Επιλογές

Ζαχάροβα προς ΗΠΑ: Το μόνο που σας νοιάζει είναι να «κάψετε» το Nord Stream 2

Πρώτα ειρωνεύτηκε τα δυτικά ΜΜΕ, ζητώντας τους να την ενημερώσουν για το πότε θα γίνουν οι επόμενες ρωσικές επεμβάσεις στην Ουκρανία, έτσι ώστε να μπορεί να προγραμματίσει τις διακοπές της. Στη συνέχεια χαρακτήρισε τη 16η Φεβρουαρίου ως την ημέρα, που γελοιοποιήθηκε η προπαγάνδα της Δύσης, που προέβλεπε επέμβαση για την συγκεκριμένη ημερομηνία.

Η Μαρία Ζαχάροβα η οποία αποτελεί την επίσημη φωνή του Υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας έχει κερδίσει αυτές τις ημέρες τις εντυπώσεις. Η 46χρονη πρώην δημοσιογράφος, κόρη διπλωματών η ίδια, χαίρει της πλήρους εμπιστοσύνης προφανώς όχι μόνο από τον άμεσο προϊστάμενό της τον ΥΠΕΞ Σεργκέι Λαβρόφ, αλλά και από τον ίδιο το Βλαντίμιρ Πούτιν. Βρίσκεται σε αυτή τη θέση από το καλοκαίρι του 2015, ως πρώτη γυναίκα σε μια τέτοια θέση και έχει χειριστεί αρκετές κρίσεις μέχρι τώρα, χωρίς να διστάζει να χρησιμοποιεί άλλοτε την ειρωνεία και άλλοτε σκληρή γλώσσα εναντίον των δυτικών.

Ειδικά αυτές τις ημέρες ήταν έντονη η διαφορά εμπειρίας ανάμεσα στην Ζαχάροβα και στην ελληνικής καταγωγής Τζέιν Ψάκι, την εκπρόσωπο του Λευκού Οίκου, που την Τρίτη το βράδυ έμοιαζε συχνά να… ανακατεύει τα χαρτιά της για βρει και να δώσει πειστικές απαντήσεις στα ερωτήματα των δημοσιογράφων.

«Σας νοιάζει μόνο ο αγωγός»

Δεν ήταν λοιπόν έκπληξη, που η Ρωσίδα διπλωμάτης κατηγόρησε ανοικτά τις ΗΠΑ για υποκίνηση των γεωπολιτικών εντάσεων στην Ουκρανία, προκειμένου να μπλοκάρουν τη λειτουργία του αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου Nord Stream 2.

Χωρίς να μασήσει τα λόγια της η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, είπε αυτό που αρκετοί έχουν σκεφτεί αυτές τις ημέρες ότι δηλαδή απώτερος στόχος της Ουάσιγκτον είναι να αποσπάσει μερίδιο της ευρωπαϊκής αγοράς φυσικού αερίου από τη Ρωσία.

«Ο Nord Stream 2, είναι ένα έργο που προσπάθησαν να καθυστερήσουν με κάθε τρόπο, ώστε να μην υλοποιηθεί ποτέ, μετά να σταματήσουν την κατασκευή του, μετά να επινοήσουν λόγους για τους οποίους δεν μπορεί να τεθεί σε λειτουργία και τώρα προσπαθούν να πείσουν όλο τον κόσμο, εφευρίσκοντας κάποια νέα ρωσική “απειλή” προκειμένου να επιβάλουν με αυτό το πρόσχημα περισσότερες κυρώσεις και να αποκτήσουν ακόμη περισσότερα επιχειρήματα, ώστε να τρομάξουν τους Ευρωπαίους με την προοπτική να μην προμηθεύονται από εμάς ενεργειακούς πόρους», δήλωσε χωρίς και τόσο διπλωματική γλώσσα η Ρωσίδα εκπρόσωπος.

Η Ζαχάροβα υποστήριξε ότι η Ρωσία είναι αξιόπιστος προμηθευτής φυσικού αερίου και άλλων ενεργειακών πόρων και για την Ευρώπη και για τις χώρες άλλων περιοχών. «Επί δεκαετίες προμηθεύαμε, προμηθεύουμε και θα προμηθεύουμε ενεργειακούς πόρους και θα το κάνουμε με αμοιβαία επωφελείς όρους», είπε χαρακτηριστικά.

Ο αγωγός Nord Stream 2 πρόκειται να μεταφέρει ρωσικό φυσικό αέριο στη Γερμανία. Η κατασκευή του αγωγού, που έχει κοστίσει πάνω από 8 δισ. ευρώ έχει ήδη ολοκληρωθεί και αναμένεται η έγκριση της ρυθμιστικής αρχής της Γερμανίας προκειμένου να τεθεί σε λειτουργία, θέμα που έχει καθυστερήσει λόγω και των ενστάσεων των ΗΠΑ, που επανειλημμένα έχουν προειδοποιήσει ότι θέλουν να μπλοκάρουν τον αγωγό.

Εϊναι ουσιαστικά η μόνη από τις «κυρώσεις», που μονότονα επαναλαμβάνουν οι Αμερικανοί αξωματούχοι ότι σε περίπτωση στρατιωτικής επέμβασης θα επιβληθούν στη Μόσχα, η οποία και αναφέρεται συγκεκριμένα. Το επανέλαβε ο Τζο Μπάιντεν και στο διάγγελμά του το βράδυ της Τρίτης. Πάντως η γερμανική κυβέρνηση υπό τον Ολαφ Σολτς έχει αποφύγει να δεσμευτεί ότι αυτό το μέτρο θα ήταν μέσα σε ένα πιθανό «πακέτο κυρώσεων».

Εντύπωση πάντως προκαλεί η επαναλαμβανόμενη διαφοροποίηση της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για το ζήτημα, αν και Γερμανίδας, χωρίς να έχει υπάρξει κάποια σχετική απόφαση του Συμβουλίου. Την Τετάρτη επανέλαβε ξανά «ότι η κρίση αυτή αποδεικνύει ότι η ΕΕ πρέπει να πραγματοποιήσει μεγάλες επενδύσεις στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και να διαφοροποιήσει τις ενεργειακές μας πηγές, τερματίζοντας την εξάρτησή μας από το ρωσικό φυσικό αέριο». Η πρόεδρος της Κομισιόν έχει ήδη μιλήσει αρκετές φορές με την αμερικανική πλευρά για την αύξηση των ποσοτήτων υγροποιημένου φυσικού αερίου που μπορεί να εξαχθεί από τις ΗΠΑ προς την Ευρώπη κάτι που μάλλον δεν έχει διαφύγει της προσοχής της «παρατηρητικής» κυρίας Ζαχάροβα.

Ειδήσεις σήμερα:

Μεγάλο παζάρι για το φυσικό αέριο στην Ουάσιγκτον: Το γεωπολιτικό παιχνίδι των ΗΠΑ και τα συμφέροντα των Ελλήνων εφοπλιστών

Είναι πάρα πολλά τα λεφτά της ενέργειας – Ποιος νοιάζεται για την Ουκρανία;

Ενας πλανήτης στο έλεος της CIA;

Μια «υπερδύναμη» κολλημένη στο χθες

Κώστας Αργυρός

Recent Posts

Lockdown : Αύξηση κρουσμάτων, μεταλλάξεις και τα νοσοκομεία χωρίς… οξυγόνο – Τα στοιχεία που οδήγησαν στα νέα μέτρα

Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…

3 έτη ago

Αντιδράσεις στην παντοδυναμία του Facebook

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…

3 έτη ago

Εκκίνηση με τρεις Έλληνες σε τοξοβολία και κωπηλασία

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…

3 έτη ago

Χ. Κλούγκε: Στο περιθώριο 1 στους 6 Ευρωπαίους που υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές πριν από την πανδημία

Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…

3 έτη ago

Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τον θάνατο της 26χρονης συντρόφου του στην Φολέγανδρο

Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…

3 έτη ago

Ξανά στις 3 πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην ΕΕ στη διάθεση συχνοτήτων για 5G

Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…

3 έτη ago