Επιλογές

Πόλεμος στην Ουκρανία: Η λεπτή γραμμή ανάμεσα στο δόγμα Καραμανλή και την ελληνική εμπλοκή

Το δόγμα Καραμανλή «η Ελλάδα ανήκει στη Δύση» ακολουθεί πιστά η κυβέρνηση από τη στιγμή που ξεκίνησε η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Ίσως περισσότερο πιστά απ’ ότι απαιτούν οι συνθήκες καθώς δέχεται ήδη την πρώτη έντονη κριτική από μερίδα της αντιπολίτευσης για την αποστολή στρατιωτικού υλικού στην Ουκρανία, γεγονός που σηματοδοτεί την ενεργή εμπλοκή της χώρας μας στη σύρραξη.

Δεν είναι η πρώτη φορά βέβαια που συμβαίνει κάτι τέτοιο. Η Ελλάδα είχε συμμετάσχει σε πλήθος πολεμικών επιχειρήσεων στο παρελθόν υπό την ομπρέλα διεθνών σχηματισμών, αναλαμβάνοντας κατά κύριο λόγο υποστηρικτικούς ρόλους (υγειονομική κάλυψη, φύλαξη υποδομών, περιπολία).

Ωστόσο σε καμία απ’ αυτές τις επιχειρήσεις αντίπαλος ήταν η Ρωσία. Μια χώρα που συνδεόμαστε μαζί της ιστορικά, πολιτιστικά, θρησκευτικά. Μια σχέση που αναδείχθηκε και πάλι τον προηγούμενο Δεκέμβρη, κατά τη συνάντηση Μητσοτάκη-Πούτιν στο Σότσι και στις κοινές δηλώσεις τους με αφορμή την επέτειο των 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση.

«Άλλο η Ρωσία αυτή τη στιγμή και άλλο ο Πούτιν», μας λέει στέλεχος από το υπουργείο Εξωτερικών υπενθυμίζοντας ότι η Ελλάδα «συμμετέχει στο ΝΑΤΟ, στην Ε.Ε. και σε άλλους Οργανισμούς» και πως η θέση της αυτή τη στιγμή δεν θα μπορούμε να είναι διαφορετική. Υπενθυμίζουμε στον συνομιλητή μας τη δήλωση του Ρώσου προέδρου τότε στο Σότσι, όπου μιλώντας για το ουκρανικό ζήτημα είχε εκφράσει την ελπίδα «η Ελλάδα να δείξει εγκράτεια».

«Ναι, και ο πρωθυπουργός είχε απαντήσει με την ευχή να βρεθεί ένας οδικός χάρτης αποκλιμάκωσης, διαφορετικά θα οδηγηθούμε σε καταστάσεις που θα μας πάνε πολύ πίσω», είναι το σχόλιό του. «Όπως βλέπετε αυτό έχει ήδη συμβεί», προσθέτει.

Ο συνομιλητής μας δεν κρύβει την ενόχλησή του για το ύφος της ανακοίνωσης της Ρωσικής πρεσβείας με αφορμή το θάνατο των Ελλήνων ομογενών στα χωριά Σαρτανά και Μπουγάζ. Ως γνωστό η ελληνική πλευρά αντέδρασε με έντονο διάβημα, η ρωσική πλευρά απάντησε με ύφος που μόνο διπλωματική αποστολή δεν θύμιζε, παραπέμποντας στη σχετική ανακοίνωση του Ρωσικού υπουργείου Άμυνας και η ελληνική πλευρά έκανε λόγο για «ψεύδη».

Το ερώτημα που ακολουθεί είναι ως που θα φτάσει η ελληνική ανάμειξη στην υπόθεση. Ο συνομιλητής μας υποστηρίζει πως δεν θα υπάρξει «στρατιωτική εμπλοκή» της Ελλάδας στην περιοχή, αποκλείοντας το ενδεχόμενο αποστολής έμψυχου δυναμικού, όπως έχουν κάνει αυτή τη στιγμή άλλες χώρες όπως οι ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο κλπ. «Θα υπάρξει ενημέρωση από τον πρωθυπουργό αύριο στη Βουλή για τις επόμενες κινήσεις μας», είπε.

Ο υπόλοιπος πολιτικός κόσμος παρακολουθεί τα τεκταινόμενα με ιδιαίτερα ανησυχία και τουλάχιστον από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να υπάρξει κριτική ως προς το θέμα της στρατιωτικής βοήθειας, κυρίως επειδή η απόφαση πάρθηκε μάλλον βιαστικά και χωρίς ενημέρωση των πολιτικών αρχηγών για ένα τόσο ευαίσθητο θέμα.

Η στάση του ΚΚΕ είναι γνωστή, καμία συμμετοχή σε πολέμους με θύματα τους λαούς, από κοντά και το ΜέΡΑ 25, ενώ το ΚΙΝΑΛ θα λάβει τις αποφάσεις του σήμερα, καθώς το απόγευμα συνεδριάζει η κοινοβουλευτική του ομάδα. Η γραμμή πάντως όπως εκπέμπεται από τη Χ. Τρικούπη, δεν θα περιλαμβάνει εκπλήξεις: απερίφραστη καταδίκη της επίθεσης και ήπια κριτική στις κινήσεις της Ε.Ε. που έγιναν κατόπιν εορτής, ενώ θα μπορούσαν να έχουν γίνει νωρίτερα, λειτουργώντας αποτρεπτικά.

! Την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές και κατά τη διάρκειας της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο αποστολής και έμψυχου δυναμικού στην Ουκρανία. Ειδικότερα, όταν ρωτήθηκε για τη σημερινή συνεδρίαση των υπουργών Άμυνας της Ε.Ε. και την πληροφορία ότι θα ζητηθεί απ’ όλα τα κράτη μέλη να μετασταθμεύσουν μαχητικά αεροσκάφη και πιλότοι στην Πολωνία, απάντησε πως «η χώρα είναι πλήρως ευθυγραμμισμένη με τους εταίρους και συμμάχους της στην αντιμετώπιση της κρίσης. Δεν έχω να πω κάτι άλλο. Θα περιμένουμε τη συνεδρίαση και θα τοποθετηθούμε». 

Τι έμαθα για τον πόλεμο…

Κι όμως, δεν στέλνουν όλες οι χώρες του ΝΑΤΟ στρατιωτικό υλικό στην Ουκρανία

Στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης Ρώσοι και Ουκρανοί – Ξεκίνησαν οι συνομιλίες στη Λευκορωσία

Δημήτρης Τερζής

Recent Posts

Lockdown : Αύξηση κρουσμάτων, μεταλλάξεις και τα νοσοκομεία χωρίς… οξυγόνο – Τα στοιχεία που οδήγησαν στα νέα μέτρα

Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…

3 έτη ago

Αντιδράσεις στην παντοδυναμία του Facebook

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…

3 έτη ago

Εκκίνηση με τρεις Έλληνες σε τοξοβολία και κωπηλασία

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…

3 έτη ago

Χ. Κλούγκε: Στο περιθώριο 1 στους 6 Ευρωπαίους που υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές πριν από την πανδημία

Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…

3 έτη ago

Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τον θάνατο της 26χρονης συντρόφου του στην Φολέγανδρο

Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…

3 έτη ago

Ξανά στις 3 πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην ΕΕ στη διάθεση συχνοτήτων για 5G

Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…

3 έτη ago