Οικονομία

Η Κομισιόν «βλέπει» ότι η ενεργειακή ακρίβεια θα επιδεινωθεί και «νομιμοποιεί» το πλαφόν στην τιμή του ρεύματος

Ενώ τα νοικοκυριά παραλαμβάνουν  τους εξωφρενικούς εκκαθαριστικούς λογαριασμούς ρεύματος και τις αστρονομικές χρεώσεις φυσικού αερίου τα συναρμόδια υπουργεία εξαντλούνται σε ασκήσεις επί χάρτου, ζυμώσεις και έκτακτες συνεδριάσεις για το δεύτερο και πολύ χειρότερο κύμα που έρχεται.

Mε τη χονδρική τιμή ρεύματος στα 235 ευρώ η μεγαβατώρα (σήμερα), το αέριο στα 120 ευρώ, το πετρέλαιο πάνω από τα 100 δολάρια και την βενζίνη να ετοιμάζεται να κάνει το άλμα πάνω από τα 2 ευρώ (στην Αττική), είναι ένα ερώτημα αν η κυβερνητική «διπλωματία» μπορεί να έχει κάποιο αποτέλεσμα απτό για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις.

 Σήμερα συνεδρίασε «εκτάκτως» η  λεγόμενη «ομάδα διαχείρισης κρίσεων» υπό τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας (με τη ΓΓ Ενέργειας, τους επικεφαλής της ΡΑΕ, της ΔΕΗ, του ΑΔΜΗΕ, της ΔΕΠΑ Εμπορίας και του ΔΕΣΦΑ) για να εξετάσει ζητήματα επάρκειας και ενεργειακής ασφάλειας που είναι πλέον στον αέρα. Ταυτόχρονα, ο Κ. Σκρέκας περιμένει απάντηση από την Γαλλίδα ομόλογό του Μπάρμπαρα Μπομπίλι και την Επίτροπο Ενέργειας Κάντρι Σίμσον στο αίτημα για «έκτακτη» σύγκληση του Συμβουλίου Υπουργών Ενέργειας. Το αίτημα συνυπογράφουν οι υπουργοί Ενέργειας Βουλγαρίας και Ρουμανίας. Τι θα συζητήσουν οι υπουργοί Ενέργειας ξανά; Τι παραπάνω από όσα ακροθιγώς συζήτησαν για τις ενεργειακές παρενέργειες της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία οι 27 ηγέτες της ΕΕ, στη Σύνοδο Κορυφής;

Θεωρητικά, ο Κ. Σκρέκας θέλει να κάνει πιο συγκεκριμένη την πρόταση που επανέφερε χθες ο Κυρ. Μητσοτάκης στη Σύνοδο Κορυφής για τη σύσταση Ενιαίου Ταμείου 100 δισ. ευρώ για την αντιμετώπιση του αυξημένου κόστους ενέργειας.  Κατά την πρόταση, η ΕΕ πρέπει να αξιοποιήσει τα επιπρόσθετα δικαιώματα του Αποθεματικού Σταθεροποίησης της Αγοράς (Market Stability Reserve) του Συστήματος Εμπορίας Δικαιωμάτων Εκπομπών, που υποτίθεται ότι μπορούν να αποφέρουν μέχρι 100 δισ. ευρώ. Από αυτά τα χρήματα η Ελλάδα προσδοκά να διεκδικήσει μέχρι 2,5 δισ. ευρώ. Την πρόταση είχε υποστηρίξει τον προηγούμενο μήνα ο Κ. Σκρέκας, σε άτυπη σύνοδο με τους ομολόγους του στη Γαλλία, με μικρή υποστήριξη από άλλους ομολόγους του. Ο κ. Σκρέκας είχε την ευκαιρία να υποστηρίξει και δημόσια χθες την πρόταση, μιλώντας σε διαδικτυακή εκδήλωση επιχειρηματικών ενώσεων της βιομηχανίας, αναφέροντας και το προσδοκώμενο ποσό των 2- 2,5 δισ. ευρώ.

Προκύπτει όμως το εξής ερώτημα: εφόσον η κυβέρνηση αναγνωρίζει την ανάγκη πρόσθετων πόρων τουλάχιστον 2,5 δισ. ευρώ για την αντιμετώπιση της ενεργειακής ακρίβειας, γιατί έχει προϋπολογίσει μόλις 1 δισ. ευρώ επιδοτήσεις για όλο το πρώτο εξάμηνο του έτους; Κι αυτό δεν το λέμε εμείς, το είπε η ίδια η κυβέρνηση στους θεσμούς. Και το «κάρφωσε» την Τετάρτη η 13η Εκθεση Ενισχυμένης Εποπτείας, δηλαδή η Κομισιόν που την συνέταξε, αναφέροντας ότι μ’ αυτό μόλις το ποσό έχει υπολογίσει η κυβέρνηση να επιδοτήσει νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Αλλά η Κομισιόν «καρφώνει» και κάτι ακόμη που αφορά και την ελληνική και άλλες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις: Στην έκθεσή της που πρόκειται να δημοσιοποιηθεί την ερχόμενη Τετάρτη, 2 Μαρτίου, για την αξιολόγηση της εργαλειοθήκης μέτρων κατά της ενεργειακής ακρίβειας την οποία έχει θέσει στη διάθεση των κρατών μελών από τον περασμένο Οκτώβριο – από την οποία η ελληνική κυβέρνηση αξιοποίησε μόνο τις περιορισμένες επιδοτήσεις των λογαριασμών- η Επιτροπή δίνει στις κυβερνήσεις τη δυνατότητα αφενός να επιβάλουν πλαφόν στα τιμολόγια ρεύματος για συγκεκριμένο διάστημα (το έχουν κάνει ήδη η Γαλλία και άλλες χώρες), αφετέρου να αξιοποιήσουν τα υπερβάλλοντα κέρδη που προκύπτουν στις εταιρείες ηλεκτροπαραγωγής από τις υπόλοιπες πηγές ενέργειας πλην του φυσικού αερίου.  Δηλαδή, τις ΑΠΕ, τα υδροηλεκτρικά, τα πυρηνικά (σε όσες χώρες διαθέτουν) και τα λιγνιτικά εργοστάσια παραγωγής ρεύματος.

Οι σχετικές προτάσεις της Κομισιόν διέρρευσαν στον ιστότοπο Euractive που δημοσίευσε προσχέδιο της ανακοίνωσης και συνιστούν προφανώς αξιοσημείωτη στροφή των Βρυξελλών, προδίδοντας τη βεβαιότητά της ηγεσίας της ΕΕ πλέον ότι η ενεργειακή ακρίβεια θα επιδεινωθεί και θα παραταθεί και το 2023, υπό την πίεση της ουκρανικής κρίσης.

Η δημοσιοποίηση των προτάσεων αναμένεται να στριμώξει όσες κυβερνήσεις, πρωτίστως την ελληνική, αποφεύγουν να δυσαρεστήσουν τους παραγωγούς ρεύματος, μεταξύ άλλων επικαλούμενες τον κίνδυνο χρεοκοπίας κάποιων παρόχων , όπως υποστηρίζει ο Α. Γεωργιάδης.  Ο Κ. Σκρέκας, σχολιάζοντας τις σχετικές διαρροές, υποστήριξε ότι η κυβέρνηση έχει ήδη εφαρμόσει τα μέτρα αυτά αναφέροντας το μάλλον παράδοξο ότι η ΔΕΗ θα έχει μηδενικά κέρδη το 2021 γιατί δίνει εκπτώσεις 600 εκατ. ευρώ στους καταναλωτές στους φουσκωμένους λογαριασμούς τους!

Σε ένα μάλλον πιο ρεαλιστικό πλαίσιο, η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών προτίθεται να θέσει σήμερα, στη συνεδρίαση Eurogroup/Ecofin, το ενδεχόμενο να εξαιρεθούν οι όποιες πρόσθετες δαπάνες για τις κρατικές επιδοτήσεις σε ρεύμα και αέριο από τον υπολογισμό τους στο έλλειμμα, στα πρότυπα των έκτακτων κανόνων στη διάρκεια της πανδημίας.

ΕΙδήσεις σήμερα:

Η ακρίβεια πλήττει ανισομερώς πλούσια και φτωχά νοικοκυριά: 15% ο πληθωρισμός για τους φτωχούς 

Σκρέκας: Το σχέδιο για την ενεργειακή επάρκεια – Πώς θωρακίζεται η χώρα

Πώς ο Kίσινγκερ το 2014 είχε προφητεύσει αυτό που συμβαίνει σήμερα στην Ουκρανία

Γιάννης Κιμπουρόπουλος

Recent Posts

Lockdown : Αύξηση κρουσμάτων, μεταλλάξεις και τα νοσοκομεία χωρίς… οξυγόνο – Τα στοιχεία που οδήγησαν στα νέα μέτρα

Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…

3 έτη ago

Αντιδράσεις στην παντοδυναμία του Facebook

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…

3 έτη ago

Εκκίνηση με τρεις Έλληνες σε τοξοβολία και κωπηλασία

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…

3 έτη ago

Χ. Κλούγκε: Στο περιθώριο 1 στους 6 Ευρωπαίους που υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές πριν από την πανδημία

Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…

3 έτη ago

Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τον θάνατο της 26χρονης συντρόφου του στην Φολέγανδρο

Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…

3 έτη ago

Ξανά στις 3 πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην ΕΕ στη διάθεση συχνοτήτων για 5G

Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…

3 έτη ago