Κόσμος

Οι Ρώσοι στο Χάρκοβο – Διαβουλεύσεις για το ενδεχόμενο συνομιλιών ανακωχής – Δυναμώνει το προσφυγικό ρεύμα στη Δύση

Οι ρωσικές δυνάμεις φέρονται να έχουν καταλάβει το Χάρκοβο, δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ουκρανίας, σκοπεύοντας προφανώς να το χρησιμοποιήσουν ως «βάση» για τις επόμενες κινήσεις τους. Η πόλη βρίσκεται σε μικρή απόσταση από τα ρωσικά σύνορα και κατοικείται από μεγάλο αριθμό ρωσόφωνων.

Η κατάσταση στο Κίεβο παραμένει σχετικά ήρεμη, η πρωτεύουσα ελέγχεται απόλυτα από τον ουκρανικό στρατό, αναφέρει η διοίκηση της ουκρανικής πρωτεύουσας. Το πρακτορείο Unian μεταδίδει ότι στη διάρκεια της νύχτας ρωσικοί πύραυλοι έπληξαν έναν χώρο αποθήκευσης ραδιενεργών αποβλήτων στο Κίεβο.

Στο μεταξύ πληθαίνουν οι πληροφορίες για εκατέρωθεν προσφορές για μια διαπραγμάτευση με στόχο τον τερματισμό των εχθροπραξιών. Οι Ρώσοι φέρονται να προτείνουν ως τόπο διεξαγωγής το Μινσκ, πρωτεύουσα της φιλικής τους Λευκορωσίας, αλλά οι Ουκρανοί αρνούνται και αντιπροτείνουν μια σειρά από άλλες πρωτεύουσες δυτικότερα: Βαρσοβία, Βουδαπέστη, Μπρατισλάβα, αλλά και Κωνσταντινούπολη. Τονίζουν επίσης ότι για να γίνουν τέτοιες συνομιλίες δεν θα πρέπει να υπάρχουν ρωσικά τελεσίγραφα.

Επανεμφάνιση Πούτιν με μήνυμα στις ειδικές δυνάμεις

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν στις πρώτες δημόσιες δηλώσεις του από την Παρασκευή, αναφέρθηκε στην εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία ως «ειδική επιχείρηση παροχής βοήθειας στις λαϊκές δημοκρατίες του Ντονμπάς» και χαιρέτισε τον «ηρωισμό» των ρωσικών ειδικών δυνάμεων που πολεμούν στην Ουκρανία, αναφέρει το Γαλλικό Πρακτορείο.

Την ίδια ώρα πάντως ο Ουκρανός πρόεδρος συνεχίζει να δηλώνει ετοιμοπόλεμος φτάνοντας να ζητήσει μάλιστα και την στρατιωτική αρωγή πολιτών από το εξωτερικό:

«Ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι απευθύνεται σε όλους τους πολίτες του κόσμου, τους φίλους της Ουκρανίας, της ειρήνης και της δημοκρατίας. Όποιος θέλει να συμμετάσχει στην άμυνα της Ουκρανίας, της Ευρώπης και του κόσμου μπορεί να έρθει και να πολεμήσει δίπλα-δίπλα με τους Ουκρανούς ενάντια στους Ρώσους εγκληματίες πολέμου».

Αμείωτο συνεχίζεται το προσφυγικό ρεύμα προς τις χώρες που συνορεύουν δυτικά με την Ουκρανία: Πολωνία, Ουγγαρία, Σλοβακία, Ρουμανία. Υπολογίζεται ότι πάνω από 150.000 Ουκρανοί έχουν ήδη εγκαταλείψει τη χώρα.

Αμυντικό υλικό και ανθρωπιστική βοήθεια στην Ουκρανία αποστέλλει εντός της ημέρας η Ελλάδα, με δύο C-130 τα οποία θα αναχωρήσουν για την Πολωνία, με απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Κανονικά έρχεται το φυσικό αέριο από τη Ρωσία μέσω Ουκρανίας

Η μεταφορά ρωσικού αερίου στην Ευρώπη μέσω Ουκρανίας συνεχίζεται κανονικά και ο αγωγός δεν έχει πληγεί από εκρήξεις, δήλωσε ο διαχειριστής του αγωγού αερίου της Ουκρανίας.
Νωρίτερα, Ουκρανοί αξιωματούχοι είχαν πει πως ρωσικά στρατεύματα ανατίναξαν έναν αγωγό αερίου στη βορειοανατολική επαρχία Χάρκοβο, όμως δεν είναι σαφές αν ο τομέας που επλήγη ήταν τμήμα ενός αγωγού διαμετακόμισης αερίου ή ένα περιφερειακό δίκτυο διανομής.
Εξάλλου, η Gazprom δήλωσε σήμερα πως οι ρωσικές εξαγωγές αερίου μέσω Ουκρανίας προς την Ευρώπη συνεχίζονται κανονικά, συμβαδίζοντας με τα αιτήματα από τους πελάτες.

Διαβάστε ακόμα

Τα τρία σενάρια για την επόμενη μέρα στην Ουκρανία: Σε όλα η Ευρώπη δείχνει χαμένη

ΗΠΑ, Ε.Ε. και άλλες χώρες ανακοίνωσαν αποκλεισμό επιλεγμένων ρωσικών τραπεζών από το Swift

Μια ιστορική στροφή του Βερολίνου: Γερμανικά όπλα στην Ουκρανία

newsroom

Recent Posts

Lockdown : Αύξηση κρουσμάτων, μεταλλάξεις και τα νοσοκομεία χωρίς… οξυγόνο – Τα στοιχεία που οδήγησαν στα νέα μέτρα

Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…

3 έτη ago

Αντιδράσεις στην παντοδυναμία του Facebook

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…

3 έτη ago

Εκκίνηση με τρεις Έλληνες σε τοξοβολία και κωπηλασία

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…

3 έτη ago

Χ. Κλούγκε: Στο περιθώριο 1 στους 6 Ευρωπαίους που υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές πριν από την πανδημία

Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…

3 έτη ago

Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τον θάνατο της 26χρονης συντρόφου του στην Φολέγανδρο

Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…

3 έτη ago

Ξανά στις 3 πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην ΕΕ στη διάθεση συχνοτήτων για 5G

Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…

3 έτη ago