Με δύο κινήσεις ο Αλέξης Τσίπρας άλλαξε, στο Πολιτικό Συμβούλιο της Παρασκευής, τα δεδομένα και λειτούργησε ηγεμονικά ως προς των κατευνασμό των εσωκομματικών παθών ενόψει του συνεδρίου.
Γνωρίζοντας πως τα πνεύματα είναι οξυμένα και πως το εσωτερικό του κόμματος μοιάζει με μπαρουταποθήκη, αλλά και σκεπτόμενος πως απέχουμε ακόμα ενάμισι μήνα από το συνέδριο -μπόλικος πολιτικός χρόνος- αποφάσισε να βάλει ένα φραγμό στις, κατά κύριο λόγο διαδικτυακές επιθέσεις και στα αλληλοφαγώματα μεταξύ συντρόφων, αναθέτοντας στους δύο γραμματείς (κόμματος και κοινοβουλευτικής ομάδας) να επιληφθούν σχετικών καταγγελιών προχωρώντας στην αναστολή της κομματικής ιδιότητας εκείνων που δεν κάνουν πολιτική κριτική αλλά βρίζουν και χυδαιολογούν.
Μένει να το δούμε στην πράξη βέβαια αυτό, στην επόμενη επίθεση εναντίον κάποιου στελέχους, να μαζεύονται τα τεκμήρια, να φτάνουν στα χέρια του Δημήτρη Τζανακόπουλου και της Όλγας Γεροβασίλη και εκείνοι ως άλλοι κομματικοί παιδονόμοι να ρίχνουν τη λυπητερή.
Η αναστολή της κομματικής ιδιότητας θα φτάνει έως και λίγο πριν το συνέδριο, πράγμα που σημαίνει ότι το τετραήμερο 14 με 17 Απριλίου, το ξεκατίνιασμα μπορεί να επιστρέψει στον πολιτικό λόγο δριμύτερο.
Το πιο σημαντικό όμως είναι ότι ο Αλέξης Τσίπρας γύρισε μπούμερανγκ στην Ομπρέλα τα επιχειρήματά της περί εκλογής προβεβλημένων προσώπων εάν εφαρμοστεί η πρόταση του προέδρου για εκλογή των μελών της κεντρικής επιτροπής από τη βάση. Πώς; Παρουσιάζοντας μια επιστολή γραμματέων νομαρχιακών επιτροπών της επαρχίας οι οποίοι στηρίζουν την πρόταση του προέδρου για εκλογή αρχηγού και Κ.Ε. από τη βάση αλλά την ίδια ώρα κάνουν λόγο και ισχυρή εκπροσώπηση της Περιφέρειας στη νέα κεντρική επιτροπή. Κάπου εκεί έπεσε η βόμβα Tσίπρα:
«Συνεπώς θα ήθελα να σας καταθέσω την σκέψη μου, η η συγκρότηση της ΚΕ, εφόσον αποφασιστεί από το Συνέδριο η απευθείας εκλογή από τα μέλη μας, να διεξαχθεί σε 13 ξεχωριστές περιφέρειες, που θα εκλέγουν αριθμό ανάλογο με τη δύναμη των μελών του κόμματος σε κάθε περιφέρεια. Έτσι θα πάμε από το 25% με 30% περίπου, που παραδοσιακά εκπροσωπείται η περιφέρεια, στο 50% της νέας Κεντρικής Επιτροπής».
Από εκείνη την ώρα κάθε τάση στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ μετράει τα κουκιά της στις 13 περιφέρειες για να δει ποιος έχει το πάνω χέρι και πόσους μπορεί να εκλέξει. Τα αποτελέσματα των περσινών αρχαιρεσιών στις νομαρχιακές επιτροπές ανά την Επικράτεια δίνουν ένα σαφές προβάδισμα στους προεδρικούς, τουλάχιστον 60-40 σε σχέση με της Ομπρέλας. Την ίδια ώρα με την απόφασή του να μην κατεβάσει κοινό ψηφοδέλτιο πανελλαδικά αλλά προχωρώντας στην κατάτμηση των περιφερειών ο Αλέξης Τσίπρας αφαιρεί από την Ομπρέλα τη δυναμική του επιχειρήματος ότι θα εκλέγονται μόνο οι προβεβλημένοι.
Ποιός μπορεί να πει όχι στην περαιτέρω εκπροσώπηση του κόμματος με περιφερειακά και λιγότερο προβεβλημένα στελέχη, αφού μεταξύ άλλων βασικό ζητούμενο είναι και η ανανέωση των προσώπων; Δεν είναι όμως μόνο αυτό. Με την πρόταση αυτή χρυσώνει και το χάπι γνωρίζοντας πως η δύναμη της Ομπρέλας στην Αττική είναι μεγαλύτερη, άρα τα αποτελέσματα θα είναι αντίστοιχα προς όφελος της τάσης στην εν λόγω Περιφέρεια. Ας μην ξεχνάμε ότι τα περισσότερα στελέχη πρώτης γραμμής της Ομπρέλας εκλέγονται στην Αττική. Ποιός μπορεί να πει όχι σε τέτοια προσφορά;
Επί της αρχής βέβαια οι της Ομπρέλας εξακολουθούν να διαφωνούν με την αρχική πρόταση Τσίπρα. Όλοι πλέον αναμένουν το συνέδριο προκειμένου να ξεκαθαρίσει το τοπίο και να παρθούν οι τελικές αποφάσεις, ωστόσο ο πρόεδρος με τη χθεσινή πρόταση του συμπερασματικά κατάφερε τα εξής:
– Nα παρουσιάσει και να εισηγηθεί μια πρόταση που έρχεται από τις νομαρχιακές (από τη βάση του κόμματος δηλαδή) και που εμφανίζεται ως πιο λειτουργική και περισσότερο δημοκρατική ως προς τη διαδικασία εκλογής.
– Να παρουσιάσει ως επίτευγμα της άνοδο της εκπροσώπησης της περιφέρειας, από 25 τοις εκατό που είναι σήμερα στο 50.
– Να ακυρώσει το επιχείρημα περί σίγουρης εκλογής προβεβλημένων στελεχών.
– Να εμφανιστεί ενωτικός και ως εκείνος που ακούει και συμμερίζεται όλες τις απόψεις.