«Μεγάλα καράβια, μεγάλες φουρτούνες», λέει ο θυμόσοφος λαός. Από αυτή τη ρήση δεν διαφεύγουν και τα λεγόμενα μεγάλα κόμματα. Ν.Δ και ΣΥΡΙΖΑ –ΠΣ. Μεγάλα κόμματα, μεγάλοι καυγάδες», θα μπορούσε να πει κάποιος. Άλλωστε κανείς δεν ξεχνάει τους «μεγάλους καυγάδες» στο άλλοτε «μεγάλο ΠΑΣΟΚ». Οι εσωκομματικές φουρτούνες διαπερνούν σαν «κόκκινη κλωστή» καθ΄όλη την μεταπολιτευτική περίοδο όλα τα κόμματα και ιδιαίτερα τα μεγάλα κόμματα, τα λεγόμενα «κόμματα εξουσίας», είτε είναι στη Κυβέρνηση, είτε στην αντιπολίτευση.
Ν.Δ και ΣΥΡΙΖΑ δοκιμάζονται όλη αυτή την περίοδο από εσωκομματικές εντάσεις, κόντρες, ομαδοποιήσεις και αντιπαραθέσεις. Το ερώτημα είναι αν τα επικείμενα συνέδρια τους περιορίσουν το εύρος αυτών των εσωκομματικών αντιπαραθέσεων και θα συσπειρώσουν τον κόσμο τους εν΄όψει των εκλογών, όποτε και αν αυτές γίνουν. Και βέβαια το επόμενο ερώτημα, είναι αν θα ξανανοίξουν και σε τι ένταση και εύρος τα εσωκομματικά μέτωπα το βράδυ των εκλογών, ειδικά στην περίπτωση που θα περάσουν κάτω από τον πήχυ ή όταν δεν υπάρξει αυτοδυναμία.
Άνω – κάτω η Ν.Δ
Στη Ν.Δ η κατάσταση είναι περίπλοκη, σύνθετη και ηλεκρισμένη. Η διαγραφή του Ευρωβουλευτή Γιώργου Κύρτσου για τις παρατηρήσεις και την κριτική του σε πολιτικές της Κυβέρνησης αλλά και εμπλοκή της Ε.Ε σε ορισμένες καυτές υποθέσεις (δικαστικές διώξεις, θέματα δημοκρατίας κ.α), έφερε στο προσκήνιο βαριές παθογένειες της Κυβέρνησης Μητσοτάκη, τις κατέστησε απολύτως σαφείς στον κόσμο, αλλά και στο εσωτερικό του Κυβερνώντος Κόμματος. Η «απώλεια» Κύρτσου είναι σημαντική για ένα σημαντικό ακροατήριο της Ν.Δ για ένα δυναμικό ακροατήριο.
Η προηγηθείσα αποπομπή του βουλευτή Κωνσταντίνου Μπογδάνου που παρά το νέο της ηλικίας του απευθύνονταν σε ένα υπερσυντηρητικό κοινό που στήριζε Ν.Δ, δημιούργησε και αυτή ρωγμές στο Κυβερνών Κόμμα. Ενδεχομένως δε να αποτελέσει καταλύτη σε συνεργασία με άλλους μικρούς σχηματισμούς και προσωπικότητες που κινούνται δεξιότερα της Ν.Δ (πλην του κόμματος του κ. Κασιδιάρη) ενός ευρύτερου συνασπισμού υπερσυντηρητικών δεξιών δυνάμεων που τουλάχιστον με την απλή αναλογική θα μπουν στη Βουλή κόβοντας ψήφους από την Ν.Δ.
Όμως φαίνεται ότι τα προβλήματα και οι πονοκέφαλοι για τον κ. Μητσοτάκη δεν σταματάνε εδώ.
Φθορά Μητσοτάκη
Η ραγδαία πολιτική φθορά του πρωθυπουργικού προφίλ και η αδυναμία διαχείρισης καταστάσεων, ενόψει έργων δεκάδων δισ. του «Ελλάδα 2.0», οδηγεί σε νέα κύματα εσωκομματικών αναταράξεων αλλά και σε δυσκολίες μεγάλες με συμφέροντα που μέχρι τώρα τον στήριζαν
Όλα δείχνουν, λοιπόν, ότι οι ομάδες και τα «εσωκομματικά στρατόπεδα» μπαίνουν σε κατάσταση συναγερμού, ενόψει εξελίξεων που θα «τρέξουν», ενώ ο χρόνος δεν φαίνεται να αποτελεί σύμμαχο του πρωθυπουργού.
Καθοριστικό ρόλο, βέβαια, έπαιξαν τα γεγονότα του περσινού καλοκαιριού, με αποτέλεσμα να διαμορφωθεί ένα «κύμα» δυσαρέσκειας κατά του πρωθυπουργού, ειδικά από άτομα έως 40 ετών, ανεξαρτήτως της πολιτικής τοποθέτησής τους. Όπως επίσης τεράστια ζημιά προκάλεσαν στον ίδιο το Πρωθυπουργό και το επιτελείο του Μαξίμου, υτα όσα συνέβησαν με την χιονοθύελλα «Ελπίς». Η εικόνα του Πρωθυπουργού και της Κυβέρνησης ράγισαν επικίνδυνα. Υπουργοί και βουλευτές συγκρατούν με μεγάλη δυσκολία το στόμα τους κλειστό ακόμα. Περιορίζονται σε μεταξύ τους συζητήσεις διόλου κολακευτικές για τον Πρωθυπουργό και το επιτελείο του . Οι βουλευτές υπό την πίεση του κόσμου από την έκρηξη των τιμών και τα «τιμολόγια φωτιά» του ηλεκτρικού και του φυσικού αερίου, είναι έτοιμοι να βγουν στο «κλαρί»
Η κακή διαχείριση της πανδημίας με τους θανάτους να έχουν ξεπεράσει τους 25.000, η αδυναμία διαμόρφωσης ενός σχεδίου αντιμετώπισης ορισμένων έστω επιπτώσεων της διαρκώς αυξανόμενης ακρίβειας, το πραγματικά ανεξήγητο με λογικούς όρους «αλαλούμ» κατά τη χιονόπτωση με τους χιλιάδες εγκλωβισμένους στην Αττική Οδό, η αύξηση της ανασφάλειας εξαιτίας της εγκληματικότητας,και αρκετά ακόμη -απίστευτα κι όμως αληθινά-γεγονότα, πείθουν ολοένα και περισσότερους βουλευτές και Υπουργούς ότι ο Κυριάκος δεν μπορεί να τα βγάλει πέρα.
Έχουν γίνει πολλές προσπάθειες να σταλούν μηνύματα στο Μαξίμου και τον Πρωθυπουργό για ανάγκη αλλαγής ρότας, γιατί διαφορετικά «θα πάμε στα βράχια», όμως κανένα από τα μηνύματα δεν «παραλήφθηκε».
Η εικόνα του Πρωθυπουργού έχει υποστεί πολλές και βαθιές ρωγμές. Και όσο αυτές οι πολιτικές συνεχίζονται και υπάρχει ταυτόχρονα αδυναμία διαχείρισης δύσκολων θεμάτων , τόσο πιο πολύ θα απελευθερώνονται δυνάμεις στο εσωτερικό της ΝΔ που ευθέως θα αμφισβητούν τον Κυριάκο Μητσοτάκη και θα φέρνουν το όλο θέμα στη «πρώτη γραμμή». Ενδεικτικό του διαρκώς επιδεινούμενου κλίματος στο εσωτερικό της ΝΔ είναι και το ότι πολλοί βουλευτές τηρούν αποστάσεις από την διαχείριση των δύσκολων καταστάσεων, ενώ δεν είναι λίγοι οι Υπουργοί και υφυπουργοί που έχουν επιλέξει να περιορίζουν τις δημόσιες παρεμβάσεις τους προκειμένου να μην είναι υποχρεωμένοι να υπερασπιστούν τις κυβερνητικές πολιτικές και τις επιλογές του κ. Μητσοτάκη.
«Εσωκομματικά χαρακώματα» στον ΣΥΡΙΖΑ
Όμως και για τον ΣΥΡΙΖΑ υπάρχουν πολλαπλά κύματα εσωστρέφειας και ιδεολογικών διαφορών που υπάρχουν ανάμεσα σε διάφορες ομάδες και κορυφαία στελέχη. Η λεγόμενη «παλιά φρουρά» του Κόμματος φαίνεται να μην ενθουσιάζεται αλλά αντίθετα να κρατάει αποστάσεις από επιλογές και πολιτικές του Αλέξη Τσίπρα . Η κριτική τους αγγίζει και την ομάδα συμβούλων και τεχνοκρατών που έχει συγκροτήσει, ενώ εξακολουθεί να λειτουργεί ακόμα το περιβόητο «αριστερόμετρο»για όσους θέλουν να προσεγγίσουν και να ενσωματωθούν στο κόμμα. Η διεύρυνση σχοινοβατεί και δεν προχωράει . Η εξαγγελία του ίδιου του κ.Τσίπρα το βράδυ της ήττας στις εκλογές του Ιουλίου του 2019 ότι θα αντιστοιχηθεί το κόμμα με τις κοινωνικές δυνάμεις που το στήριξαν εκλογικά και συσπειρώθηκαν γύρω του στην κρίσιμη εκείνη εκλογική αναμέτρηση μένει για την ώρα «κενό γράμμα». Οι αλλαγές που πρότεινε και πέρασαν από τα όργανα του Κόμματος (εκλογή ηγεσίας και Κεντρικής Επιτροπής από την βάση, πλαφόν θητειών κ.α) συναντούν σοβαρές αντιστάσεις. Τα όσα είπε πρόσφατα ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, όχι μόνο προκάλεσαν ένταση της εσωστρέφειας, αλλά ταυτόχρονα δείχνουν τις δύσκολες ισορροπίες και την δύσκολη συνύπαρξη στην ίδια στέγη διαφόρων τάσεων και ομάδω .
Τα όσα λέγονται ότι όλα αυτά είναι καυγάδες ενόψει συνεδρίου για την κατανομή ρόλων και δημιουργίας συσχετισμών, είναι μόνο κάποιες από τις πτυχές της εσωστρέφειας στον ΣΥΡΙΖΑ.
Οι εξελίξεις αυτές εγκλωβίζουν το κόμμα στη λογική των ισορροπιών και παρά την μεγάλη φθορά της κυβέρνησης κρατούν ακόμα καθηλωμένο δημοσκοπικά τον ΣΥΡΙΖΑ και δεν δίνουν τον αέρα μιας μεγάλης άμεσα επερχόμενης εκλογικής νίκης .
Ο Αλέξης Τσίπρας διαμηνύει πως «θα σπάσει αυγά» και αρχίζει να το κάνει με «ρυθμούς όμως ΣΥΡΙΖΑ» Και προσέχοντας να μην ανατραπούν βίαια όλες οι ισορροπίες που υπάρχουν .
Το ερώτημα είναι αν ο χρόνος μέχρι τις εκλογές του επαρκεί για να προχωρήσει την ανασυγκρότηση και αναμόρφωση του κόμματος και στην παρουσίαση μιας σοβαρής εναλλακτικής πρότασης εξουσίας και ρεαλιστικού κυβερνητικού προγράμματος και κυρίως στη δημιουργία μιας σοβαρής πλατφόρμας προσέγγισης άλλων προοδευτικώνν κομμάτων και σύγκλισης μαζί τους στην προοπτική μιας «προοδευτικής διακυβέρνησης».