Κόσμος

Ουκρανία: «Έτοιμος για πόλεμο ο Πούτιν» – Νύχτα συγκρούσεων στο Ντονμπάς

Σε τεντωμένοι σχοινί είναι η κατάσταση στην ανατολική Ουκρανία, με το Ντονμπάς να βρίσκεται στο επίκεντρο του παγκόσμιου ενδιαφέροντος, αφού εκεί σημειώνονται εχθροπραξίες με νέες αλληλοκατηγορίες σήμερα για παραβιάσεις της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός.

Οι φιλορώσοι αυτονομιστές στις περιφέρειες Λουγκάνσκ και Ντονέτσκ ανέφεραν πως χωριά και η πόλη Ντονέτσκ βομβαρδίστηκαν από το πυροβολικό των κυβερνητικών δυνάμεων επανειλημμένα. Ο ουκρανικός στρατός ανέφερε από την πλευρά του πως υπήρξαν αρκετές παραβιάσεις της εκεχειρίας από τους αυτονομιστές κατά τη διάρκεια της νύχτας. Ούτε οι πληροφορίες της μιας πλευράς ούτε αυτές της άλλης ήταν δυνατό να επιβεβαιωθούν από ανεξάρτητες πηγές.

Στο Λουγκάνσκ, ο εκπρόσωπος των λαϊκών πολιτοφυλακών της αυτοανακηρυγμένης Λαϊκής Δημοκρατίας, ο Ιβάν Φιλιπονένκο, δήλωσε ότι οι ένοπλες δυνάμεις προσπάθησαν να καταλάβουν εξ εφόδου θέσεις των φιλορώσων.

«Περί τις 05:00 (σ.σ. τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας) (…) στρατεύματα της 79ης αερομεταφερόμενης ταξιαρχίας επιτέθηκαν σε θέσεις της λαϊκής πολιτοφυλακής στην περιοχή της κοινότητας Πιονέρσκογιε», όμως «υπέστησαν απώλειες και αποσύρθηκαν», σύμφωνα με τον εκπρόσωπο.

Η έφοδος αυτή είχε αποτέλεσμα να καταστραφούν πέντε κτίρια και να υπάρξουν θύματα στις τάξεις του άμαχου πληθυσμού, πρόσθεσε ο εκπρόσωπος, χωρίς να δώσει πιο σαφή απολογισμό.

Το ουκρανικό υπουργείο Άμυνας ανέφερε ότι κατέγραψε 122 παραβιάσεις από τις ρωσικές δυνάμεις το Σάββατο, συμπεριλαμβανομένων 108 που αφορούσαν όπλα που απαγορεύονταν από τις συμφωνίες του Μινσκ. Επίσης, ανακοίνωσε τον θάνατο δύο στρατιωτών.

Ρωσικά μέσα ενημέρωσης επιβεβαίωσαν τον θάνατο δύο Ουκρανών στρατιωτών στο τμήμα του Ντόνετσκ που ελέγχεται από την κυβέρνηση, το Σάββατο, υποστηρίζοντας ότι οι στρατιώτες ήταν μέρος μιας «ομάδας δολιοφθοράς» που σχεδίαζε «τρομοκρατικές επιθέσεις» εναντίον αγωγών φυσικού αερίου και ηλεκτρικών υποσταθμών στην περιοχή.

Αυτονομιστές αξιωματούχοι κατηγόρησαν την Ουκρανία στο Telegram ότι βομβαρδίζει περιοχές που ελέγχονται από αυτονομιστές και είπαν ότι πρέπει να απαντήσουν ανάλογα.

Το ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων RIA Novosti επικαλέστηκε δήλωση του υπουργείου Κρατικής Ασφάλειας της αυτοαποκαλούμενης Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ.

«Στις 19 Φεβρουαρίου 2022, κατά την εφαρμογή των επιχειρησιακών πληροφοριών, οι ειδικές δυνάμεις του Υπουργείου Κρατικής Ασφάλειας της Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ στην πόλη Ντονέτσκ απέκλεισαν μια εχθρική ομάδα δολιοφθορέων και τρομοκρατών που σχεδίαζε να ανατινάξει ηλεκτρικούς υποσταθμούς, αγωγούς αερίου και σταθμούς φιλτραρίσματος στο έδαφος της δημοκρατίας», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Από την πλευρά της η εθνική φρουρά της Ουκρανίας ανακοίνωσε ότι συνεχίζει να διασφαλίζει την ασφάλεια στην ανατολική Ουκρανία. «Τα πάντα είναι υπό έλεγχο στις περιοχές του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ», ανέφερε σε ένα tweet νωρίς το πρωί της Κυριακής, ενώ προειδοποίησε τους κατοίκους να ακολουθούν μόνο επίσημες πηγές πληροφοριών.

Λίγο νωρίτερα το Reuters μετέδωσε πως η Ουκρανία ανέστειλε τις επιχειρήσεις σε ένα από τα επτά σημεία ελέγχου στην περιοχή του ανατολικού Ντονμπάς, λόγω σφοδρών βομβαρδισμών.

ΗΠΑ και ΝΑΤΟ «βλέπουν» άμεση ρωσική απειλή

Την ίδια ώρα οι ΗΠΑ και το NATO συνεχίζουν να προειδοποιούν ότι αυξάνονται οι ενδείξεις πως η Ρωσία ετοιμάζεται να επιτεθεί στη γειτονική της χώρα.

Οι επικεφαλής των βρετανικών μυστικών υπηρεσιών λένε ότι συμφωνούν με τις αναφορές του Λευκού Οίκου, προειδοποιώντας ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν έχει ήδη εκδώσει εντολή να προχωρήσουν και τα σχέδια για την κατάληψη του ελέγχου της Ουκρανίας έχουν ήδη ξεκινήσει, αναφέρουν οι Sunday Times.

Σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα, τέσσερα υψηλόβαθμα στελέχη της βρετανικής κυβέρνησης επιβεβαίωσαν ότι περίμεναν μια πολύπλευρη ρωσική επίθεση να ξεκινήσει οποιαδήποτε μέρα, πιθανώς με αποκορύφωμα μια επίθεση εναντίον της πρωτεύουσας, Κίεβο.

«Οι μυστικές μας υπηρεσίες συμφωνούν με τους Αμερικανούς». Ο Πούτιν έχει ένα σχέδιο και είναι σε εξέλιξη», δήλωσε ο ένας αξιωματούχος.

Οι πηγές ανέφεραν ότι αναμένουν πως μετά τις αψιμαχίες με τα ουκρανικά στρατεύματα στο Ντονμπάς θα ακολουθήσει επίθεση από αυτονομιστικές δυνάμεις προτού τα ρωσικά στρατεύματα επιτεθούν σε ένα τμήμα της Ουκρανίας ή ξεκινήσουν μια «πλήρους κλίμακας εισβολή».

«Θα περίμενα ένα τεράστιο άνοιγμα για να προσπαθήσει να απομακρύνει την κυβέρνηση στο Κίεβο. Οι Ρώσοι έχουν τοποθετήσει πυραύλους κρουζ για να καταλάβουν την πρωτεύουσα», δήλωσε μια πηγή ασφαλείας.

Ένας άλλος ανώτερος σύμβουλος είπε: «Υπάρχει μια αναγνώριση ότι μπορεί να έχουμε να κάνουμε με έναν πόλεμο – αστραπή, αλλά και πολλά διαφορετικά σενάρια που διαδραματίζονται ταυτόχρονα ή με τη σειρά». Αυτά περιλαμβάνουν «τη μεγάλη επίθεση στο Κίεβο».

Γενς Στόλτενμπεργκ, Άντονι Μπλίνκεν, αλλά και η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών, Αναλένα Μπέρμποκ, δήλωσαν χθες ότι αυτό που όλοι -στα λόγια τουλάχιστον- απεύχονται είναι «πραγματικά πιθανό» και πως αρκεί μια προβοκάτσια για να γίνει η έκρηξη. Εκτιμούν δε ότι αυτό είναι που ενορχηστρώνει η Μόσχα, ώστε να βρει το κατάλληλο πρόσχημα για να εισβάλει.

Τρας: Ο Πούτιν «δεν θα σταματήσει στην Ουκρανία»

Η υπουργός Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου, Λιζ Τρας, το πήγε πολύ παραπέρα καθώς δήλωσε ότι πιστεύει πως ο Πούτιν «δεν θα σταματήσει στην Ουκρανία», υποστηρίζοντας ότι θέλει να συνενώσει τη Σοβιετική Ένωση.

Η Τρας είπε στη διάσκεψη ασφαλείας στο Μόναχο να ετοιμαστούν για πόλεμο.

«Αυτή είναι η πιο επικίνδυνη στιγμή για την ευρωπαϊκή ασφάλεια από τη δεκαετία του 1940. Πρέπει να προετοιμαστούμε για το χειρότερο σενάριο. Η Ρωσία έχει δείξει ότι δεν μιλάει σοβαρά για τη διπλωματία», είπε η Βρετανίδα ΥΠΕΞ.

Μιλώντας στη Mail On Sunday, η Τρας είπε ότι η Δύση έπρεπε να σταματήσει τη Μόσχα, διαφορετικά ο Πούτιν θα κοιτάξει να «γυρίσει το ρολόι πίσω στα μέσα της δεκαετίας του 1990 ή ακόμη και πριν από τότε» προσαρτώντας πιθανώς τα κράτη της Βαλτικής – όπως η Εσθονία και η Λετονία – αλλά και τα δυτικά Βαλκάνια, που περιλαμβάνουν τη Σερβία και την Αλβανία.

Αλλά και ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον, σε συνέντευξή του στο BBC, στο περιθώριο της διάσκεψης του Μονάχου, δήλωσε ότι τα στοιχεία δείχνουν πως η Ρωσία σχεδιάζει «τον μεγαλύτερο πόλεμο στην Ευρώπη από το 1945».

Ο Τζόνσον δήλωσε ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν είπε στους δυτικούς ηγέτες ότι οι πληροφορίες δείχνουν πως οι ρωσικές δυνάμεις σκοπεύουν να εξαπολύσουν εισβολή, περυκυκλώνοντας την ουκρανική πρωτεύουσα, το Κίεβο.

Σύμφωνα με τον Τζόνσον, τα ρωσικά στρατεύματα δεν σχεδιάζουν απλώς να εισέλθουν στην Ουκρανία από τα ανατολικά, μέσω του Ντονμπάς, αλλά από τη Λευκορωσία και την περιοχή γύρω από το Κίεβο.

«Όλα τα σημάδια δείχνουν ότι το σχέδιο έχει ήδη ξεκινήσει από ορισμένες απόψεις.

Οι άνθρωποι πρέπει να κατανοήσουν το τεράστιο κόστος στην ανθρώπινη ζωή που μπορεί να συνεπάγεται.

Φοβάμαι να πω ότι το σχέδιο που βλέπουμε είναι για κάτι που θα μπορούσε να είναι πραγματικά ο μεγαλύτερος πόλεμος στην Ευρώπη από το 1945, μόνο από άποψη μεγάλης κλίμακας», είπε ο Τζόνσον.

Ο κόσμος δεν πρέπει να λαμβάνει υπόψη μόνο τις πιθανές απώλειες ζωής Ουκρανών, αλλά και «νεαρών Ρώσων», πρόσθεσε.

Οι πιο πρόσφατες εκτιμήσεις της αμερικανικής κυβέρνησης κάνουν λόγο για 169.000 έως 190.000 Ρώσους στρατιώτες στα σύνορα της Ουκρανίας, τόσο στη Ρωσία όσο και στη γειτονική Λευκορωσία – αλλά αυτός ο αριθμός περιλαμβάνει επίσης φιλορώσους αυτονομιστές στην ανατολική Ουκρανία.

Η Δύση σχεδιάζει να οπλίσει την αντίσταση σε περίπτωση εισβολής

Σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα του Guardian, η Δύση σχεδιάζει να εξοπλίσει την αντίσταση εάν οι ρωσικές δυνάμεις καταλάβουν την Ουκρανία.

Μυστικές συζητήσεις βρίσκονται σε εξέλιξη μεταξύ των δυτικών συμμάχων για το πώς να οπλίσουν μια σκληρή ουκρανική αντίσταση σε περίπτωση ρωσικής εισβολής που ανατρέψει την κυβέρνηση του Κιέβου, αναφέρει η βρετανική εφημερίδα.

Ο Μπόρις Τζόνσον αποκάλυψε την υπόθεση για μια τέτοια κίνηση μιλώντας στη διάσκεψη του Μονάχου, όπου δήλωσε ότι ήταν προς το συλλογικό συμφέρον της Δύσης οποιαδήποτε ρωσική εισβολή «να αποτύχει και να φαίνεται ότι αποτυγχάνει».

Παρόμοιες συζητήσεις πραγματοποιήθηκαν στις ΗΠΑ, όπου σύμφωνα με κάποιες αναφορές  ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας της χώρας, Τζέικ Σάλιβαν, είπε στους γερουσιαστές ότι οι ΗΠΑ είναι πρόθυμες να οπλίσουν μια αντίσταση και δεν πρόκειται να δεχτούν μια ρωσική στρατιωτική νίκη που διαγράφει τις αρχές της εθνικής αυτοδιάθεσης.

Newsroom

Recent Posts

Lockdown : Αύξηση κρουσμάτων, μεταλλάξεις και τα νοσοκομεία χωρίς… οξυγόνο – Τα στοιχεία που οδήγησαν στα νέα μέτρα

Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…

3 έτη ago

Αντιδράσεις στην παντοδυναμία του Facebook

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…

3 έτη ago

Εκκίνηση με τρεις Έλληνες σε τοξοβολία και κωπηλασία

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…

3 έτη ago

Χ. Κλούγκε: Στο περιθώριο 1 στους 6 Ευρωπαίους που υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές πριν από την πανδημία

Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…

3 έτη ago

Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τον θάνατο της 26χρονης συντρόφου του στην Φολέγανδρο

Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…

3 έτη ago

Ξανά στις 3 πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην ΕΕ στη διάθεση συχνοτήτων για 5G

Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…

3 έτη ago