ι τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος σε όλη την Ευρώπη εκτοξεύτηκαν στα ύψη, καθώς η πτώση της αιολικής παραγωγής ανάγκασε τις χώρες να επιστρέψουν στη χρήση φυσικού αερίου για τις μονάδες παραγωγής.
Το πολωνικό δίκτυο PSE επέβαλε κήρυξε σήμερα κατάσταση έκτακτης ανάγκης στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, ενώ η πτώση της αιολικής παραγωγής στη Βρετανία σημαίνει ότι η χώρα βασίζεται στην παραγωγή ρεύματος από φυσικό αέριο, η τιμή του οποίου κινείται στο υψηλότερο επίπεδο από τον Νοέμβριο του 2023 (λίγο κάτω από τα 40 ευρώ ανά μεγαβατώρα στην αγορά TTF του Αμστερνταμ).
Σε χαμηλότερα επίπεδα στην Ελλάδα
Οι τιμές στη χονδρική αγορά ρεύματος στη Γερμανία αυξήθηκαν σήμερα, κατά τις ώρες με τη μεγαλύτερη ζήτηση, στο υψηλότερο επίπεδο από την κορύφωση της ενεργειακής κρίσης, πάνω από τα 235 ευρώ ανά μεγαβατώρα, ενώ και σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες διαμορφώθηκαν πάνω από τα 230 ευρώ.
Στην Ελλάδα, ωστόσο, οι τιμές χονδρικής για την επόμενη ημέρα ήταν πολύ χαμηλότερες και διαμορφώθηκαν σε 105 ευρώ ανά μεγαβατώρα, που είναι η δεύτερη χαμηλότερη τιμή μετά τη Φινλανδία, όπως δείχνει ο χάρτης της ΡΑΕ.
Οι σφιχτές συνθήκες, που οφείλονται στην εξάρτηση από τις ΑΠΕ σε μια ημέρα με χαμηλά επίπεδα ανέμων, έρχονται παρά το γεγονός ότι οι θερμοκρασίες σε μεγάλο μέρος της βορειοδυτικής Ευρώπης είναι πάνω από τον μέσο όρο των τελευταίων 30 ετών, σύμφωνα με την Weather Services International.
Η πτώση της αιολικής παραγωγής ενίσχυσε τη ζήτηση για φυσικό αέριο για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, στηρίζοντας τις τιμές του νωρίτερα αυτή την εβδομάδα.
Μείωση των αποθεμάτων
Ορισμένες χώρες αναγκάστηκαν μάλιστα να αυξήσουν τη χρήση των χειμερινών αποθεμάτων φυσικού αερίου για να καλύψουν τη ζήτηση, με την καθαρή άντληση από τα συνολικά αποθέματα της ΕΕ να υπερβαίνει τις 2 τεραβατώρες τη Δευτέρα, σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία της Gas Infrastructure Europe.
Με πληροφορίες από Bloomberg