Κοινωνία

Alert από τους επιστήμονες: Βιαζόμαστε για χαλάρωση – Νέα μετάλλαξη η Delmicron εντοπίστηκε στη Βρετανία

Καμπανάκι κινδύνου έκρουσε ο καθηγητής Γενετικής του ΑΠΘ, Κωνσταντίνος Τριανταφυλλίδης (και όχι μόνο εκείνος) και συνέστησε όχι γρήγορα βήματα στο τομέα άρσης μέτρων για την πανδημία καθώς , όπως ανακοίνωσε στη Βρετανία, ήδη κυκλοφορεί η μετάλλαξη Delmicron που είναι ένα κράμα της Δέλτα και της Όμικρον.

Όπως διευκρίνισε ο καθηγητής είχε εντοπιστεί αρχικά στην Κύπρο και τότε όταν είχε ανακοινωθεί το επιστημονικό εύρημα είχε ειπωθεί πως ήταν επιστημονικό λάθος. Ο ίδιος, μιλώντας στο OPEN, προειδοποίησε ότι «βιαζόμαστε πάλι», την ώρα που η Επιτροπή των εμπειρογνωμόνων συνεδριάζει σήμερα για να αποφασίσει την άρση των μέτρων στην Ελλάδα καθώς υπάρχει μια «ανησυχητική πληροφορία» από τη Βρετανία που θα μπορούσε να οδηγήσει σε… πισωγύρισμα και βάζει νέα δεδομένα στο τραπέζι.

Τριανταφυλλίδης: Θα έπρεπε να κάνουμε ευχέλαιο – Έρχεται η Deltacron

Αναλυτικότερα ο ομότιμος καθηγητής Γενετικής είπε:

«Βιαζόμαστε πάλι. Θα έπρεπε να κάνουμε ευχέλαιο για την πληροφορία που κυκλοφορεί από την Τρίτη και προέρχεται από την Αγγλία, χώρα που έχει από τα καλύτερα συστήματα επιτήρησης. Το βρετανικό σύστημα διαπίστωσε ότι στην Αγγλία υπάρχει ήδη η μετάλλαξη Deltacron. Είναι δηλαδή ο συνδυασμός της μετάλλαξης Δέλτα και της Όμικρον. Αυτόν δηλαδή που είχαν πει ότι βρήκαν στην Κύπρο και ήταν επιστημονικό λάθος».

Ακόμα, όπως εξήγησε, δεν έχει ακόμα διαπιστωθεί αν είναι πιο επικίνδυνη από ότι οι άλλες δύο μεταλλάξεις ξεχωριστά.

«Δεν ξέρουμε ακόμα ποιο μέρος της Δέλτα και ποιο μέρος της Όμικρον πήρε ο ιός, αλλά ανάλογα με το μέρος που πήρε θα εξαρτηθεί η επικινδυνότητά του».

Σύμφωνα με τον ίδιο, το πιο επικίνδυνο σενάριο είναι να έχει την ταχύτητα διασποράς της Όμικρον και τη νοσηρότητα της Δέλτα.

«Το μόνο ευχάριστο, είπε είναι ότι εκτιμάται πως όσοι έχουν εμβολιαστεί και με τις τρεις δόσεις μάλλον θα είναι αρκετά προστατευμένοι απέναντι στην παραλλαγή που συνδυάζει και τη Δέλτα και την Όμικρον αλλά θα πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί και να μην περάσει στους πολίτες η λογική ότι η πανδημία υποχωρεί. »Μάλιστα, εξήγησε ότι χρησιμοποιείται κακώς ο όρος πως ο ιός έχει γίνει ενδημικός.

Λινού: Προσοχή δεν είμαστε ακόμη ασφαλείς

Προειδοποίηση να μην προκληθεί χαλάρωση στον πληθυσμό από την υπό εξέταση άρση περιοριστικών μέτρων για την πανδημία απηύθυνε μιλώντας στην πρωινή ενημερωτική εκπομπή του Ant1 η καθηγήτρια Επιδημιολογίας Αθηνά Λινού.«Είμαστε ακόμη σε δύσκολη κατάσταση», τόνισε η κα Λινού, «πρέπει να ελαφρύνουν μερικά μέτρα, αλλά χωρίς να περάσει το μήνυμα ότι “είμαστε ασφαλείς”, ότι δεν χρειάζεται σε προσωπικό επίπεδο και σε επίπεδο συνεργασίας να εφαρμόζουμε μέτρα».

Τζανάκης: Ο ιός κρύβει εκπλήξεις

Alert και από τον καθηγητή πνευμονολογίας νίκο Τζανάκη καθώς όπως είπε ο ιός κρύβει εκπλήξεις και σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να εφησυχάζουμε.

«Δεν έχει ξεκαθαριστεί αν η Όμικρον είναι πιο ήπια ή αν εκδηλώνεται ηπίως γιατί έχουμε εμβολιαστεί. Παρακολουθούμε μια δυσαναλογία μεταξύ κρουσμάτων, νοσηλειών, διασωληνωμένων και θανάτων. Έχουμε πολλά κρούσματα, ως αποτέλεσμα της διεισδυτικότητας της Όμικρον στην κοινωνία, λίγες νοσηλείες, λίγες διασωληνώσεις και ελπίζουμε και λίγους θανάτους. Είναι μια απαρχή ενδημικότητας, ο ιός όμως είναι εδώ».

Διαβάστε επίσης:

Συνεδριάζει η επιτροπή στο τραπέζι νέα χαλάρωση μέτρων

Η προσπάθεια Μητσοτάκη να υποβαθμίσει τον αριθμό των θανάτων από την πανδημία

Oυκρανία: Αποχωρούν τα ρωσικά στρατεύματα από την χερσόνησο της Κριμαίας

Newsroom

Recent Posts

Lockdown : Αύξηση κρουσμάτων, μεταλλάξεις και τα νοσοκομεία χωρίς… οξυγόνο – Τα στοιχεία που οδήγησαν στα νέα μέτρα

Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…

3 έτη ago

Αντιδράσεις στην παντοδυναμία του Facebook

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…

3 έτη ago

Εκκίνηση με τρεις Έλληνες σε τοξοβολία και κωπηλασία

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…

3 έτη ago

Χ. Κλούγκε: Στο περιθώριο 1 στους 6 Ευρωπαίους που υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές πριν από την πανδημία

Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…

3 έτη ago

Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τον θάνατο της 26χρονης συντρόφου του στην Φολέγανδρο

Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…

3 έτη ago

Ξανά στις 3 πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην ΕΕ στη διάθεση συχνοτήτων για 5G

Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…

3 έτη ago