Η κατάσταση τον τελευταίο καιρό στο Μέγαρο Μαξίμου δεν θυμίζει σε τίποτα την πρώτη διετία της γαλάζιας διακυβέρνησης. Όσο τα πράγματα πήγαιναν περίπου ειδυλλιακά για την κυβέρνηση, με βάση τα δημοσκοπικά ευρήματα πάντα, σχεδόν όλα κυλούσαν ρολόι στο επιτελικό ή πρωθυπουργικό επιτελείο. Τα όποια προβλήματα διαφόρων ειδών (πολιτικά, διαπροσωπικές σχέσεις, ισορροπίες κέντρων εξουσίας κλπ), λύνονταν γρήγορα και απλά.
Μόνο που εκείνη, η γενικά «εύκολη» περίοδος για τον Κυριάκο Μητσοτάκη δεν προσφερόταν για εξαγωγή συμπερασμάτων ως προς τις πραγματικές δυνατότητες του επιτελείου γενικά και ενός εκάστου στελέχους ειδικότερα. Μέχρι που ήρθαν οι πραγματικά μεγάλες κρίσεις. Την πρώτη γεύση περί ύπαρξης σοβαρών αδυναμιών, την έδωσε ο περασμένος Αύγουστος με τις πυρκαγιές και τον οικτρά αποτυχημένο ανασχηματισμό. Πολλοί είδαν τότε μία αχίλλειο πτέρνα στο Μαξίμου, το οποίο δεν κατάφερε να «γυρίσει» τις αρνητικές εντυπώσεις των καταστροφικών πυρκαγιών με έναν πειστικό ανασχηματισμό – τουναντίον οι αλλαγές που επιχείρησε τότε ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκαναν χειρότερα τα πράγματα.
Και ήρθε το χάος με τα χιόνια στην Αθήνα, αλλά κυρίως το ανεξέλεγκτο κύμα ακρίβειας για να επιβεβαιώσει ότι το… σύστημα έχει πρόβλημα. Κοντά σε αυτά προέκυψε και μία μεγαλειώδης γκάφα με το περίεργο άνοιγμα και το άγαρμπο κλείσιμο της συζήτησης για την αλλαγή στον εκλογικό νόμο, που επισφράγισε το αλαλούμ στο Μαξίμου. Ο συνδυασμός και ορισμένων άλλων μικρότερης έντασης, αλλά μεγάλης πολιτικής σημασίας αστοχίες, όπως το κλείσιμο του ματιού από τον Χρήστο Σταϊκούρα για μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα και η «διόρθωσή» του από το πρωθυπουργικό επιτελείο, έδειξε ότι δεν υπάρχει καν ο στοιχειώδης συντονισμός μεταξύ των κεντρικών κυβερνητικών στελεχών.
Για την ακρίβεια, όπως αναφέρουν έγκυρες πληροφορίες, παρατηρείται στο Μαξίμου ασυνεννοησία μεταξύ βασικών συνεργατών του πρωθυπουργού και συχνά αυτονόμησή τους από την όποια κεντρική γραμμή, όταν αυτή υπάρχει κάπου, από κάποιους και για κάποια θέματα!
Το μπάχαλο με τον εκλογικό νόμο
Για παράδειγμα, ουδείς κατάλαβε πώς ξεκίνησαν οι διαρροές περί πρόθεσης αλλαγής του εκλογικού νόμου. Το θέμα διοχετεύτηκε, λένε κάποιες πηγές, από στελέχη του Μαξίμου, όπως ο Γιώργος Γεραπετρίτης περίπου το διάστημα των εορτών των Χριστουγέννων. Αφού απασχόλησε έντονα τη δημόσια συζήτηση, κάνοντας τρομακτική ζημιά στην αυτοπεποίθηση της ΝΔ και την εικόνα της ακλόνητης πολιτικής υπεροχής της, αναγκάστηκε ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης να κλείσει το θέμα, με μία αμφιλεγόμενης απήχησης συνέντευξη στον ΣΚΑΙ.
Ακόμα και μετά τις δηλώσεις του όμως, κυκλοφορούν πληροφορίες, ότι επιτελικά στελέχη διαφώνησαν με την επιλογή του αυτή, υποστηρίζοντας ότι η αλλαγή του εκλογικού νόμου έπρεπε (και πρέπει) να μείνει στην πολιτική φαρέτρα του πρωθυπουργού. Το ερώτημα είναι εάν, πώς, από ποιους και πότε συζητούνται τόσο σοβαρά θέματα στο επιτελικό κέντρο του Μεγάρου Μαξίμου και αν λαμβάνονται αποφάσεις και σχεδιάζονται οι ανάλογες κινήσεις με ένα συντεταγμένο τρόπο. Ερώτημα για το οποίο αν υπάρχει απάντηση, μάλλον είναι αρνητική.
Ενδεικτικό επίσης του κακού κλίματος και των περίεργων ισορροπιών που διαμορφώνονται στο Μαξίμου, είναι και το γεγονός ότι τον τελευταίο καιρό έχουν αραιώσει οι εμφανίσεις στα μέσα ενημέρωσης, του Άκη Σκέρτσου και του Γιώργου Γεραπετρίτη. Ουδείς μπορεί να διαβεβαιώσει εάν πρόκειται απλά για ένα τυχαίο φαινόμενο, ή υπάρχει κάτι πιο σοβαρό. Η απουσία ωστόσο καταγράφεται και προκαλεί απορίες, τροφοδοτώντας διάφορες ερμηνείες.
Η ακρίβεια και η δυσφορία για τον Άδωνη
Το μεγάλο πρόβλημα για την κυβέρνηση είναι η ακρίβεια. Πρόβλημα που επιβεβαίωσε δραματικά η εταιρία Marc, η οποία κατέγραψε (όπως έδειξαν οι κάρτες της χθες βράδυ στον ΑΝΤ1), δυσφορία ρεκόρ για κυβερνητική πολιτική: το 82,5% των ερωτηθέντων θεωρούν ανεπαρκή τα μέτρα κατά της ακρίβειας – μόνο το 14,4% τα λέει επαρκή!
Το θέμα που ανακύπτει είναι διπλό για την κυβέρνηση και έχει σπείρει θύελλες στα ηγετικά κλιμάκια. Αφενός γιατί δεν βρίσκονται μέτρα που να αντιμετωπίζουν καλύτερα τις πληθωριστικές πιέσεις και να πείθουν τους πολίτες για την κυβερνητική αποτελεσματικότητα. Και αφετέρου, γιατί η κυβέρνηση έδωσε εδώ και καιρό την εντύπωση ότι η ακρίβεια είναι ένα πρόσκαιρο φαινόμενο, που θα αντιμετωπιστεί με ευκολία. Κι αν στο πρώτο ερώτημα η απάντηση είναι περίπλοκη και εκ της φύσεώς της εξαιρετικά δύσκολη, καθότι πρόκειται για ένα δυναμικό και απρόβλεπτο φαινόμενο, στο δεύτερο υπάρχουν υπεύθυνοι, τους οποίους πολλοί αρχίζουν και δείχνουν. Πρώτος και κύριος υπεύθυνος ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνης Γεωργιάδης, ο οποίος επιδόθηκε από μήνες σε ένα ρεσιτάλ άστοχων, επιπόλαιων, ανερμάτιστων, συχνά και προκλητικών δηλώσεων, που ενόχλησαν τους πολίτες. Δηλώσεις όπως ότι η ακρίβεια θα είναι φαινόμενο μέχρι τα (περασμένα) Χριστούγεννα, ή ότι στα σούπερ μάρκετ που πηγαίνει ο κόσμος του ζητάει σέλφι φωτογραφίες και δεν του μιλάει για τις τιμές, οι οδηγίες από τηλεοράσεως για το πού μπορεί κάποιος να βρει φθηνά… αγγούρια και άλλες παρόμοιες.
Στο Μαξίμου επικρατεί τεράστια δυσφορία για την εικόνα που εκπέμπει ο αρμόδιος υπουργός, αλλά μέχρι τον ανασχηματισμό δεν υπάρχει το οποιοδήποτε θέμα. Δυσφορία εκφράζουν κάποιοι και για τον οικονομικό σύμβουλο του πρωθυπουργού Αλέξη Πατέλη, οι παρεμβάσεις του οποίου είναι βαρύγδουπες και χωρίς να πείθουν ότι η κυβέρνηση έχει επίγνωση και στρατηγική απέναντι στο πρόβλημα.
Διαβάστε επίσης:
Golden boys και e-ΕΦΚΑ απομονώνουν πολιτικά την κυβέρνηση – Όλη η αντιπολίτευση καταψηφίζει
Διπλωματική λύση για την Ουκρανία, όχι στρατιωτική εμπλοκή της ΕΕ προκρίνουν οι Ευρωπαίοι πολίτες
Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…
Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…
Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…
Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…
Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…
Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…