Μέσα στον ορυμαγδό των εξελίξεων, με επίκεντρο τον πόλεμο στην Ουκρανία, λίγοι θυμούνται – και κάποιοι «ξεχνούν» σκόπιμα- ότι οι ελληνορωσικές σχέσεις είχαν περάσει από πολύ δύσκολες φάσεις και είχαν φτάσει στα όρια της ρήξης, επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.
Η τωρινή προσπάθεια του Μεγάρου Μαξίμου να υπονοήσει ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης συμπεριφέρεται ως επιτήδειος ουδέτερος και τηρεί ίσες αποστάσεις από Μόσχα και Κίεβο, προσκρούει στα όσα έγιναν την τετραετία 2016-2019, προκαλώντας ερωτηματικά για την μικροπολιτική στην οποία επιδίδονται οι επιτελείς του Κυριάκου Μητσοτάκη.
Σύμφωνα με όσα είχαν συμβεί τότε, η Μόσχα θεωρούσε πάνω κάτω ότι «η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είχε γίνει βραχίονας του καθεστώτος που έχουν επιβάλει οι Αμερικανοί στην Ελλάδα».
Ένα πρώτο μείζον θέμα σύγκρουσης Μόσχας – Αθήνας ήταν το ζήτημα της Κριμαίας. Για κάποιους αναλυτές «η προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, που υποτίθεται ότι θα προωθούσε τη συνεργασία με τη Ρωσία, έκοψε τις γέφυρες, επέβαλε κυρώσεις στους Ρώσους για την Ουκρανία και την Κριμαία, απέλασε διπλωμάτες, έγινε απόλυτο ορμητήριο των Αμερικανών και πραγματοποίησε εκχώρηση εθνικής κυριαρχίας».
Στα τέλη του 2017, μέσα σε αυτό το βαρύ κλίμα, είχε ακυρωθεί την τελευταία στιγμή η επίσκεψη του τότε αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών, Γιώργου Κατρούγκαλου, στη Μόσχα και η προγραμματισμένη συνεδρίαση της Διυπουργικής Επιτροπής Συνεργασίας με τη Ρωσία. Οι πληροφορίες τότε έλεγαν ότι η ελληνική πλευρά είχε θέσει βέτο στην παρουσία εκπροσώπων από την Κριμαία στη ρωσική αντιπροσωπεία. Η ρωσική πλευρά απάντησε ότι δεν θα δεχόταν τις νουθεσίες των προσκεκλημένων για τους παρευρισκόμενους και έτσι η επίσκεψη ναυάγησε.
Αλλά ήταν και η προγραμματισμένη για τον Σεπτέμβριο του 2018 επίσκεψη του Λαβρόφ στην Αθήνα που αναβλήθηκε. Διότι είχε μεσολαβήσει το δεύτερο μεγάλο αγκάθι στις σχέσεις των δύο χωρών, η Συμφωνία των Πρεσπών.
Ως γνωστό ο τότε υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, είχε προβεί στην απέλαση Ρώσων διπλωματών, με το αιτιολογικό ότι επιδίδονταν σε «παράνομες ενέργειες εντός ελληνικής επικράτειας».
Η Μόσχα είχε απαντήσεις την Αθήνα, κάνοντας λόγο για «βρώμικο παιχνίδι πιέσεων». Η δε εκπρόσωπος του Ρωσικού ΥΠΕΞ, Μαρία Ζαχάροβα είχε δηλώσει χαρακτηριστικά: «Κατανοούμε απολύτως ότι η πίεση, η οποία ασκήθηκε στην Ελλάδα, ήταν ισχυρότατη, μπορώ με πλήρη σαφήνεια να πω ότι βασίζομαι σε δεδομένα. Δυστυχώς μιλάμε για πολιτική, παρόμοια πράγματα δεν μένουν χωρίς συνέπειες, δεν εξαφανίζονται χωρίς ίχνη, δυστυχώς φυσικά όλα αυτά αμαυρώνουν τις διμερείς σχέσεις, χωρίς να συνεισφέρουν ουδεμία θετική αφετηρία».
Προς το τέλος της θητεία του ΣΥΡΙΖΑ, επιχειρήθηκε μία αναθέρμανση των σχέσεων με την επίσκεψη του τότε πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, στη Μόσχα και τη συνάντησή του με τον Βλαντίμιρ Πούτιν, αλλά ουσιαστικά η στασιμότητα επιβεβαιώθηκε.
Σημειωτέον ότι για την απέλαση των ρώσων διπλωματών για την παράνομη δράση τους απέναντι στην συμφωνία των Πρεσπών, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είχε δεχθεί έντονη κριτική από την τότε αξιωματική αντιπολίτευση της ΝΔ, η οποία συμμετείχε στα συλλαλητήρια ενάντια στην επίλυση της διαφοράς με τη γειτονική χώρα.
Η ΝΔ είχε ζητήσει επιτακτικά από τον Αλέξη Τσίπρα να ενημερώσει τη Βουλή «για το ζήτημα που έχει προκύψει με την απέλαση των Ρώσων διπλωματών», όπως ανέφερε.
Διαβάστε ακόμη
Το SWIFT και τα εναλλακτικά δίκτυα της Ρωσίας και της Κίνας…
Κλείνουν τα Στενά των Δαρδανελίων και του Βοσπόρου
Λαγκάρντ: Η ΕΚΤ θα εξασφαλίσει ομαλές συνθήκες ρευστότητας και πρόσβασης σε μετρητά