Οικονομία

Νέο ενεργειακό σοκ στον ορίζοντα την ώρα που οι Βρυξέλλες πιέζουν για λιτότητα – Ευελιξία λόγω Ουκρανίας ζητά ο Μητσοτάκης

Νέα οικονομικά αδιέξοδα στην Ελλάδα δημιουργεί η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία που έχει σημαντικές επιπτώσεις στην ενέργεια, καθώς επιδεινώνονται  όλες τις πτυχές της κρίσης η οποία τους τελευταίους μήνες και έχει εκτοξεύσει στα ύψη τις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας και των καυσίμων. 

ΟΙ εξελίξεις έρχονται κόντρα στους κυβερνητικούς σχεδιασμούς στην Ελλάδα οι οποίοι βασίζονταν σε αισιόδοξες προβλέψεις για την πορεία της πανδημίας και επιστροφή της «κανονικότητας» αλλά και για υποχώρηση του πληθωρισμού τους επόμενους μήνες. 

Αντιθέτως, όμως, οι εκτιμήσεις πλέον  συγκλίνουν σε διατήρηση των υψηλων τιμών ενέργειας για μακρό χρονικό διάστημα, γεγονός που θα ενσχύσει και τις πιέσεις στον πληθωρισμό, δημιουργώντας ένα νέο κύκλο κρίσης. 

Τούτο συμβαίνει στη χειρότερη δυνατή στιγμή για την Ελλάδα, καθώς το τελευταίο διάστημα έγιναν σαφείς οι πιέσεις από την Ευρωζώνη για επαναφορά της «λιτότητας» στον κρατικό προϋπολογισμό της Ελλάδας, με μείωση των κρατικών δαπανών και των ελλειμμάτων. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός σχεδιάζει να θέσει στην έκτακτη σύνοδο κορυφής που ξεκινάει σήμερα στις Βρυξέλλες θέμα δημοσιονομικής ευελιξίας, τη στιγμή που εκπρόσωποι της ευρωζώνης αντιθέτως επισημαίνουν τους δημοσιονομικούς κινδύνους για την Ελλάδα και ζητούν επιστροφή του κρατικού προϋπολογισμού στα πλεονάσματα. 

Ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ προχθές χτύπησε καμπανάκι για το υψηλό δημόσιο χρέος στην Ελλάδα και ζήτησε επαναφορά πλεονασμάτων στον προϋπολογισμό, ενώ χθες στην προτελευταία έκθεση αξιολόγησης οι δανειστές κατέγραψαν ανησυχία για τα δημοσιονομικά μεγέθη καθώς και για τα βάρη που δημιουργούν οι δαπάνες ενεργειακής στήριξης. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση σκοπεύει να θέσει στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής για την κρίση στην Ουκρανία το ζήτημα του ενεργειακού κόστους και να επαναφερει τις προτάσεις που είχαν γίνει από τις χώρες του Νότου τον περασμένο Οκτώβριο  (για έκτακτη χρηματοδότηση μέτρων στήριξης και συλλογικές προμήθειες φυσικού αερίου), οι οποίες όμως είχαν τότε απορριφθεί. 

Οι χώρες του Βορρά είχαν απορρίψει τότε κάθε σκέψη για συλλογική ανάληψη του κόστους και δεν υπάρχει κάποια ένδειξη ότι έχει αλλάξει κάτι τώρα.

Στην Ελλάδα, μπορεί οι αρμόδιοι υπουργοί να δηλώνουν ότι θα συνεχιστούν για όσο χρειαστεί τα μέτρα στήριξης των λογαριασμών του ηλεκτρικού (τα οποία έτσι κι αλλιώς έχουν περιορισμένη εμβέλεια και δεν καλύπτουν παρά ένα μικρό μέρος του αυξημένου κόστους), αλλά στην πραγματικότητα γνωρίζουν ότι τα περιθώρια εξαντλούνται. 

Είναι χαρακτηριστική η δήλωση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη χθες ότι η Ευρώπη πρέπει να λάβει έκτακτα μέτρα στήριξης των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων και ότι ο ίδιος προτίθεται να ζητήσει νέα δημοσιονομική χαλάρωση λόγω της καινούριας κρίσης που βρίσκεται σε εξέλιξη. 

Η εμβέλεια του νέου κύκλου κρίσης δεν είναι ακόμη ορατή, αλλά είναι χαρακτηριστικό ότι και στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αναμένεται να επανεξεταστούν τα δεδομένα το επόμενο διάστημα, όπως δήλωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος Φίλιπ Λέην. 

Το βέβαιο είναι πλέον ότι το ανοδικό κύμα στο κόστος ζωής θα συνεχιστεί προκαλώντας απώλειες στο πραγματικό εισόδημα και δημιουργώντας νέες ανάγκες στήριξης των ενεργειακών αναγκών των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων στην Ελλάδα, σε μια περίοδο όμως που τα περιθώρια κυβερνητικών παρεμβάσεων εξαντλούνται. ` 

Η κυβέρνηση συνειδητοποιεί το υψηλό πολιτικό κόστος που ενέχουν οι υψηλές τιμές του ηλεκτρικού και των καυσίμων, αλλά έγινε σαφές ότι δεν υπάρχει πλέον το πράσινο φως από την Ε.Ε. για κρατικές δαπάνες, όπως συνέβη λόγω πανδημίας. 

Αντίθετα, από τις Βρυξέλλες και την Φρανκφούρτη είναι σαφή τα μηνύματα για φρένο στις κρατικές δαπάνες και εξαφάνιση των ελλειμμάτων του προϋπολογισμού που δημιουργήθηκαν από τα μέτρα στήριξης.

Διαβάστε επίσης:

Εισβολή στην Ουκρανία από τη Ρωσία – Ευρεία επιχείρηση – Τι είπε ο Πούτιν

Ουκρανία: Ο Ζελένσκι κήρυξε τη χώρα σε κατάσταση πολέμου – Έκλεισε ο εναέριος χώρος

Το τέλος του αγωγού και των ψευδαισθήσεων της Ευρώπης

newsroom

Recent Posts

Lockdown : Αύξηση κρουσμάτων, μεταλλάξεις και τα νοσοκομεία χωρίς… οξυγόνο – Τα στοιχεία που οδήγησαν στα νέα μέτρα

Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…

3 έτη ago

Αντιδράσεις στην παντοδυναμία του Facebook

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…

3 έτη ago

Εκκίνηση με τρεις Έλληνες σε τοξοβολία και κωπηλασία

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…

3 έτη ago

Χ. Κλούγκε: Στο περιθώριο 1 στους 6 Ευρωπαίους που υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές πριν από την πανδημία

Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…

3 έτη ago

Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τον θάνατο της 26χρονης συντρόφου του στην Φολέγανδρο

Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…

3 έτη ago

Ξανά στις 3 πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην ΕΕ στη διάθεση συχνοτήτων για 5G

Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…

3 έτη ago