Σε περίοδο σοβαρών αναταράξεων έχει εισέλθει πλέον η Νέα Δημοκρατία μετά και τη σημερινή διαγραφή του Γιώργου Κύρτσου και μάλιστα με τη βαρύτατη κατηγορία ότι «δυσφημεί διεθνώς τη χώρα αμφισβητώντας την ανεξαρτησία της ελληνικής δικαιοσύνης και συγκρίνοντας την Ελλάδα με κράτη που παραβιάζουν τους κανόνες του κράτους δικαίου».
Της διαγραφής του κάποτε πρωτοκλασάτου στελέχους της κυβερνητικής παράταξης είχε προηγηθεί εκείνη του πρώην υπουργού και νυν δημάρχου Σπάρτης, Πέτρου Δούκα, αποπομπή του υπουργού Σπήλιου Λιβανού αλλά και η διαγραφή, λίγους μήνες πριν του βουλευτή Κωνσταντίνου Μπογδάνου.
Σε ό,τι αφορά τον Γ. Κύρτσο, την ουσία πρόκειται για το χρονικό μιας προαναγγελθείσας διαγραφής. Όσοι έτυχε να συνομιλήσουν με τον πρωθυπουργό το τελευταίο διάστημα, γνώριζαν ότι η απόφαση της διαγραφής του είχε ήδη ληφθεί ήδη από τον Ιανουάριο. Αναμενόταν μια τελευταία αφορμή και ένας χρόνος ουσιαστικά ουδέτερος για να ανακοινωθεί. Κάποιοι επέμειναν ότι εάν διαγραφόταν θα τον «ηρωποιούσαν». Μία άλλη φράση που ακουγόταν μεταξύ κορυφαίων υπουργών ήταν ότι «ο Κύρτσος Αντωναρίζει». Τελικά κρίθηκε ότι εάν ασχολούνταν κάποιοι μαζί του ήταν γιατί ήταν ευρωβουλευτής της ΝΔ. Ως ανεξάρτητος μπορεί να λέει ότι θέλει.
Όπως δείχνει το παρασκήνιο οι σχέσεις του ευρωβουλευτή με το Μαξίμου ήταν σε κατάσταση πολικού ψύχους. H αντίστροφη μέτρηση άρχισε τον Σεπτέμβριο του 2020 όταν μία επιστολή που έστειλε στο Μαξίμου με θέμα τα ΜΜΜ και την ηλεκτροκίνηση προκάλεσε την οργή του πρωθυπουργού.
Με τον κ. Κύρτσο επικοινώνησε ο Γ. Γεραπετρίτης και η συζήτηση έγινε σε βαρύ κλίμα. Έκτοτε συνέχισε τα tweets με έντονη κριτική και συχνά βολές στο ίδιο το Μαξίμου. Τον Απρίλιο του 2021 επικοινώνησε μαζί του ο πρωθυπουργός. Αυτή ήταν και η τελευταία επικοινωνία τους. Τον προειδοποίησε ότι θα τον διαγράψει εάν συνεχίσει. Έγινε αυτό 11 μήνες μετά.
Όπως αποκάλυψε ο κ. Κύρτσος, μιλώντας στoν 989Alpha radio τον Απρίλιο του 2021 δέχτηκε τηλεφώνημα από τον Κυριάκο Μητσοτάκη και η συνομιλία τους δεν ήταν… βελούδινη.
«Με τον πρωθυπουργό μιλούσα μέχρι τον Απρίλιο του 2021, που με πήρε σε έξαλλη κατάσταση να μου πει ότι αν συνεχίσω να κάνω κριτική στο θέμα της πανδημίας, θα με διαγράψει. Του είπα, λοιπόν, ας κάνει ό,τι θέλει, αλλά αντί να διαγράψει, καλύτερα να αλλάξει πολιτική στο θεμα της πανδημίας. Τελικά, δέκα μήνες αργότερα, με διέγραψε, αλλά συνέχισε την ίδια πολιτική στο θέμα της πανδημίας, με αποτέλεσμα να μετράμε 25.000 θανάτους», δήλωσε ο κ. Κύρτσος.
Το ποτήρι ξεχείλισε το πρωί όταν ο ευρωβουλευτής ανέβασε ένα ακόμη tweet, στα πολλά που είχαν προηγηθεί, για το ίδιο θέμα, την δικαστική διαδικασία που είναι σε εξέλιξη για την διερεύνηση «πολιτικής σκευωρίας» στην υπόθεση της Novartis.
«Παγίδα για κυβέρνηση, Ελλάδα η δίωξη δημοσιογράφων,Τουλουπάκη» έγραψε. « Η κόντρα Βρυξελλών-Ουγγαρίας, Πολωνίας για κράτος Δικαίου στο ζενίθ. Το Ευρ.Δικαστήριο δέχθηκε σύνδεση κονδυλίων με σεβασμό δικαιωμάτων. Η κριτική από έγκυρα ΜΜΕ,όπως ARTE,σκληραίνει. Το Μαξίμου θεατής των εξελίξεων.»
Ακολούθησε η ανακοίνωση της ΝΔ.
«Mε απόφαση του Γραμματέα της Πολιτικής Επιτροπής της Ν.Δ. Παύλου Μαρινάκη, ο Ευρωβουλευτής Γιώργος Κύρτσος διαγράφεται από τη Νέα Δημοκρατία. Ο κ.Κύρτσος ο οποίος εξελέγη με το ψηφοδέλτιο της ΝΔ, με εντολή από τους ψηφοφόρους να προωθεί τις ελληνικές θέσεις στο Ευρωκοινοβούλιο, με τις αναρτήσεις του κάνει εντελώς το αντίθετο. Δυσφημεί διεθνώς τη χώρα αμφισβητώντας την ανεξαρτησία της ελληνικής δικαιοσύνης και συγκρίνοντας την Ελλάδα με κράτη που παραβιάζουν τους κανόνες του κράτους δικαίου. Με τη στάση του προσβάλλει όλους εκείνους που τον εμπιστεύθηκαν να τους εκπροσωπεί. Μέχρι σήμερα έγινε ανεκτή η όποια κριτική του στην κυβέρνηση, ακόμη κι αν ξεπερνούσε τα όρια. Ανοχή όμως στην δυσφήμιση της χώρας δεν μπορεί να υπάρξει.»
Πιο συγκεκριμένα η ΝΔ επικαλείται το άρθρο 5 §1.2 του καταστατικού της σύμφωνα με το οποίο η απώλεια της ιδιότητας του μέλους επέρχεται «Με την αυτόβουλη απομάκρυνσή του από το κόμμα, η οποία εκδηλώνεται με λόγο ή πράξη και προκύπτει κατάδηλα, ενδεικτικά με την εγγραφή του σε άλλο πολιτικό κόμμα, ή με δημόσιες εκδηλώσεις του που αντιστρατεύονται έντονα τις ιδεολογικές και πολιτικές αρχές του κόμματος ή προωθούν το ρατσισμό, το μίσος και τη βία ή αμφισβητούν το κράτος δικαίου και το δημοκρατικό κοινοβουλευτικό πολίτευμα της χώρας».
Εν ολίγοις ο ευρωβουλευτής κατηγορείται ότι «έθεσε εαυτόν εκτός κόμματος» όπως συνήθιζε να λέει ο Ανδρέας Παπανδρέου.
Ο κ. Κύρτσος απάντησε με ένα μπαράζ tweets.«Έθεσα ζητήματα στην ηγεσία ΝΔ: Λάθη & παραλείψεις στο θέμα της πανδημίας που κόστισαν χιλιάδες νεκρούς. Λάθη οικονομικής πολιτικής που φτωχοποίησαν κόσμο, οδηγούν σε νέες περιπέτειες. Κουκούλωμα σκανδάλου Novartis, διώξεις δημοσιογράφων, Τουλουπάκη. «Απάντησαν» με διαγραφή μου.»
Πιο επιθετική ήταν η δεύτερη ανάρτηση του φωτογραφίζοντας συμφέροντα. «Ο Μαρινάκης μου ανακοίνωσε τη διαγραφή μου, ο Μητσοτάκης δεν βρήκε το κουράγιο. Είναι άλλωστε στον «Όλυμπο» του Μαξίμου με καλή παρέα. Με τον κρυπτόμενο – δοξαζόμενο συγγενή του, τον συγγενή της ΓΕΚ-Τέρνα και άλλους κορυφαίους. Τον ευχαριστώ πάντως για την πολιτική μου λύτρωση.»
Παράλληλα ο κ. Κύρτσος παραχώρησε συνέντευξη στον 989Alpha radio και την εκπομπή «Χωρίς Μάσκα» υπογραμμίζοντας ότι θα συνεχίσει την κριτική που έχει αναπτύξει, «η οποία είναι πολύ βάσιμη. Με το πέρασμα του χρόνου, νομίζω δικαιώνεται η κριτική μου, πάμε σε δραματικά αδιέξοδα».
«Βέβαια, θα αναδείξω και το στοιχείο της προσωπικής ευθύνης του Μητσοτάκη, γιατί ο Μητσοτάκης με διέγραψε, δεν με διέγραψε ο Μαρινάκης. Εφόσον πετάει το γάντι ο Μητσοτάκης, τον οποίο βοήθησα σε διάφορες δύσκολες περιόδους της ζωής του, θα το σηκώσω ευχαρίστως. Έχω μία αγωνιστική παράδοση σε αυτά τα ζητήματα».
Ο Γιώργος Κύρτσος την Πέμπτη έδωσε την τελευταία του συνέντευξη ως ευρωβουλευτής της ΝΔ όπως αποδείχθηκε, στα «Παραπολλιτικά 90,1». «Το πρόβλημα δεν το έχω εγώ που έλεγα τα σωστά, το έχει η ηγεσία η οποία πήρε τις λάθος αποφάσεις» τόνισε.
Διάφορες φήμες τον έφεραν να οδεύει προς το κόμμα του Κυριάκου Βελόπουλου, ή να προωθείται για αρχηγός νέου κόμματος μαζί με Φαήλο, Τζήμερο, Μπογδάνο και άλλους. «Δεν θα ασχολούμαι με ότι λέγεται και γράφεται για μένα» ήταν η απάντηση του.
Μετά τη νίκη του Νίκου Ανδρουλάκη άρχισαν να κυκλοφορούν φήμες ότι φλερτάρει με το ΚΙΝ.ΑΛ και ετοιμάζεται για προσχώρηση. «Δεν με απασχολεί το θέμα» δήλωσε στα «Παραπολιτικά 90,1». «Με τον κ. Ανδρουλάκη παίζαμε μπάσκετ πριν την πανδημία και έχουμε μια καλή προσωπική σχέση, τίποτα παραπάνω».
Δεν είναι τυχαίο ότι προχθές (15/2) η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ έγραψε το εξής παρασκήνιο:
“Η στήλη σάς έχει ενημερώσει εδώ και πολύ καιρό για τις καλές σχέσεις του Νίκου Ανδρουλάκη με τον Γιώργο Κύρτσο, καθώς αμφότεροι είναι ευρωβουλευτές και συχνά πυκνά αντάλλασσαν απόψεις. Αυτή η συνήθεια φαίνεται πως συνεχίζεται καθώς, όπως έμαθα, πριν από λίγες μέρες οι δυο τους βρέθηκαν σε γνωστό στέκι του Κολωνακίου και τα είπαν για αρκετή ώρα, επιβεβαιώνοντας την αμοιβαία εκτίμηση. Αυτό που δεν ξέρω είναι αν το ραντεβού ήταν προγραμματισμένο ή βρέθηκαν τυχαία.“
Ενα τρίτο σενάριο θέλει η διαγραφή Κύρτσου να επιταχύνει την ίδρυση ενός “καραμανλικού” κόμματος που κατά καιρούς προαναγγέλλεται αλλά μέχρι τώρα δεν έχει γίνει το πρώτο βήμα, από τους Ευάγγελο Αντώναρο, Σάββα Τσιτουρίδη και άλλα πρωην στελέχη της Νέας Δημοκρατίας.
Το σενάριο αυτό περιλαμβάνει πληροφορίες για υποστήριξη από ισχυρά επιχειρηματικά κέντρα και οικονομικούς παράγοντες που φλερτάρουν με την ιδέα κυβερνήσεων “εθνικής ενότητας”.
Με το τελευταίο αυτό σενάριο ίσως να “δένουν” και οι σημερινές “εκτός γραμμής” δηλώσεις του Γιώργου Τσίπρα περί μίας “πιθανής συνεργασίας του ΣΥΡΙΖΑ με κομμάτια της Δεξιάς που αποστασιοποιούνται από τον Κυριάκο Μητσοτάκη”.
Προηγήθηκε τον Οκτώβριο του 2021 η διαγραφή του Κωνσταντίνου Μπογδάνου. Ήταν κι εκείνος υπό επιτήρηση. Λάδι στη φωτιά έριξε
η επίκληση στη Βουλή, της φράσης που αποδίδεται στον στρατηγό Γεώργιο Γρίβα, ότι οι «κομμουνιστές είναι χειρότεροι από τους Τούρκους». Αντέδρασε έντονα ο βουλευτής του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης αλλά και ο υπουργός Εξωτερικών.
«Οποιαδήποτε προσπάθεια προβολής στη σύγχρονη πολιτική ζωή των οδυνηρών στιγμών της χώρας στο παρελθόν για αποκόμιση μικροπολιτικού οφέλους είναι απαράδεκτη» δήλωσε ο κ.Δένδιας. «Και η συμπαράταξη με τον Κασιδιάρη είναι απαράδεκτη. Και η κατάθεση στεφάνου με την Χρυσή Αυγή είναι επίσης απαράδεκτη και είναι ώρα να σοβαρευτούμε, γιατί η χώρα αντιμετωπίζει αυτή την ώρα εθνική απειλή. Και όσο εγώ εκπροσωπώ την κυβέρνηση εδώ, δεν θα επιτρέψω να ξαναγίνει τέτοια προσπάθεια. Να είμαστε συνεννοημένοι».
Η ΝΔ έχει πλέον πέντε ευρωβουλευτές και 157 βουλευτές. Δεν έγινε γνωστό εάν θα ζητηθεί η ευρωβουλευτική έδρα του κ.Κύρτσου. Αλλά και να ζητηθεί η απάντηση θα είναι αρνητική με το επιχείρημα ότι οι ψηφοφόροι τον έστειλαν στην ευρωβουλή.
Υπενθυμίζεται ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης πρόσφατα απομάκρυνε από την κυβέρνηση τον Σπήλιο Λιβανό όταν σε βίντεο εμφανίστηκε να σχολιάζει επιτιμητικά την φράση του δήμαρχου Σπάρτης Πέτρου Δούκα ότι το 2007, που συνέπεσαν με την προεκλογική περίοδο, κατέβηκαν με τσάντες και μοίραζαν λεφτά και έτσι γύρισαν το παιχνίδι.
Θα είναι σκληρή η απάντηση του σε κάθε άλλη παραφωνία, όπως τονίζουν συνεργάτες του!
Υπέρ Κύρτσου τάχθηκε ο ΣΥΡΙΖΑ. «Είπε απλά αυτό που όλη η Ευρώπη συζητά για το καθεστώς Μητσοτάκη, ο οποίος νομίζει πως με τη διαγραφή του θα συνεχιστεί η ομερτά. Δυστυχώς για τον ίδιον, τα κατορθώματά του, που μετατρέπουν την Ελληνική Δημοκρατία σε καθεστώς τύπου Όρμπαν, απασχολούν πλέον την Ευρώπη και τους θεσμούς της.»
«Αν στον ΣΥΡΙΖΑ, τους αρέσουν τόσο πολύ οι θέσεις του ευρωβουλευτή, ας του απευθύνουν πρόσκληση να ενταχθεί στο κόμμα τους» απάντησε η ΝΔ. «Αφού «λυτρώθηκε» ο κ.Κύρτσος, ενώ τόσο καιρό ασφυκτιούσε, ας επιστρέψει την έδρα σε αυτούς που με την ψήφο τους τον έστειλαν στην Ευρωβουλή και ας αναζητήσει, όπου νομίζει, πολιτική στέγη.»
Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…
Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…
Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…
Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…
Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…
Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…