«Ποιος πληρώνει για τα μαχητικά αεροσκάφη και τα τανκς του Πούτιν; » αναρωτιέται σ ένα άρθρο του το Politico. Ρητορικό το ερώτημα, την απάντηση άλλωστε την δίνει το ίδιο. Αυτοί που πληρώνουν τον Ρώσο δικτάτορα για να εξοπλίζεται και χωρίς κανένα ενδοιασμό να επιτίθεται σήμερα στην Ουκρανία είναι οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι ίδιες χώρες που ζητούν να σταματήσει η Ρωσία να βομβαρδίζει την Ουκρανία.
Αυτό το φαινομενικά παράδοξο, έχει αιτίες. Και αυτές συνδέονται με τον βαθμό εξάρτησης των χωρών της Ε.Ε. από το ρωσικό αέριο και πετρέλαιο, η εξάρτηση είναι τεράστια, μόνο μέσω των αγωγών το ρωσικό αέριο αποτελεί το 42% των εισαγωγών από τις χώρες της Ε.Ε., αν αυτό σταματούσε με έναν αυτόματο τρόπο, οι χώρες αυτές (οι χώρες που ζούμε εμείς οι πλούσιοι Δυτικοί δηλαδή) θα προκαλούσε οδυνηρές συνέπειες. Τα 2/3 των εισαγωγών της Ευρώπης σε φυσικό αέριο έχει προέλευση την Ρωσία, αυτό σημαίνει 60,1 δισεκατομμύρια ευρώ μόνο σε μια χρονιά (το 2020).
Με αυτή μόνο την εξίσωση-στην οποία πρέπει να προστεθεί η παράμετρος του πληθωρισμού που ήδη βιώνουν οι χώρες της Ευρώπης-μπορούν να απαντηθούν πολλές, συχνά στα όρια της αφέλειας, απορίες γιατί οι χώρες της γηραιάς ηπείρου (με πρώτη από αυτές την Γερμανία που έχει συγκριτικά τον μεγαλύτερο βαθμό εξάρτησης από την Ρωσία) διστάζουν να πάρουν αυστηρά μέτρα κατά του Πούτιν και αρκούνται να στέλνουν φωτογραφίες με τα χρώματα της Ουκρανίας στο κτίριο της Κομισιόν κάτι που μοιάζει με μια ειρωνεία της ιστορίας.
Ζούμε σ έναν κόσμο εξαιρετικά πολύπλοκο, οι συγκρίσεις με άλλες εποχές είναι ανόμοιες, όσα συμβαίνουν δεν παραπέμπουν στο παρελθόν. Πότε άλλωστε μια ολόκληρη ηπειρος με μερικές από τις πιο ισχυρές οικονομίες, δεν είχε υποκύψει τόσο εύκολα στις επιδιώξεις ενός δικτάτορα ; Αυτό που συμβαίνει με την Ουκρανία που στο «τέλος της ημέρας» μένει απόλυτα μόνη να αντιμετωπίσει μια από τις πιο βίαιες επιθέσεις και εισβολές από το τέλος του δεύτερου παγκοσμίου πολέμου, αποτελεί ένα μάθημα ρεαλισμού. Ναι, αυτό μπορεί να συμβεί σε μια χώρα όταν βρεθεί απέναντι από έναν ισχυρό δικτάτορα. Θα πρέπει να αρκεστεί στις δικές της μικρές ή μεγάλες δυνάμεις. Είναι ένα καλό μάθημα που θα έπρεπε να έχουμε αποστηθίσει και εμείς…
Διαβάστε επίσης;
Μια ανάσα από το Κίεβο ο Πούτιν – Βροχή πυραύλων και τάνκς -Ζελένσκι: Μας άφησε μόνους η Δύση
Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…
Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…
Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…
Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…
Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…
Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…