Μια απίστευτη ιστορία εκτυλίχθηκε στη Μύκονο, καθώς εντοπίστηκε φορολογούμενος να ενοικιάζει μέσω βραχυχρόνιων μισθώσεων 199 βίλες, αλλά χωρίς να τις έχει δηλώσει σε επίσημες πλατφόρμες και ούτε στην εφορία.
Μετά από έλεγχο του επιβλήθηκαν αλυσιδωτά πρόστιμα συνολικού ύψους 995.000 ευρώ, ενώ έχασε την προσφυγή που υπέβαλε στη Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών της ΑΑΔΕ.
Όπως αποκάλυψε ο έλεγχος, ο φορολογούμενος διαχειρίζονταν 199 πολυτελείς βίλες οι οποίες ενοικιάζονταν προς τουλάχιστον 40.000 ευρώ την εβδομάδα.
Δεν τα είχε αναρτήσει στις ψηφιακές πλατφόρμες των βραχυχρόνιων μισθώσεων (Airbnb, Bookining κ.λπ.) και δεν τα είχε δηλώσει στην ΑΑΔΕ, προκειμένου να λάβει Αριθμό Μητρώου Ακινήτου, αλλά εύρισκε πελάτες μέσω δύο ιστοσελίδων που δημιούργησε ο ίδιος. Για το λόγο αυτό, τους επιβλήθηκε πρόστιμο ύψους 5.000 ευρώ για κάθε ακίνητο ήτοι συνολικά 995.000 ευρώ.
Τα μισθώματα από τους πελάτες καταβάλλονταν σε τραπεζικούς λογαριασμούς του εξωτερικού, Βρετανίας και Βελγίου, τους οποίους εντόπισε η ΑΑΔΕ.
Από την απόφαση που εξέδωσε η ΔΕΔ προκύπτει ότι από τον έλεγχο που ξεκίνησε το 2022 και συνεχίστηκε έως τους πρώτους μήνες του 2024, διαπιστώθηκαν τα ακόλουθα:
Οι ελεγκτές, προκειμένου να διαπιστώσουν αν η διαδικασία ενοικίασης μέσω της ιστοσελίδας μπορεί να θεωρηθεί ως «πλατφόρμα της οικονομίας του διαμοιρασμού» και προκειμένου να αποσπαστούν πιο ουσιαστικά στοιχεία για την ροή του χρήματος, έγινε μια απόπειρα κράτησης βίλας, από εφοριακούς, οι οποίοι εμφανίστηκαν ως πελάτες. Διαπίστωσαν ότι πράγματι δίνεται η δυνατότητα ολοκλήρωσης της κράτησης, ως εξής:
Μετά την ολοκλήρωση του ελέγχου κοινοποιήθηκε στον διαχειριστή το Σημείωμα Διαπιστώσεων Ελέγχου και η «Κλήση προς Ακρόαση», καθώς και η προσωρινή πράξη επιβολής προστίμου, των 995.000 ευρώ (199Χ5.000 ευρώ), για μη αναγραφή των ακινήτων στην ειδική πλατφόρμα της ΑΑΔΕ.
Σύμφωνα με την ΔΕΔ, ο προσφεύγων κατέθεσε εγγράφως τις απόψεις του, αλλά δεν διαφοροποίησε τις διαπιστώσεις του ελέγχου και η εφορία επέβαλε το πρόστιμο των 995.000 ευρώ.
Κατόπιν ο ελεγχόμενος προσέφυγε στη Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών και ζήτησε την ακύρωση του προστίμου ισχυριζόμενος ότι ο ίδιος δεν είναι διαχειριστής των επίμαχων ακινήτων, καθώς δεν είναι ιδιοκτήτης καμίας από τις 199 βίλες για τις οποίες του επιβλήθηκε το εν λόγω πρόστιμο και δεν έχει υποβληθεί από κανέναν εκ των ιδιοκτητών δήλωση πληροφοριακών στοιχείων μίσθωσης ακίνητης περιουσίας που να τον καθιστά διαχειριστή, όπως ορίζεται από τη νομοθεσία.
Ακόμη, παραθέτει τα ονόματα των, κατά τον ισχυρισμό του, ιδιοκτητών/διαχειριστών των ακινήτων και τους αριθμούς μητρώου ακινήτων (ΑΜΑ).
Ωστόσο η ΔΕΔ, με την υπ. αρ. 2328/22/08/2024 απόφαση που εξέδωσε, απέρριψε την προσφυγή και επικύρωσε το πρόστιμο. Το επόμενο βήμα του διαχειριστή των ακινήτων της Μυκόνου είναι η προσφυγή στα φορολογικά δικαστήρια.
Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…
Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…
Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…
Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…
Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…
Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…