμιρ Ζελένσκι.
Ο απολογισμός του Ύπατου Αρμοστή του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες αντιστοιχεί σε πάνω από το 2% του πληθυσμού της Ουκρανίας – που ανερχόταν σε 44 εκατ. στα τέλη του 2020 σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα – που πέρασε τα σύνορα μέσα σε μόλις μία εβδομάδα. Κι η υπηρεσία του ΟΗΕ προειδοποιεί ότι οι προσφυγικές ροές συνεχίζονται με αμείωτη ένταση, ενώ προβλέπει ότι έως και τέσσερα εκατομμύρια άνθρωποι μπορεί να εγκαταλείψουν την Ουκρανία, αριθμός που δεν αποκλείεται τελικά να αναθεωρηθεί προς τα πάνω.
«Μέσα σε επτά μόλις ημέρες γίναμε μάρτυρες της φυγής ενός εκατομμυρίου προσφύγων από την Ουκρανία σε γειτονικές χώρες», δήλωσε την Τετάρτη στο twitter ο Ύπατος Αρμοστής των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες Φίλιπο Γκράντι.
Ο Γκράντι είχε προηγουμένως εκτιμήσει ότι έως και 4 εκατομμύρια πρόσφυγες θα μπορούσαν να φύγουν από τις μάχες στην Ουκρανία, μια χώρα άνω των 40 εκατομμυρίων κατοίκων
Ο Γκράντι απηύθυνε έκκληση «να σιγήσουν τα όπλα» στην Ουκρανία για να μπορέσει να φθάσει ανθρωπιστική βοήθεια σε εκατομμύρια ακόμη εγκλωβισμένους αμάχους στη χώρα.
Αν ανασύρουμε στη μνήμη μας τα στοιχεία της UNHCR η Συρία, όπου ξέσπασε ο εμφύλιος το 2011, παραμένει η χώρα με τις μεγαλύτερες προσφυγικές ροές – κάπου 5,7 εκατ. άνθρωποι – αλλά ακόμη και με τον ταχύτερο ρυθμό φυγής από εκείνη τη χώρα στις αρχές του 2013, χρειάστηκαν τουλάχιστον τρεις μήνες για να εγκαταλείψουν ένα εκατομμύριο πρόσφυγες τη Συρία. Δύο χρόνια αργότερα εκατοντάδες χιλιάδες Σύριοι και άλλοι πρόσφυγες, που είχαν βρει προσωρινά καταφύγιο στην Τουρκία, μετακινήθηκαν προς την Ευρώπη προκαλώντας τεράστια αναταραχή στην Ευρωπαϊκή Ένωση αναφορικά με την αντίδρασή της και μερικές φορές αψιμαχίες και επαναπροωθήσεις.
Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της UNHCR, από τους 934.000 πρόσφυγες από την Ουκρανία νωρίς σήμερα, πάνω από τους μισούς κατέφυγαν στη γειτονική Πολωνία – πάνω από 505.000 – και άνω των 116.000 πήγαν στην Ουγγαρία. Η Μολδαβία υποδέχθηκε πάνω από 79.000 και άλλοι 71.200 πρόσφυγες πήγαν στη Σλοβακία.
Σήμερα οι υπουργοί Εσωτερικών των κρατών μελών της της ΕΕ θα συζητήσουν πώς θα βοηθήσουν τους ανθρώπους που εγκατέλειψαν την Ουκρανία μετά τη ρωσική επίθεση. «Όλοι όσοι έφυγαν για να σωθούν από τις βόμβες του (προέδρου της Ρωσίας Βλαντίμιρ) Πούτιν είναι ευπρόσδεκτοι στην Ευρώπη», ανέφερε η πρόεδρος της Κομισιόν, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, σε δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησαν οι υπηρεσίες της για την πρωτοβουλία.
Όλα αυτά την ώρα που συνεχίζεται το σφυροκόπημα των ρωσικών δυνάμεων σε μεγάλες πόλεις της Ουκρανίας.
Το Κίεβο τη νύχτα που πέρασε δέχθηκε ακόμη σφοδρότερα πλήγματα καθώς οι Ρώσοι εισβολείς εντείνουν την επίθεσή τους και μετακινούν δυνάμεις εγγύτερα στην πρωτεύουσα προκειμένου να την κυκλώσουν. Τέσσερις νέοι βομβαρδισμοί συντάραξαν το Κίεβο, ο ένας από αυτούς έπληξε το σταθμό του μετρό, ενώ οι δύο πρώτοι ακούστηκαν από το κέντρο του Κιέβου, με τις ουκρανικές Αρχές να απευθύνουν έκκληση στους πολίτες να σπεύσουν στο πλησιέστερο καταφύγιο.
Στο μεταξύ, από χθες βράδυ η Χερσώνα είναι υπό ρωσικό κλοιό. Ο δήμαρχος της πόλης Ιγκόρ Κολικάγεφ δήλωσε ότι Ρώσοι στρατιώτες είχαν αναπτυχθεί στους δρόμους της πόλης και ότι εισέβαλαν νωρίτερα στο δημοτικό συμβούλιο , ενώ απηύθυνε έκκληση να μη χτυπούν αμάχους.
«Δεν έχουμε στρατιωτικές δυνάμεις στην πόλη, μόνον άμαχους… Ανθρώπους που θέλουν να ΖΗΣΟΥΝ», αναφέρει σε ανακοίνωση ο δήμαρχος της ουκρανικής πόλης.
Την ίδια ώρα το υπουργείο Άμυνας της Ουκρανίας υποστηρίζει ότι οι ρωσικές δυνάμεις παραμένουν «ανεπιτυχείς» στις κατευθύνσεις που προελαύνουν και ότι η Μαριούπολη παραμένει σε ουκρανικά χέρια. Το στρατηγικής σημασίας λιμάνι, που σφυροκοπείται από έντονους βομβαρδισμούς, θεωρείται βασικό «έπαθλο» για τους Ρώσους, καθώς θα ενώσει τις δυνάμεις τους στα νότια και τα ανατολικά. Σύμφωνα με το υπουργείο Άμυνας, Ρώσοι αλεξιπτωτιστές έχουν παρατηρηθεί στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας, ενώ κάλεσε τους χρήστες του Διαδικτύου να μην κοινοποιούν «πληροφορίες βομβαρδισμού σε πραγματικό χρόνο»”, εν μέσω ανησυχιών ότι οι αναρτήσεις τους θα βοηθήσουν τις ρωσικές δυνάμεις.
Διαβάστε επίσης:
Ψήφισμα του ΟΗΕ κατά της εισβολής στην Ουκρανία: Απαιτούμε η Ρωσία να τερματίσει τον πόλεμο
Θα χάσει τώρα η ευρωπαϊκή ακροδεξιά τους Ρώσους «χορηγούς» της;
Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…
Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…
Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…
Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…
Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…
Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…