Πολιτική

Βουλή: Οι τοποθετήσεις των αρχηγών για το Ουκρανικό με το βλέμμα στις κάλπες…


του ΔΗΜΗΤΡΗ ΤΕΡΖΗ

Είχε πολλά ενδιαφέροντα στοιχεία στον απόηχο της χθεσινής συζήτησης στη Βουλή. Στοιχεία που μπορούν να οδηγήσουν σε κάποια πρώτα συμπεράσματα για το επόμενο διάστημα και με δεδομένο το γεγονός ότι τελικά η Ρωσία δεν κάνει περίπατο στην Ουκρανία, όπως είχε φανεί το πρώτο 24ωρο του πολέμου.

Οι αιχμές σε γεγονότα παλαιότερων εποχών ακούστηκαν από σχεδόν όλα τα χείλη, πρώτα απ’ όλα από τον πρωθυπουργό, όταν θύμισε πόσο δοκιμάστηκε η Ουκρανία επί ΕΣΣΔ και ειδικότερα επί Στάλιν (χωρίς να πει το όνομα), από τον Αλέξη Τσίπρα στη συνέχεια, όταν αναρωτήθηκε αν η Ελλάδα έχει εγκαταλείψει το δόγμα Καραμανλή και ακολουθεί πλέον το δόγμα του στρατάρχη Παπάγου (την πλήρη ταύτιση δηλαδή της εξωτερικής μας πολιτικής με εκείνη των ΗΠΑ), ενώ και ο γ.γ. του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας θυμήθηκε και επικαλέστηκε τη συμμετοχή ελληνικού εκστρατευτικού σώματος εναντίον των μπολσεβίκων το 1919, για να υποστηρίξει στη συνέχεια ότι από εκείνη την κίνηση του Ελευθέριου Βενιζέλου προέκυψε η ήττα του ελληνικού στρατού στη Μικρά Ασία.
Αναμενόμενα όλα αυτά για το εκλογικό ακροατήριο του καθενός μιας και το θέμα των εκλογών δεν έχει φύγει από το προσκήνιο. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ακολούθησε μια ρητορική παρόμοια με εκείνη που είχε κάνει στη συζήτηση για το εξοπλιστικό πρόγραμμα της χώρας, θέλοντας να συσπειρώσει τη βάση του κόμματός του και τους κεντρώους πατριώτες, ο Αλέξης Τσίπρας συνεχίζει με έναν τόνο ήπιου αντιαμερικανισμού, προβάλλοντας το δόγμα της δύναμης που δεν θα είναι μέρος του προβλήματος, αλλά της λύσης.
Αν μη τι άλλο ήταν πλούσιο το ιστορικό μάθημα που δόθηκε από τον πρωθυπουργό και τους πολιτικούς αρχηγούς από το βήμα της Βουλής, με όλους να διεκδικούν τη ρήση για το αν η χώρα μας «στέκεται στη σωστή πλευρά της Ιστορίας». Δεν έλειψαν και οι ατάκες ουσίας αλλά και εντυπωσιασμού, π.χ. στα λόγια του Κυριάκου Μητσοτάκη «είμαστε η Δύση», ο Αλέξης Τσίπρας ανταπάντησε «είμαστε και Δύση και Βορράς και Νότος και Ανατολή», αλλά το πιο σημαντικό απ’ όλα ήταν το γεγονός ότι υπήρξε ένα ελάχιστο σημείο συνεννόησης, εκείνο της απερίφραστης καταδίκης της Ρωσικής εισβολής, πέρα από τη στάση του κόμματος της Ελληνικής Λύσης που έβαλε κάποιους αστερίσκους.
Πέρα όμως από τις ιστορικές αναφορές και τους διαξιφισμούς για το αν έπρεπε ή όχι να στείλουμε οπλισμό στην Ουκρανία, αυτό που γνωρίζουν καλά όλοι είναι πως το παιχνίδι στην Ελλάδα θα έχει ως βασικό άξονα τις συνέπειες του πολέμου στην κοινωνία και ειδικότερα στο πορτοφόλι της. Είναι το σημείο μηδέν στο οποίο θα επικεντρώσουν κατά κύριο λόγο την πολιτική τους ατζέντα. Γιατί προφανώς και είναι χρήσιμα τα αντιπολεμικά συλλαλητήρια και η στήριξη στους Ουκρανούς πρόσφυγες του πολέμου, αλλά αν πιστέψουμε τις δημοσκοπήσεις ο ελληνικός λαός εμφανίζεται κάπως διχασμένος ως προς το θέμα. Η δημοσκόπηση της Κάπα Research που δημοσιοποιήθηκε προχθές εμφάνιζε ένα ποσοστό 45% να συντάσσεται με την Ουκρανία και στον αντίποδα ένα 20% συντασσόταν με τη Ρωσία. Ένα σημαντικό ποσοστό της τάξης του 22% δήλωνε πως δεν έχει αποφασίσει με ποιο στρατόπεδο συγκλίνει. Αυτό που ήταν συντριπτικό ήταν το ποσοστό του 83% που ανησυχούσε για την πολεμική σύρραξη και ό,τι αυτή μπορεί να επιφέρει.

Από την πλευρά της η κυβέρνηση, τουλάχιστον προς το παρόν, αντιμετωπίζει το θέμα των οικονομικών συνεπειών μάλλον γενικά και αόριστα. Τόσο ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης όσο και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου δήλωσαν πως τόνισε «θα εξεταστούν τα περιθώρια κέρδους για να αποκλειστούν οι δυνατότητες κερδοσκοπίας σε μια σειρά τομείς όπου οι ανατιμήσεις δεν εξηγούνται άμεσα».

Ο δεύτερος μιλώντας σήμερα στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ άφησε ανοιχτό το Πασχαλινό επίδομα στους οικονομικά ασθενέστερους λέγοντας πως όταν «θα είναι έτοιμη η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε ανακοινώσεις». Κατέληξε πως θα υπάρξουν «πολύ στοχευμένες πολιτικές στήριξης κυρίως σε αυτούς που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη εξαντλώντας τις δημοσιονομικές αντοχές της χώρας». Ίσως να μάθουμε περισσότερα έπειτα από την ολοκλήρωση του υπουργικού συμβουλίου που συνεδριάζει υπό τον πρωθυπουργό με αφορμή το Ουκρανικό ζήτημα.
Αυτά βλέπει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και κλιμακώνει την αντιπολιτευτική του γραμμή υποστηρίζοντας -με πανομοιότυπο τρόπο όπως και στην πανδημία- ότι το πρόβλημα της ακρίβειας στην Ελλάδα υπήρχε και πριν ξεσπάσει ο πόλεμος και η κυβέρνηση δεν έκανε τίποτε ουσιαστικό για να την αναχαιτίσει. Χαρακτηριστικές ήταν οι βολές του Αλέξη Τσίπρα στη Βουλή, όπου θύμισε την πρότασή του για μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα και μια σειρά από άλλα μέτρα που θα μπορούσε να έχει πάρει η κυβέρνηση.
Κερασάκι στην τούρτα, η ρήση του Νίκου Ανδρουλάκη περί προετοιμασίας για «εκλογές» σήμερα το πρωί στον Antenna, προειδοποιώντας Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ πως θα είναι σκληρός διαπραγματευτής την επομένη των εκλογών. Αφού είπε ότι τόσο ο κ. Τσίπρας όσο και ο κ. Μητσοτάκης «απέτυχαν», άφησε να εννοηθεί πως όποιος επιθυμεί να συνεργαστεί μαζί του μετεκλογικά θα πρέπει ν’ ακολουθήσει το πλαίσιο πολιτικών και αρχών του ΚΙΝΑΛ.

Διαβάστε επίσης:

Ο τρίτος παγκόσμιος πόλεμος έχει ξεσπάσει και είναι οικονομικός (προς το παρόν) – Προετοιμαζόταν εδώ και χρόνια

 Δόγμα «αμοιβαίας καταστροφής» ΕΕ- Ρωσίας  βλέπουν οι αγορές στις κυρώσεις και τα ρωσικά αντίμετρα

Διεθνείς οίκοι: Οι επιπτώσεις του ρωσο-ουκρανικού πολέμου σε οικονομία- αγορές

Δημήτρης Τερζής

Recent Posts

Lockdown : Αύξηση κρουσμάτων, μεταλλάξεις και τα νοσοκομεία χωρίς… οξυγόνο – Τα στοιχεία που οδήγησαν στα νέα μέτρα

Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…

3 έτη ago

Αντιδράσεις στην παντοδυναμία του Facebook

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…

3 έτη ago

Εκκίνηση με τρεις Έλληνες σε τοξοβολία και κωπηλασία

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…

3 έτη ago

Χ. Κλούγκε: Στο περιθώριο 1 στους 6 Ευρωπαίους που υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές πριν από την πανδημία

Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…

3 έτη ago

Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τον θάνατο της 26χρονης συντρόφου του στην Φολέγανδρο

Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…

3 έτη ago

Ξανά στις 3 πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην ΕΕ στη διάθεση συχνοτήτων για 5G

Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…

3 έτη ago