Κόσμος

ΗΠΑ, Ε.Ε. και άλλες χώρες ανακοίνωσαν αποκλεισμό επιλεγμένων ρωσικών τραπεζών από το Swift

Οικονομικές κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας ανακοίνωσαν ταυτόχρονα τα μεσάνυχτα με κοινή δήλωση ΕΕ,  ΗΠΑ, Ηνωμένο Βασίλειο και Καναδάς – Ρωσικές τράπεζες τίθενται εκτός του συστήματος πληρωμών Swift,δεσμεύονται περιουσιακά στοιχεία της ρωσικής κεντρικής τράπεζες και μπλοκάρεται η πρόσβαση Ρώσων ολιγαρχών στο χρηματοπιστωτικό σύστημα

Με κοινή δήλωση ανακοίνωσαν ότι επιλεγμένες ρωσικές τράπεζες θα αφαιρεθούν από το σύστημα ανταλλαγής μηνυμάτων SWIFT, ενώ προανήγγειλαν τη δέσμευση περιουσιακών στοιχείων της κεντρικής τράπεζας της Ρωσίας καθώς και φυσικών προσώπων και φορέων.

Το πάγωμα των περιουσιακών στοιχεία της κεντρικής τράπεζας της Ρωσίας σημαίνει ότι η τελευταία δεν θα μπορεί να χρησιμοποιήσει τα συναλλαγματικά της αποθέματα για να στηρίξει το ρούβλι, με αποτέλεσμα το τελευταίο να υποτιμηθεί, να δημιουργηθεί κύμα αναλήψεων στις ρωσικές τράπεζες και φυγή κεφαλαίων και να ανέβει ο πληθωρισμός.

Ταυτόχρονα καθώς οι ρωσικές δυνάμεις δεν έχουν καταφέρει να αποκτήσουν τον έλεγχο και οι  ουκρανικές στρατιωτικές δυνάμεις μάχονται με όσα μέσα διαθέτουν, δυτικές χώρες ενισχύουν με με οπλισμό την ουκρανική κυβέρνηση σε μία προσπάθεια να κρατηθεί όρθιο το Κίεβο.

Σε μια ιστορικής σημασίας στροφή, η γερμανική κυβέρνηση ανέτρεψε την πολιτική απαγόρευσης πώλησης πολεμικού εξοπλισμου σε εμπόλεμες ζώνες και επέτρεψε στην Ολλανδία να στείλει στην Ουκρανία αντιαρματικά γερμανικής κατασκευής. 

Η καγκελαρία ενέκρινε επίσης την παράδοση 1.000 αντιαρματικών και 500 πυραύλων Stinger . «Η ρωσική επίθεση σηματοδοτεί ένα σημείο καμπής. Είναι καθήκον μας να κάνουμε ό,τι μπορούμε προκειμένου να στηρίξουμε την Ουκρανία στην άμυνά της εναντίον του στρατού εισβολής του Πούτιν. Γι’ αυτό παραδίδουμε 1000 αντιαρματικά και 500 πυραύλους Stinger στους φίλους μας στην Ουκρανία», δήλωσε ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς με ανάρτησή του στο Twitter.

Η κίνηση αυτή του Βερολίνου έρχεται ενώ το ΝΑΤΟ καλεί τις χώρες-μέλη να παράσχουν ουσιαστική αρωγή στην Ουκρανία, την ώρα που ο πόλεμος μαίνεται και η ρωσική στρατιωτική επιχείρηση αποδεικνύεται ευρείας κλίμακας. Οπλισμό στο Κίεβο πρόκειται να στείλει και η Ολλανδία. Συγκεκριμένα το ολλανδικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε την αποστολή αντιαρματικών όπλων ενώ θα προμηθεύσει την Ολλανδία με 50 αντιαρματικά όπλα Panzerfaust-3 και 400 ρουκέτες.

Η Ολλανδία εξετάζει επίσης από κοινού με τη Γερμανία την αποστολή ενός συστήματος αντιαεροπορικής άμυνας Patriot σε ομάδα μάχης του ΝΑΤΟ στη Σλοβακία, προσθέτει το υπουργείο Άμυνας της Ολλανδίας σε επιστολή που έστειλε στο ολλανδικό κοινοβούλιο. Η κυβέρνηση  της Τσεχίας ενέκρινε την αποστολή όπλων και πυρομαχικών αξίας 8,57 εκατ. δολαρίων για να βοηθήσει την Ουκρανία ανακοίνωσε το τσεχικό υπουργείο Άμυνας.

Επιπλέον η Γαλλία αποφάσισε να στείλει περισσότερο αμυντικό στρατιωτικό εξοπλισμό και καύσιμα στην Ουκρανία για να την στηρίξει στη μάχη της εναντίον της εισβολής του ρωσικού στρατού, ανακοινώθηκε σήμερα από το προεδρικό μέγαρο των Ηλυσίων.

Στη διάρκεια συμβουλίου άμυνας που συνεκλήθη το βράδυ του Σαββάτου στο προεδρικό μέγαρο υπό τον Εμανουέλ Μακρόν, «αποφασίσθηκε η παράδοση επιπλέον εξοπλισμών άμυνας στις ουκρανικές αρχές καθώς και υποστήριξη σε καύσιμα», ανακοίνωσε η προεδρία χωρίς να κάνει γνωστές λεπτομέρειες. Το Βέλγιο θα προμηθεύσει επίσης 2.000 πολυβόλα στον ουκρανικό στρατό. Η περαιτέρω ανάλυση των αιτημάτων συνεχίζεται” σημείωσε ο κ. Ντε Κροο.

Ειδήσεις σήμερα:

Μια ιστορική στροφή του Βερολίνου: Γερμανικά όπλα στην Ουκρανία

Σάλος στη Βρετανία για τους Ρώσους ολιγάρχες που «λύνουν και δένουν» με ακίνητα και κρυφές εταιρείες

Οι Ουκρανοί «ακύρωσαν» τον αιφνιδιασμό του Πούτιν, που αναζητεί εναλλακτικές

newsroom

Recent Posts

Lockdown : Αύξηση κρουσμάτων, μεταλλάξεις και τα νοσοκομεία χωρίς… οξυγόνο – Τα στοιχεία που οδήγησαν στα νέα μέτρα

Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…

3 έτη ago

Αντιδράσεις στην παντοδυναμία του Facebook

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…

3 έτη ago

Εκκίνηση με τρεις Έλληνες σε τοξοβολία και κωπηλασία

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…

3 έτη ago

Χ. Κλούγκε: Στο περιθώριο 1 στους 6 Ευρωπαίους που υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές πριν από την πανδημία

Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…

3 έτη ago

Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τον θάνατο της 26χρονης συντρόφου του στην Φολέγανδρο

Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…

3 έτη ago

Ξανά στις 3 πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην ΕΕ στη διάθεση συχνοτήτων για 5G

Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…

3 έτη ago