Κόσμος

Εισβολή στην Ουκρανία: Αλεξιπτωτιστές στο Χάρκοβο – Όλες οι πόλεις υπό πολιορκία- Στον αέρα οι διαπραγματεύσεις

Για 7ο 24ωρο οι ρωσικές δυνάμεις σφυροκοπούν τις μεγάλες πόλεις της Ουκρανίας. Στο στόχαστρο το Χάρκοβο, το Κίεβο, η Χερσώνα η Μαριούπολη.Τα διεθνή ΜΜΕ μάλιστα αναφέρουν πως οι δυνάμεις της Ρωσίας έχουν μπει στο Χάρκοβο και πως η Μαριούπολη είναι περικυκλωμένη.

Οι Ρωσικές δυνάμεις αναμένεται σήμερα να εντείνουν τις προσπάθειές τους για το Κίεβο, με το βομβαρδισμό την Τρίτη να είναι ανελέητος, και τη μια έκρηξη να διαδέχεται την άλλη.

Από χθες, οι Ρώσοι έχουν κλιμακώσει την επιθετικότητά τους, αλλάζοντας την τακτική τους και σκληραίνοντας τη στάση τους στο πεδίο, υπό τη σθεναρή αντίσταση των Ουκρανών, την οποία δεν περίμεναν. Την ίδια ώρα πηγές συγκλίνουν ότι οι Ρώσοι αντιμετωπίζουν προβλήματα ανοργανωσιάς που τους έχουν βγάλει εκτός σχεδιασμού.

Ο Guardian, αναφέρει πως το τεράστιο στρατιωτικό κονβόι 64 χιλιομέτρων που κινείτο προς το Κίεβο έχει σταματήσει, καθώς οι ρωσικές δυνάμεις αντιμετωπίζουν προβλήματα υλικοτεχνικής υποστήριξης, συμπεριλαμβανομένων των ελλείψεων σε τρόφιμα και καύσιμα, με ορισμένες μονάδες τους να φαίνεται ότι καταλαμβάνονται από χαμηλό ηθικό.

Αλεξιπτωτιστές στο Χάρκοβο – Τουλάχιστον 10 νεκροί


Στο Χάρκοβο, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ουκρανίας η μάχη ήταν ολονύχτια. Αερομεταφερόμενες μονάδες της Ρωσίας επιτέθηκαν τις πρώτες πρωινές σήμερα όπως ανακοίνωσε ο ουκρανικός στρατός, κάνοντας λόγο για μάχες σε εξέλιξη.

«Αερομεταφερόμενα ρωσικά στρατεύματα έκαναν απόβαση στη Χαρκίβ (…) και επιτέθηκαν σε νοσοκομείο» της πόλης, ανέφερε ο ουκρανικός στρατός μέσω Telegram. «Βρίσκεται σε εξέλιξη μάχη μεταξύ των εισβολέων και των Ουκρανών», κατά την ίδια πηγή.

Σύμφωνα με τον Αντόν Γκεραστσένκο, σύμβουλο του ουκρανικού υπουργείου Εσωτερικών, εκδηλώθηκε εξάλλου πυρκαγιά στον χώρο σχολής πολιτών στη Χαρκίβ έπειτα από αεροπορικό πλήγμα.

«Πρακτικά δεν απομένει πλέον καμία» περιοχή της Χαρκίβ που δεν έχει υποστεί «πλήγμα από οβίδα» του ρωσικού πυροβολικού, ανέφερε.

Το Χαρκοβο πόλη 1,4 εκατ. κατοίκων κοντά στα σύνορα με τη Ρωσία, υπέστη χθες επανειλημμένα βομβαρδισμούς, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον δέκα άνθρωποι και να τραυματιστούν άλλοι 20, σύμφωνα με τις τοπικές αρχές.

Περικυκλωμένη η Μαριούπολη

Στη Μαριούπολη, όπου βρίσκεται λιμάνι στρατηγικής σημασίας στην Αζοφική Θάλασσα -το τελευταίο στην περιοχή που παραμένει στα χέρια του Κιέβου- πάνω από εκατό άνθρωποι τραυματίστηκαν χθες από τα ρωσικά πυρά, σύμφωνα με τον δήμαρχο της πόλης Βαντίμ Μποϊτσένκο, που επικαλέστηκαν ουκρανικά ΜΜΕ. Η πόλη πλέον είναι περικυκλωμένη από τις ρωσικές δυνάμεις και οι κάτοικοι έχουν ως σήμερα διορία για να εγκαταλείψουν τις εστίες τους. Μάλιστα δόθηκε εντολή για εκκένωση και του ελληνικού προξενείου , ενώ αναμένεται να αναχωρήσουν υπό την καθοδήγηση του υπουργείου εξωτερικών όσοι Έλληνες και ομογενείς το επιθυμούν.

Εκρήξεις και σειρήνες στο Κίεβο

Τουλάχιστον 4 εκρήξεις συγκλόνισαν το Κιέβο, ενώ οι κατοικοι ξύπνησαν με τον γνωστό πλέον ήχο των σειρήνων αεροπορικής επιδρομής. Τοπικά μέσα ενημέρωσης και δημοσιογράφοι στο σημείο αναφέρουν ήχους προειδοποιήσεων έκτακτης ανάγκης σε όλη την πόλη, λίγες ώρες αφότου δύο ρωσικοί πύραυλοι έπληξαν τον τηλεοπτικό πύργο, σκοτώνοντας πέντε ανθρώπους και τραυματίζοντας άλλους πέντε.
Παράλληλα, οι Ρώσοι χτύπησαν ακόμη και ιδιωτικό μαιευτήριο κοντά στο Κίεβο, όπως μεταφέρει το CNN.

Ο διευθυντής της κλινικής «Adonis», Βιτάλι Γίριν, μετέφερε την πληροφορία μέσω facebook, αναρτώντας και φωτογραφίες από τις καταστροφές. «Ένας πύραυλος χτύπησε τη μαιευτική κλινική. Έγιναν πολλές ζημιές, αλλά το κτίριο στέκεται. Όλοι έχουν απομακρυνθεί», έγραψε ο Γιρίν στη σελίδα του, κάνοντας ταυτόχρονα έκκληση να μην πάει κανείς στην κλινική. «Το πιο σημαντικό είναι να μην έρθετε τώρα για να πάρετε κανέναν από εδώ. Όλοι είναι σε ασφαλές μέρος».

Στη Χερσώνα, οι είσοδοι της οποίας ήδη ελέγχονταν από ρωσικά στρατεύματα, αποσπάστηκε ο έλεγχος του σιδηροδρομικού σταθμού και του λιμανιού, σύμφωνα με τον δήμαρχο Ιγκόρ Κολιχάγιεφ.

Στην Μποροντιάνκα, 50 χιλιόμετρα από το Κίεβο, αεροπορικά πλήγματα κατέστρεψαν δύο πολυκατοικίες χθες, σύμφωνα με την υφυπουργό Εξωτερικών Εμινέ Τζαπάροβα, η οποία μοιράστηκε βίντεο που εικονίζει ακίνητα που έχουν μετατραπεί σε συντρίμμια και διαμερίσματα στις φλόγες.

4 νεκροί στη Ζιτομιρ από πύραυλο Κρούζ

Στην πόλη Ζιτομίρ -βορειοδυτικά της χώρας- τέσσερις άνθρωποι σκοτώθηκαν, αναμεσα τους ένα παιδί, όταν χτυπήθηκαν σπίτια από ρωσικό πύραυλο Κρουζ που κατά τα φαινόμενα είχε στόχο παρακείμενη αεροπορική βάση, ανέφερε μέσω Telegram ο Αντόν Γκερασένκο, σύμβουλος του ουκρανικού υπουργείου Εσωτερικών.

Σύμφωνα με τον αξιωματούχο αυτόν, πήραν φωτιά σπίτια κοντά στη βάση της 95ης αερομεταφερόμενης ταξιαρχίας του ουκρανικού στρατού στη Ζιτόμιρ, 120 χιλιόμετρα δυτικά της πρωτεύουσας, και «μέχρι στιγμής» έχουν διαπιστωθεί οι θάνατοι «τεσσάρων ανθρώπων», συμπεριλαμβανομένου «ενός παιδιού».

Το ουκρανικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε επίσης κατά τη διάρκεια της νύχτας πως φοβάται επίθεση από τη Λευκορωσία.

«Λευκορωσικά στρατεύματα τέθηκαν σε κατάσταση συναγερμού και βρίσκονται σε ζώνες συγκέντρωσης πολύ κοντά στα σύνορα της Ουκρανίας», ανέφερε το υπουργείο μέσω Facebook.

Η ουκρανική κατασκοπεία διαπίστωσε «αυξημένη δραστηριότητα» αεροσκαφών στην περιοχή των συνόρων και παρατήρησε οχηματοπομπές που μετέφεραν πυρομαχικά και τρόφιμα.

Η Λευκορωσία «θα μπορούσε πιθανόν να υποστηρίξει τους ρώσους εισβολείς στον ρωσοουκρανικό πόλεμο», εκτίμησε.

Πάντα σύμφωνα με το ουκρανικό υπουργείο Άμυνας, «επιθέσεις με πυραύλους εναντίον στρατιωτικών και πολιτικών στόχων» στην Ουκρανία γίνονται «συστηματικά» από τη λευκορωσική επικράτεια από την έναρξη της ρωσικής εισβολής την 24η Φεβρουαρίου.

Στον αέρα οι διαπραγματεύσεις

Όλα αυτά, την ώρα που ο δεύτερος γύρος των διαπραγματεύσεων βρίσκεται στον αέρα, εν μέσω των βάρβαρων επιθέσεων της Ρωσίας στην Ουκρανία. Ο Ζελένσκι από τη μεριά του έθεσε όρους προκειμένου να επανεκκινήσουν οι συνομιλίες, με βασικότερο να σταματήσουν οι βομβαρδισμοί, ώστε να καθίσουν εκ νέου στο τραπέζι, την ώρα που ο Ρώσος πρεσβευτής στην έδρα του ΟΗΕ στη Γενεύη δήλωνε ότι δεν βλέπει «καμιά επιθυμία από την πλευρά της Ουκρανίας» για εξεύρεση δίκαιης και ισορροπημένης λύσης…

Διαβάστε επίσης:

Οι ΗΠΑ θέλουν να στριμώξουν τον Πούτιν, χωρίς να τον εξωθήσουν «να πατήσει το κουμπί»

Ο τρίτος παγκόσμιος πόλεμος έχει ξεσπάσει και είναι οικονομικός (προς το παρόν) – Προετοιμαζόταν εδώ και χρόνια

Μπορούν οι «ανήσυχοι» ολιγάρχες να σταματήσουν την επίθεση του Πούτιν;

Πολεμοκάπηλοι με προβιά ειρηνιστών


Newsroom

Recent Posts

Lockdown : Αύξηση κρουσμάτων, μεταλλάξεις και τα νοσοκομεία χωρίς… οξυγόνο – Τα στοιχεία που οδήγησαν στα νέα μέτρα

Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…

3 έτη ago

Αντιδράσεις στην παντοδυναμία του Facebook

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…

3 έτη ago

Εκκίνηση με τρεις Έλληνες σε τοξοβολία και κωπηλασία

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…

3 έτη ago

Χ. Κλούγκε: Στο περιθώριο 1 στους 6 Ευρωπαίους που υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές πριν από την πανδημία

Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…

3 έτη ago

Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τον θάνατο της 26χρονης συντρόφου του στην Φολέγανδρο

Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…

3 έτη ago

Ξανά στις 3 πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην ΕΕ στη διάθεση συχνοτήτων για 5G

Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…

3 έτη ago