Κόσμος

Είναι το Μάλι το Αφγανιστάν του Μακρόν; Τι εκτιμά ο ευρωπαϊκός Τύπος

Η Γαλλία, ορισμένοι Ευρωπαίοι εταίροι της και ο Καναδάς αποφάσισαν να αποσύρουν τα στρατεύματά τους από το Μάλι. Οι ξένοι στρατιώτες παρέμειναν εκεί για εννέα ολόκληρα χρόνια. Υποστήριξαν τις τοπικές δυνάμεις ασφαλείας στην καταπολέμηση τρομοκρατικών ομάδων, χωρίς να μπορούν πάντως να καυχηθούν ότι η αποστολή τους στέφθηκε με επιτυχία. Πρόσφατα, ωστόσο, υπήρξε πρόβλημα σχετικά με την αποστολή, επειδή οι σχέσεις με την κυβερνώσα στρατιωτική χούντα στο Μπαμακό έχουν επιδεινωθεί. Ο ευρωπαϊκός Τύπος υποστηρίζει την απόσυρση, αλλά προειδοποιεί για τις πιθανές επιπλοκές, αυτής της απόφασης.

Le Figaro (Γαλλία) : Οι δυνάμεις επέμβασης μπορούν να είναι απλώς πυροσβέστες

Ο πρώην αξιωματικός και ιστορικός Μισέλ Γκόγια εξηγεί γιατί η Γαλλία έπρεπε να είχε αποσυρθεί από το Μάλι νωρίτερα: «Δεν μπορούσαμε να μην ανταποκριθούμε στις εκκλήσεις για βοήθεια από ευάλωτα κράτη, αλλά την ίδια στιγμή γνωρίζαμε ότι μια τέτοια παρέμβαση θα μπορούσε εύκολα να χαρακτηριστεί ως νεοαποικιακή. Υπό αυτές τις συνθήκες, μια ξένη στρατιωτική επέμβαση μπορεί πραγματικά να λειτουργήσει μόνο ως επιχείρηση πυρόσβεσης. Όταν η πυροσβεστική σβήνει τη φωτιά, όλοι χαίρονται και οι πυροσβέστες μπορούν να φύγουν με το κεφάλι ψηλά. Ωστόσο, αν δεν σβήσουν τη φωτιά και παραμείνουν στο σπίτι, κάποιοι αρχίζουν να τουν βλέπουν ως ανίκανους ή και ύποπτους. Και ακόμη και ως εισβολείς όταν αρχίζουν να δίνουν συμβουλές».

Taz (Γερμανία): Φταίνε τα δύο μέτρα και σταθμά του Μακρόν

Η γαλλική κυβέρνηση στερείται οποιασδήποτε μορφής αυτοκριτικής, γράφει ο ανταποκριτής της βερολινέζικης εφημερίδας στη Γαλλία: «Είναι απογοητευτικό το πώς η γαλλική πλευρά αγνόησε τους ισχυρισμούς περί νεοαποικιοκρατικής αλαζονείας ή απάντησε με αλαζονικές λεκτικές αντεπιθέσεις. Το Παρίσι καταδίκασε το πραξικόπημα στο Μάλι, αλλά δεν είχε τίποτα εναντίον του θανάτου του προέδρου Ιντρίς Ντεμπύ στο γειτονικό Τσαντ, όταν ο γιος του Μαχαμάτ ανέλαβε την εξουσία χωρίς εκλογές. Αυτή η διγλωσσία συγκλόνισε όχι μόνο στο Μάλι. Επομένως, η κυβέρνηση του Μακρόν είναι τουλάχιστον εν μέρει υπεύθυνη για το γεγονός ότι οι σχέσεις με τη χούντα στο Μπαμακό επιδεινώθηκαν τόσο γρήγορα, που ο Γάλλος πρέσβης εκδιώχθηκε».

Neue Zürcher Zeitung (Ελβετία): Η Ρωσία θα μπορούσε να καλύψει το κενό εξουσίας

Η εφημερίδα της Ζυρίχης χαιρετίζει την απόσυρση αλλά φοβάται τις γεωπολιτικές συνέπειες: «Οι μισθοφόροι της ομάδας Βάγκνερ με σχέσεις με το Κρεμλίνο βρίσκονται ήδη στη χώρα και αναμφίβολα θα προσπαθήσουν να καλύψουν το κενό ασφαλείας που αναδύεται τώρα στην περιοχή του Σαχέλ. Για την Ευρώπη, μια επέκταση της ρωσικής επιρροής στο Μάλι θα ήταν επώδυνη, κυρίως από την άποψη της μεταναστευτικής πολιτικής: Η χώρα βρίσκεται στον πιο σημαντικό μεταναστευτικό δρόμο στη Δυτική Αφρική. Εάν χαθεί το Μπαμακό ως εταίρος, θα χαθεί επίσης ο έλεγχος των μεταναστευτικών ροών στην περιοχή».

Sydsvenskan (Σουηδία): Μάθημα αποφυγής λαθών για το μέλλον

Η Σουηδία υποστήριξε επίσης την επιχείρηση στο Μάλι και τώρα αποσύρει τα στρατεύματά της. Ο αρθρογράφος συμφωνεί με την απόφαση, αλλά ζητά μια εις βάθος ανάλυση: «Μια έρευνα μπορεί να βοηθήσει στην αποφυγή λαθών στο μέλλον. Οι εργασίες στο εξωτερικό έχουν εγγενή αξία. Υπάρχουν πραγματικά προβλήματα ασφάλειας που πρέπει να επιλυθούν. Τελικά πρόκειται για ανθρώπους. Αυτοί είναι το αντικείμενο της προσπάθειας και αυτοί την πραγματοποιούν. … Γι’ αυτό είναι επίσης σημαντικό να τερματιστεί αυτή η όχι και τόσο επιτυχημένη προσπάθεια. Εάν οι Σουηδοί στρατιώτες δεν είναι πλέον σε θέση να εκπληρώσουν την αποστολή τους, υπάρχει κίνδυνος να χάσουν τη λαϊκή υποστήριξη από την οποία εξαρτώνται τέτοιου τύπου ξένες επιχειρήσεις».

Διαβάστε ακόμα

Το Μάλι μετατρέπεται σε «Αφγανιστάν της Γαλλίας» και «Βατερλό του Μακρόν»

Το πραξικόπημα στη Μπουρκίνα Φάσο ακόμα ένας πονοκέφαλος για τον Μακρόν

Ο Εμανουέλ Μακρόν έχασε τον πόλεμο με τους τζιχαντιστές και αποσύρει τώρα τις γαλλικές δυνάμεις από την Αφρική

newsroom

Recent Posts

Lockdown : Αύξηση κρουσμάτων, μεταλλάξεις και τα νοσοκομεία χωρίς… οξυγόνο – Τα στοιχεία που οδήγησαν στα νέα μέτρα

Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…

3 έτη ago

Αντιδράσεις στην παντοδυναμία του Facebook

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…

3 έτη ago

Εκκίνηση με τρεις Έλληνες σε τοξοβολία και κωπηλασία

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…

3 έτη ago

Χ. Κλούγκε: Στο περιθώριο 1 στους 6 Ευρωπαίους που υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές πριν από την πανδημία

Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…

3 έτη ago

Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τον θάνατο της 26χρονης συντρόφου του στην Φολέγανδρο

Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…

3 έτη ago

Ξανά στις 3 πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην ΕΕ στη διάθεση συχνοτήτων για 5G

Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…

3 έτη ago