Κόσμος

Οι Γερμανοί επανεξοπλίζονται και όλοι πανηγυρίζουν – Νέο Ταμείο 100 δισ. ευρώ για την άμυνα ανακοίνωσε ο Σολτς

Την δημιουργία ενός ειδικού ταμείου 100 δισεκατομμυρίων ευρώ για τις γερμανικές ένοπλες δυνάμεις, το οποίο θα είναι κατοχυρωμένο από το Σύνταγμα, ανακοίνωσε την Κυριακή ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς, μιλώντας σε έκτακτη συνεδρίαση της Bundestag για τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Πρόκειται για μια στροφή 180 μοιρών της γερμανικής εξωτερικής πολιτικής σε σχέση με το παρελθόν και ανεξαρτήτως του ποιός βρισκόταν στην καγκελαρία. Αποτελεί ίσως μια από τις πρώτες κοσμογονικές αλλαγές που φέρνει ο πόλεμος στην Ουκρανία για την Ευρώπη. Είναι χαρακτηριστικό ότι η Γερμανία, που ένας από τους στόχους του ΝΑΤΟ και της αμερικανικής παρουσίας στην Ευρώπη ήταν «να την κρατήσουν χαμηλά» ξεκινά πλέον να επανεξοπλίζεται ως «κανονικό κράτος» και κανείς δεν δείχνει να ανησυχεί.

«Η 24η Φεβρουαρίου 2022 αποτελεί σημείο καμπής… Ο κόσμος μετά δεν θα είναι ίδιος με τον κόσμο πριν» από αυτή την ημερομηνία, δήλωσε ο κ. Σολτς και τόνισε ότι οι ενέργειες του Βλαντίμιρ Πούτιν «δεν μπορούν να δικαιολογηθούν από κανέναν και με τίποτα». «Ξέρω ποιες είναι οι ανησυχίες των πολιτών, για τους νεότερους, ένας πόλεμος στην Ευρώπη είναι δύσκολο να κατανοηθεί (…) το ερώτημα όμως είναι αν μπορούμε να συγκεντρώσουμε τις δυνάμεις μας για να εμποδίσουμε τον Πούτιν να γυρίσει το ρολόι πίσω στην εποχή των ηγεμόνων του 19ου αιώνα» είπε ο καγκελάριος.

Στη σωστή πλευρά της ιστορίας

Ο Όλαφ Σολτς υποστήριξε ότι η Γερμανία βρίσκεται στη σωστή πλευρά της Ιστορίας, στη «νέα πραγματικότητα» που δημιούργησε ο Ρώσος πρόεδρος. Σύμφωνα με τον καγκελάριο, μια πρώτη απάντηση σε αυτό δόθηκε με την απόφαση της Γερμανίας να παραδώσει όπλα στην Ουκρανία. Επιπλέον, τόνισε, είναι κρίσιμης σημασίας να αποτραπεί η επέκταση της σύγκρουσης σε άλλες χώρες, για αυτό και η Γερμανία επιμένει στο καθήκον της να παρέχει βοήθεια στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ. «Ας μην υποτιμά ο Πούτιν την αποφασιστικότητα του ΝΑΤΟ», είπε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Σολτς εκτίμησε ότι «ο Πούτιν θα αναγκαστεί να αναθεωρήσει τον πόλεμό του», καθώς «η ρωσική ηγεσία θα νιώσει σύντομα τη σκληρότητα των κυρώσεων».

«Αυτός ο πόλεμος είναι πόλεμος του Πούτιν», δήλωσε για μία ακόμη φορά ο Γερμανός καγκελάριος και υπογράμμισε ότι η Γερμανία δεν θα επιτρέψει στον Ρώσο πρόεδρο να ανοίξει παλιές πληγές. «Η συμφιλίωση Γερμανών και Ρώσων είναι από τα πιο σημαντικά κεφάλαια της ιστορίας», δήλωσε και επαίνεσε όσους διαδηλώνουν στη Ρωσία κατά των ενεργειών της ηγεσίας τους. «Χρειάζεται μεγάλο θάρρος», είπε.

«Είναι σαφές ότι πρέπει να επενδύσουμε περισσότερα στην ασφάλεια της χώρας μας, προκειμένου να προστατεύσουμε την ελευθερία μας. Χρειαζόμαστε ισχυρές υπερσύγχρονες ένοπλες δυνάμεις», ανέφερε ο καγκελάριος και ανακοίνωσε τη δημιουργία ειδικού ταμείου 100 δισεκατομμυρίων ευρώ, το οποίο, όπως είπε, πρέπει να κατοχυρώνεται στο Σύνταγμα και να έχει τη στήριξη όλων. Αυτό θα αντιστοιχεί το 2024 στο 2% του ΑΕΠ της Γερμανίας. «Το κάνουμε για τη δική μας ασφάλεια, όχι μόνο για να τηρήσουμε τον λόγο μας στους συμμάχους», συμπλήρωσε, αναφερόμενος στη σχετική υποχρέωση για τα κράτη – μέλη του ΝΑΤΟ.

Επαινοι και από την αντιπολίτευση

Ο αρχηγός της Χριστιανοδημοκρατικής Ενωσης (CDU) Φρίντριχ Μερτς, ο οποίος πήρε τον λόγο αμέσως μετά τον καγκελάριο, έσπευσε να συγχαρεί τον κ. Σολτς για την ομιλία του και να εγγυηθεί ότι «αυτόν τον δρόμο θα τον πάμε μαζί».

Αναφερόμενος στην εξάρτηση της Γερμανίας από το ρωσικό φυσικό αέριο, ο Όλαφ Σολτς αναφέρθηκε ακόμη στην ανάγκη να προωθηθούν σθεναρά οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, να αποθηκευτούν μεγαλύτερες ποσότητες φυσικού αερίου και να κατασκευαστούν δύο τερματικοί σταθμοί για υγροποιημένο φυσικό αέριο.

Αυτό το τελευταίο είναι ένας ακόμα λόγος για να πανηγυρίζουν στις ΗΠΑ, όπως και για το γεγονός ότι η αύξηση των στρατιωτικών δαπανών από το Βερολίνο ήταν ένα πάγιο αίτημα της Ουάσιγκτον τα τελευταία χρόνια.

Διαβάστε ακόμα

Μια ιστορική στροφή του Βερολίνου: Γερμανικά όπλα στην Ουκρανία

«Ξέμεινε» στο Κίεβο ο αρχηγός των Γερμανικών Μυστικών Υπηρεσιών

Γιόσκα Φίσερ: Ο Πούτιν με την εισβολή «κλέβει» το μέλλον του ρωσικού λαού

newsroom

Recent Posts

Lockdown : Αύξηση κρουσμάτων, μεταλλάξεις και τα νοσοκομεία χωρίς… οξυγόνο – Τα στοιχεία που οδήγησαν στα νέα μέτρα

Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…

3 έτη ago

Αντιδράσεις στην παντοδυναμία του Facebook

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…

3 έτη ago

Εκκίνηση με τρεις Έλληνες σε τοξοβολία και κωπηλασία

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…

3 έτη ago

Χ. Κλούγκε: Στο περιθώριο 1 στους 6 Ευρωπαίους που υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές πριν από την πανδημία

Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…

3 έτη ago

Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τον θάνατο της 26χρονης συντρόφου του στην Φολέγανδρο

Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…

3 έτη ago

Ξανά στις 3 πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην ΕΕ στη διάθεση συχνοτήτων για 5G

Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…

3 έτη ago