Κόσμος

Ο «Σούπερ Μάριο» δεν πρόλαβε τελικά να γίνει «ειρηνοποιός» στο παρά πέντε

Μέχρι το βράδυ της Τετάρτης ορισμένοι στην Ευρώπη έμοιαζαν να πιστεύουν ότι υπήρχαν τα περιθώρια για μια ειρηνευτική παρέμβαση της τελευταίας στιγμής, που θα απέτρεπε τον Βλαντίμιρ Πούτιν από την διαταγή εισβολής στα ουκρανικά εδάφη.

Μέχρι εκείνη τη στιγμή η μοναδική συνάντηση δυτικού ηγέτη με τον Βλαντίμιρ Πούτιν, που ήταν θεωρητικά προγραμματισμένη και δεν έχει ακόμα επίσημα αναβληθεί, ήταν με τον Μάριο Ντράγκι. Υπήρχαν λοιπόν προσδοκίες ότι το ραντεβού θα μπορούσε να γίνει και να αποτρέψει το μοιραίο. Αποδείχτηκε ότι είχαν υποτιμήσει την «παράνοια» του Ρώσου προέδρου.

Ο πρωθυπουργός της Ιταλίας, ο οποίος βλέπει την έκρηξη στις τιμές της ενέργειας να απειλεί το ιταλικό οικονομικό οικοδόμημα, αλλά και ολόκληρη την Ευρώπη, θεωρητικά θα μπορούσε να κάνει μια προσπάθεια να «λογικέψει» τον Ρώσο πρόεδρο, αν και στην ίδια την Ιταλία μια τέτοια αποστολή θεωρείτο ήδη παρακινδυνευμένη, την ώρα που τα ρωσικά στρατεύματα άναβαν τις μηχανές τους για να εισβάλουν στην Ουκρανία.

Τουλάχιστον ο Ντράγκι γλύτωσε μια ανάλογη εμπειρία σαν εκείνη που ο «αδίστακτος» Πούτιν χάρισε στους Εμανουέλ Μακρόν και Ολαφ Σολτς, που ταξίδεψαν στη Μόσχα πριν από αυτόν, χωρίς κανένα ουσιαστικό αποτέλεσμα και βρέθηκαν εκτεθιμένοι. Μάλιστα ο «εξευτελισμός» του «αφελή Μακρόν», όπως τον χαρακτήρισε η αντιπολίτευση έχει μετατραπεί σε σημαντικό θέμα του προεκλογικού αγώνα στη Γαλλία.

Διαφωνίες εντός της ιταλικής κυβέρνησης

Πάντως ο υπουργός Εξωτερικών της Ιταλίας Λουίτζι Ντι Μάιο είχε ξεκαθαρίσει ότι δεν συμφωνούσε με την ιδέα ο πρωθυπουργός του να ταξιδέψει στη Μόσχα. Σε ομιλία του ενώπιον της Γερουσίας ανέφερε: «Σήμερα το πρωί συμφωνήσαμε με τον πρωθυπουργό Ντράγκι για τα επόμενα βήματα που πρέπει να γίνουν για την προώθηση μιας διπλωματικής λύσης. Ωστόσο, πιστεύουμε ότι δεν μπορούν να υπάρξουν νέες διμερείς συναντήσεις με τη ρωσική ηγεσία, έως ότου υπάρξουν σημάδια εκτόνωσης της έντασης».

Το ερώτημα που απασχολεί πλέον την ιταλική κυβέρνηση είναι πόσο θα μεγαλώσουν οι συνέπειες της κρίσης για την οικονομία της χώρας. Την περασμένη Παρασκευή, ο Ιταλός πρωθυπουργός ανακοίνωσε ένα πακέτο διάσωσης οκτώ δισεκατομμυρίων ευρώ για τους Ιταλούς προκειμένου να απορροφήσει τις επιβαρύνσεις στο κόστος θέρμανσης και να προστατεύσει την αυτοκινητοβιομηχανία από μια νέα κρίση. Η Ιταλία προμηθεύεται περισσότερο από το 80% του φυσικού της αερίου από τη Ρωσία και η ιταλική οικονομία είναι πιο στενά συνδεδεμένη με τη Ρωσία από οποιαδήποτε άλλη στην Ευρώπη. Μόλις πρόσφατα ο Πούτιν δεσμεύτηκε να στηρίξει ιταλικές εταιρείες, αλλά αυτό συνέβη πριν αναγνωριστούν οι δημοκρατίες του Ντονμπάς και ανακοινωθούν οι κυρώσεις της ΕΕ προς τη Μόσχα.

Επίσης ο Ντράγκι προειδοποίησε την περασμένη εβδομάδα ότι μια περαιτέρω κλιμάκωση θα μπορούσε να οδηγήσει σε σοβαρή αναταραχή στις χρηματοπιστωτικές αγορές. Ο πρώην επικεφαλής της ΕΚΤ και τραπεζίτης της Goldman Sachs γνωρίζει όσο κανένας άλλος Ευρωπαίος ηγέτης τους μηχανισμούς της κερδοσκοπίας, των επιθέσεων και των βρώμικων παιχνιδιών στις αγορές και αυτό τον καθιστούσε ένα πολύτιμο συνομιλητή για τον Πούτιν. Ολα αυτά βεβαίως πριν εκτραχυνθεί η κατάσταση από τις αρχές αυτής της εβδομάδας και πριν ξεκινήσουν οι πολεμικές επιχειρήσεις της Πέμπτης.

Ο «Σούπερ Μάριο» μίλησε εκτενώς με τον Εμανουέλ Μακρόν την Τρίτη για την κατάσταση. Ο Γάλλος Πρόεδρος ήταν επίσης πρώην «τραπεζίτης» (στη Ρότσιλντ) και διαθέτει και αυτός πλήρη κατανόηση της δυναμικής των χρηματοπιστωτικών αγορών, ειδικά του Σίτι του Λονδίνου. Η ρωσική ηγεσία, από την άλλη πλευρά, είναι καλά συνδεδεμένη με την παγκόσμια οικονομική σκηνή, λόγω των αγορών πρώτων υλών και ως εκ τούτου μιλάει όταν χρειαστεί την ίδια γλώσσα με τους σημαντικότερους Ευρωπαίους πολιτικούς, ακόμη και όταν υπάρχουν διαφορές απόψεων για πολιτικά ζητήματα. Αυτή ήταν και η αρχική σκέψη όσων έλπιζαν σε μια αλλαγή πλεύσης του Κρεμλίνου από μια ενδεχόμενη συνάντηση Ντράγκι-Πούτιν. Προφανώς δεν είχαν δίκιο να είναι αισιόδοξοι.

Διαβάστε ακόμα

Υβριδικός πόλεμος – Οικονομία: Η πρώτη νίκη του Πούτιν κατά της Ουκρανίας

ΕΕ: Έκτακτη Σύνοδος Κορυφής για την ουκρανική κρίση την Πέμπτη

Το τέλος του αγωγού και των ψευδαισθήσεων της Ευρώπης

newsroom

Recent Posts

Lockdown : Αύξηση κρουσμάτων, μεταλλάξεις και τα νοσοκομεία χωρίς… οξυγόνο – Τα στοιχεία που οδήγησαν στα νέα μέτρα

Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…

3 έτη ago

Αντιδράσεις στην παντοδυναμία του Facebook

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…

3 έτη ago

Εκκίνηση με τρεις Έλληνες σε τοξοβολία και κωπηλασία

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…

3 έτη ago

Χ. Κλούγκε: Στο περιθώριο 1 στους 6 Ευρωπαίους που υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές πριν από την πανδημία

Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…

3 έτη ago

Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τον θάνατο της 26χρονης συντρόφου του στην Φολέγανδρο

Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…

3 έτη ago

Ξανά στις 3 πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην ΕΕ στη διάθεση συχνοτήτων για 5G

Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…

3 έτη ago