Το πράσινο φως για την υιοθέτηση ενιαίων και συγκρίσιμων κανόνων αξιολόγησης της εφαρμογής των Περιβαλλοντικών, Κοινωνικών και Εταιρικής Διακυβέρνησης κριτηρίων (ESG) για τις επιχειρήσεις έδωσε το Συμβούλιο της Ευρώπης.
Όπως είναι γνωστό, oι αξιολογήσεις ESG παρέχουν μια εικόνα για το προφίλ βιωσιμότητας μιας εταιρείας ή ενός χρηματοοικονομικού μέσου, αξιολογώντας τον αντίκτυπό του στην κοινωνία και το περιβάλλον (εσωτερικό και εξωτερικό) και την έκθεσή του σε κινδύνους που σχετίζονται με ζητήματα βιωσιμότητας.
H απουσία παγκόσμιων προτύπων για τις βαθμολογίες ESG συμβάλλει στην παραπληροφόρηση και τη σύγχυση σχετικά με την αξιοπιστία και τη χρησιμότητα αυτών των βαθμολογιών. Οι αξιολογήσεις ESG έχουν ολοένα και πιο σημαντικό αντίκτυπο στη λειτουργία των κεφαλαιαγορών και στην εμπιστοσύνη των επενδυτών σε βιώσιμα επενδυτικά προϊόντα. Ωστόσο, με βάση το υπάρχον πλαίσιο, οι επενδυτές δεν έχουν σαφή εικόνα και οι επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν δυσχέρεια στην προώθηση και αξιοποίηση των κριτηρίων ESG.
Οι νέοι κανόνες αποσκοπούν στο να καταστήσουν τις δραστηριότητες αξιολόγησης στην ΕΕ πιο συνεπείς, διαφανείς και συγκρίσιμες, προκειμένου να τονωθεί η εμπιστοσύνη των επενδυτών στα βιώσιμα χρηματοοικονομικά προϊόντα. Παράλληλα, στοχεύουν στην ενίσχυση της αξιοπιστίας και της συγκρισιμότητας των αξιολογήσεων ESG βελτιώνοντας τη διαφάνεια και την ακεραιότητα των λειτουργιών που πραγματοποιούν οι πάροχοι αξιολογήσεων ESG και αποτρέποντας πιθανές συγκρούσεις συμφερόντων.
Ειδικότερα, οι πάροχοι αξιολόγησης ESG που είναι εγκατεστημένοι στην Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να έχουν εξουσιοδότηση και εποπτεία από την Ευρωπαϊκή Αρχή Κινητών Αξιών και Αγορών (ESMA). Θα πρέπει να συμμορφώνονται με τις απαιτήσεις διαφάνειας, ιδίως όσον αφορά τη μεθοδολογία και τις πηγές πληροφοριών τους. Οι πάροχοι αξιολόγησης ESG εγκατεστημένοι εκτός της Ένωσης που επιθυμούν να δραστηριοποιηθούν στην Ένωση, θα πρέπει να λάβουν έγκριση των αξιολογήσεών τους ESG από εξουσιοδοτημένο πάροχο αξιολόγησης ESG της ΕΕ, αναγνώριση βάσει ποσοτικού κριτηρίου ή να συμπεριληφθούν στο μητρώο ESG της ΕΕ αξιολόγησης των παρόχων βάσει απόφασης ισοδυναμίας.
Ο κανονισμός εισάγει ως αρχή τον διαχωρισμό επιχειρήσεων και δραστηριοτήτων προκειμένου να αποφευχθούν συγκρούσεις συμφερόντων και θα δημοσιευθεί στην Επίσημη Εφημερίδα της ΕΕ και θα τεθεί σε ισχύ 20 ημέρες μετά ενώ θα αρχίσει να εφαρμόζεται 18 μήνες μετά την έναρξη ισχύος του.
Υπενθυμίζεται ότι στις 13 Ιουνίου 2023, η Επιτροπή υπέβαλε πρόταση κανονισμού σχετικά με τις δραστηριότητες αξιολόγησης ESG. Η έγκριση από το Συμβούλιο ακολουθεί τη συμφωνία που επιτεύχθηκε με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σε πρώτη ανάγνωση στο πλαίσιο της συνήθους νομοθετικής διαδικασίας.
Η κρισιμότητα της βαθμολογίας ESG
Η αναφορά των θεμάτων βιωσιμότητας στις ετήσιες εκθέσεις των επιχειρήσεων έχει αυξηθεί σημαντικά, μια τάση που ενισχύεται και παίρνει τη μορφή είτε εθελοντικής γνωστοποίησης είτε υποχρέωσης που επιβάλλεται από ρυθμιστικές εντολές. Το 2022, το 98% των εταιρειών του S&P 500 ανέφεραν δεδομένα ESG, με το 70% αυτών των εταιρειών να λαμβάνουν κάποιο επίπεδο διασφάλισης σχετικά με τις μετρήσεις ESG τους, σημειώνοντας αύξηση σε σχέση με το 65% που ίσχυε το προηγούμενο έτος.
Παρά τις προσπάθειες αυτές, η ακρίβεια των δεδομένων ESG παραμένει θολή. Μια Παγκόσμια Έρευνα Επενδυτών του 2023 από την PricewaterhouseCoopers αποκάλυψε ότι το 94% των επενδυτών υποψιάζεται ότι οι εκθέσεις εταιρικής βιωσιμότητας περιέχουν μη επιβεβαιωμένους ισχυρισμούς βιωσιμότητας και το 85% υποστηρίζει ότι οι μετρήσεις ESG εμπίπτουν στο ίδιο επίπεδο διασφάλισης με τους οικονομικούς ελέγχους.
πηγή: insider.gr