Νέα βήματα επιστροφής προς την κανονικότητα εξετάζουν οι ειδικοί στη σημερινή συνεδρίαση τους. Μετά την όρθια διασκέδαση, την επιστροφή των σχολικών εκδρομών και την επιστροφή των φιλάθλων στα γήπεδα στο 50% της χωρητικότητάς τους, στο τραπέζι έχουν πέσει οι επόμενες προτάσεις για περαιτέρω χαλάρωση των μέτρων.
Με δεδομένη τη ελαφρά πτώση στους σκληρούς δείκτες της πανδημίας εξετάζεται η άρση της χρήσης μάσκας στους εξωτερικούς χώρους. Ωστόσο, να σημειωθεί ότι σύμφωνα με πληροφορίες, σε περιπτώσεις συνωστισμού η χρήση της μάσκας θα παραμείνει υποχρεωτική, λόγω του συναγερμού που έχει προκαλέσει η ιδιαίτερα μεταδοτική μετάλλαξη Όμικρον του κορωνοϊού.
Χθες μιλώντας σε ημερίδα ο καθηγητής Παθολογίας Σωτήρης Τσιόδρας μίλησε αναφέρθηκε στη μετάλλαξη Όμικρον καθώς και στη σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα, λέγοντας ότι αναμένεται σταδιακή επάνοδος στην κανονικότητα αλλά και συνέχιση της επιτήρησης του κορωνοϊού, επισημαίνοντας πως η μετάλλαξη Όμικρον αναμένεται να φέρει σταθεροποίηση στην κατάσταση της πανδημίας, σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής δεδομένα.
Κατέστησε δε σαφές πως «δεν είμαστε στο τέλος του κορωνοϊού, ίσως είμαστε στο τέλος αυτού που ονομάζουμε επείγουσα φάση».
Λίγες μέρες πριν ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης είχε δηλώσει πως μέχρι τα τέλη Μαρτίου τα περισσότερα από τα μέτρα για τους εμβολιασμένους θα έχουν αρθεί, αναφερόμενος δε στη χρήση μάσκας είχε πει πως: «η μάσκα στους εξωτερικούς χώρους και οι αποστάσεις είναι ήπια μέτρα και δεν επηρεάζουν την κανονικότητα» , ενώ είχε ξεκαθαρίσει πως «αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει συζήτηση για άρση μέτρων στους μη εμβολιασμένους».
Σε συνέντευξη του στον ΣΚΑΪ εν το μεταξύ ο καθηγητής περιβαλλοντικής μηχανικής Δημοσθένης Σαρηγιάννης ερωτηθείς για τη χρήση μάσκας, ενόψει και της σημερινής συνεδρίασης της Επιτροπής Εμπειρογνομόνων τόνισε ότι η απόφαση για να μπει τέλος στη χρήση της σε εξωτερικούς χώρους θα ήταν πρόωρη: «Προς τα εκεί πηγαίνουμε αλλά νομίζω ότι αυτό θα ήταν λίγο πρόωρο αυτή τη στιγμή. Σαφώς όμως πηγαίνουμε σε χαλάρωση των μέτρων που δεν χρειάζονται πια.»
Ο καθηγητής ωστόσο υποστήριξε πως στο τέλος Μαρτίου τα κρούσματα θα πέσουν κάτω από 10.000, λέγοντας πως: «Έχουμε ένα υψηλό επίπεδο διασποράς ακόμα και η πτώση γίνεται με αργούς ρυθμούς. Έχουμε πέσει κατά περίπου 1000 κρούσματα ανά 7-10 ημέρες. Αν κάνετε την αναλογία για να φτάσουμε στα 9.000 χρειαζόμαστε 6 εβδομάδες».
Διαβάστε επίσης:
Στον αέρα το έκτακτο επίδομα Πάσχα, λόγω Ουκρανίας και Ρέγκλινγκ – προεόρτια μνημονίου;
Το ουκρανικό βάζει «φωτιά» στις τιμές των καυσίμων – Η βενζίνη έφτασε στα 2,146€
Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…
Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…
Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…
Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…
Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…
Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…