Κόσμος

Γιόσκα Φίσερ: Ο Πούτιν με την εισβολή «κλέβει» το μέλλον του ρωσικού λαού

Ο πρώην Υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, ο Πράσινος Γιόσκα Φίσερ βλέπει στην εισβολή στην Ουκρανία μια θρασύδειλη περιφρόνηση για τις διεθνείς συνθήκες και το δίκαιο των εθνών από τον Βλαντίμιρ Πούτιν και την αμφισβήτηση συνολικά του ευρωπαϊκού συστήματος.

Αναλυτικά η εκτίμησή του:

«Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν έκανε την επιλογή του. Έφερε πόλεμο στην Ουκρανία. Αυτή είναι μια στιγμή ορόσημο για την Ευρώπη. Για πρώτη φορά μετά τους Βαλκανικούς πολέμους της δεκαετίας του 1990, που περιορίστηκαν στην περιοχή της αποσυντιθέμενης Γιουγκοσλαβίας, η ήπειρος βρίσκεται ξανά αντιμέτωπη με βομβαρδισμούς πόλεων και τμήματα κυλιόμενων αρμάτων μάχης. Αλλά αυτή τη φορά, είναι μια πυρηνική υπερδύναμη. που ξεκίνησε τη μάχη.

Διατάζοντας μια εισβολή, ο Πούτιν δείχνει μια θρασύδειλη περιφρόνηση για τις διεθνείς συνθήκες και το δίκαιο των εθνών. Δεν έχει υπάρξει ανάλογο γεγονός στην Ευρώπη από την εποχή του Χίτλερ. Σύμφωνα με τις τελευταίες δηλώσεις του Πούτιν, η Ουκρανία δεν έχει δικαίωμα να υπάρχει ως κυρίαρχο κράτος – παρόλο που είναι μέλος των Ηνωμένων Εθνών, του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη και του Συμβουλίου της Ευρώπης, και παρόλο που η ίδια η Ρωσία (υπό τον Μπόρις Γέλτσιν) έχει αναγνωρίσει την ανεξαρτησία της χώρας.

Ο Πούτιν ισχυρίζεται τώρα ότι η Ουκρανία είναι αναπόσπαστο τμήμα της Ρωσίας. Ό,τι πιστεύει η πλειοψηφία των Ουκρανών είναι άσχετο γι’ αυτόν. Το μεγαλείο και η διεθνής θέση της Ρωσίας είναι τα μόνα που έχουν σημασία. Αλλά μην κάνετε λάθος: ο Πούτιν θέλει περισσότερα από την Ουκρανία. Ο πόλεμος του αφορά ολόκληρο το ευρωπαϊκό σύστημα, το οποίο στηρίζεται πάνω απ’ όλα στο απαραβίαστο των συνόρων.

Επιδιώκοντας να επανασχεδιάσει τον χάρτη με τη βία, ελπίζει να αντιστρέψει το ευρωπαϊκό εγχείρημα και να επανιδρύσει τη Ρωσία ως την κυρίαρχη δύναμη, τουλάχιστον στην Ανατολική Ευρώπη. Οι ταπεινώσεις της δεκαετίας του 1990 πρόκειται να διαγραφούν, με τη Ρωσία να γίνεται ξανά παγκόσμια δύναμη, στο ίδιο επίπεδο με τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Κίνα.

Σύμφωνα με τον Πούτιν, η Ουκρανία δεν έχει παράδοση του κράτους και έχει γίνει ένα απλό εργαλείο του αμερικανικού και του ΝΑΤΟϊκού επεκτατισμού, θέτοντας έτσι απειλή για την ασφάλεια της Ρωσίας. Σε μια παράξενη ομιλία την ημέρα πριν τα στρατεύματά του εισβάλουν στα σύνορα, ο Πούτιν έφτασε στο σημείο να ισχυριστεί ότι η Ουκρανία προσπαθεί να αποκτήσει πυρηνικά όπλα.

Στην πραγματικότητα, όταν κατέρρευσε η Σοβιετική Ένωση στις αρχές της δεκαετίας του 1990, η Ουκρανία –η έδρα του τρίτου μεγαλύτερου πυρηνικού οπλοστασίου στον κόσμο εκείνη την εποχή– παρέδωσε τα πυρηνικά της όπλα στη Ρωσία με την ενεργή διπλωματική υποστήριξη των «κακών» ΗΠΑ. Η Ουκρανία το έκανε επειδή είχε λάβει «εγγυήσεις» για την εδαφική της ακεραιότητα, όπως αναφέρεται στο Μνημόνιο της Βουδαπέστης για τις Διασφαλίσεις Ασφαλείας της 5ης Δεκεμβρίου 1994. Το έγγραφο αυτό υπογράφηκε από τις εγγυήτριες δυνάμεις: τις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Ρωσία, μαζί Ουκρανία, Λευκορωσία και Καζακστάν (οι δύο τελευταίες παραιτήθηκαν από τα μικρότερα πυρηνικά οπλοστάσια που είχαν κληρονομήσει από την ΕΣΣΔ).

Σε αντίθεση με τα ιστορικά γεγονότα, οι δηλώσεις του Πούτιν είναι ανοησίες. Ο πρωταρχικός του σκοπός, ξεκάθαρα, είναι να δώσει στον πληθυσμό του μια δικαιολογία για την εισβολή στην Ουκρανία. Ο Πούτιν γνωρίζει ότι αν οι απλοί Ρώσοι είχαν την επιλογή μεταξύ ενός πολέμου για να κυριαρχήσουν στην Ανατολική Ευρώπη και μιας καλύτερης, πιο ευημερούσας ζωής στο εσωτερικό, θα προτιμούσαν το δεύτερο. Όπως πολύ συχνά στη ρωσική ιστορία, οι κυβερνήτες του κλέβουν το μέλλον του λαού της χώρας.»

Πηγή: project-syndicate.org

Διαβάστε ακόμα

Το Συμβούλιο της Ευρώπης ανέστειλε τη συμμετοχή της Ρωσίας

Βαρουφάκης για ουκρανικό: Ο απόλυτος εξευτελισμός της ΕΕ

Τσίπρας: Οι εξελίξεις στην Ουκρανία θα επιδεινώσουν την ήδη σφοδρή κρίση στην οποία έχουμε βρεθεί

newsroom

Recent Posts

Lockdown : Αύξηση κρουσμάτων, μεταλλάξεις και τα νοσοκομεία χωρίς… οξυγόνο – Τα στοιχεία που οδήγησαν στα νέα μέτρα

Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…

3 έτη ago

Αντιδράσεις στην παντοδυναμία του Facebook

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…

3 έτη ago

Εκκίνηση με τρεις Έλληνες σε τοξοβολία και κωπηλασία

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…

3 έτη ago

Χ. Κλούγκε: Στο περιθώριο 1 στους 6 Ευρωπαίους που υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές πριν από την πανδημία

Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…

3 έτη ago

Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τον θάνατο της 26χρονης συντρόφου του στην Φολέγανδρο

Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…

3 έτη ago

Ξανά στις 3 πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην ΕΕ στη διάθεση συχνοτήτων για 5G

Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…

3 έτη ago