Κοινωνία

Συνεδριάζει η επιτροπή στο τραπέζι νέα χαλάρωση μέτρων

Διασκέδαση, εστίαση γήπεδα, σχολικές εκδρομές και Απόκριες είναι τα βασικά θέματα που μπαίνουν στη σημερινή συνεδρίαση των ειδικών στις δύο το μεσημέρι και εξετάζεται νέα χαλάρωση των μέτρων, σύμφωνα πάντα με τα επιδημιολογικά δεδομένα της τελευταίας εβδομάδας και βάσει των όσων τους εισηγήθηκε το κυβερνητικό επιτελείο.

Τα στοιχεία που συνηγορούν σε μια τέτοια κίνηση είναι η σταθεροποίηση και η πτωτική τάση της πανδημίας στη χώρα μας, αν και ο αριθμός των κρουσμάτων κορωνοϊού παραμένει σε υψηλό επίπεδο, με τους σκληρούς δείκτες να αποκλιμακώνονται, έστω και αργά.

Τα στοιχεία του ΕΟΔΥ

Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, ο μέσος όρος ημερήσιων νέων κρουσμάτων σε επίπεδο εβδομάδας φαίνεται να έχει παγιωθεί κάτω από τις 18.000. Η μείωση των νέων διαγνώσεων οι οποίες κατά βάση αφορούν τη μετάλλαξη Όμικρον, μειώνουν και τις νέες νοσηλείες οι οποίες έχει πέσει κάτω από το επίπεδο των 400 την ημέρα σημειώνοντας μείωση 15% σε επίπεδο βδομάδα. Παράλληλα και ο μέσος όρος ημερήσιων θανάτων μειώνεται και με βάση τα χθεσινά στοιχεία έπεσε στους 80 έναντι περίπου 97 μία εβδομάδα πριν. Αξιοσημείωτο είναι ακόμη ότι το τελευταίο επταήμερο, σημειώθηκε και ήπια μείωση του δείκτη θετικότητας στο 5,6% από 5,8%. σε επίπεδο εβδομάδας. Με βάση όλα τα παραπάνω φαίνεται μια σταδιακή υποχώρηση της πανδημίας, αν και με αργό ρυθμό που να αφήνει στους ειδικούς το περιθώριο για μια έστω μικρή δόση επιστροφής στην κανονικότητα.

Πολλές είναι άλλωστε οι ευρωπαϊκές χώρες που τις τελευταίες ημέρες όχι μόνο αίρουν περιοριστικά μέτρα, αλλά κηρύττουν και το τέλος της πανδημίας, με την Ελλάδα να κινείται -με πιο αργά και προσεκτικά βήματα, ωστόσο- προς αυτή την κατεύθυνση.

Εξάλλου, υπενθυμίζεται ότι ήδη έχει τεθεί επί τάπητος ένας γενικός σχεδιασμός με ορίζοντα το Πάσχα και με στόχο οι πολίτες να κάνουν -έπειτα από δύο χρόνια- γιορτές ξανά στο χωριό.

Που «πατάνε» οι ειδικοί – Τι εξετάζουν

Στη χθεσινή συνεδρίαση της υποεπιτροπής των επιδημιολόγων, η εκτίμηση των επιστημόνων ήταν ότι είναι αισιόδοξο το γεγονός ότι αριθμός των διασωληνωμένων ασθενών τις τελευταίες ημέρες παρουσιάζει έναν ταχύτερο ρυθμό μείωσης. Χθες οι διασωληνωμένοι ανέρχονταν σε 489 ενώ διαρκώς μειούμενες είναι και οι νέες εισαγωγές στα νοσοκομεία.

Οι δε νοσηλευόμενοι με παραλλαγή Δέλτα στα νοσοκομεία, σταδιακά “αντικαθίστανται” από ασθενείς με Όμικρον που έχουν μικρότερο χρόνο νοσηλείας. Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με τον χαμηλότερο ρυθμό εισαγωγών, δίνει ελπίδα για ακόμη μεγαλύτερη αποσυμπίεση στο ΕΣΥ τις επόμενες εβδομάδες.

Αυτός είναι ουσιαστικά και ο λόγος που αναμένεται οι ειδικοί να δώσουν το “πράσινο φως” της χαλάρωσης σήμερα, κατά τη συνεδρίασή τους

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Κυβέρνηση και οι ειδικοί προσανατολίζονται σε άρση της απαγόρευσης παρουσίας ορθίων στην εστίαση, ενώ είναι πολύ πιθανό να αυξηθεί και η πληρότητα στα γήπεδα και να φτάσει το 50% σε σχέση με 10% που είναι σήμερα. Πάντως το βέβαιο είναι πως καρναβαλικές εκδηλώσεις σε δημόσιους χώρους, δεν θα πραγματοποιηθούν ή αν πραγματοποιηθούν θα είναι με φειδώ.

Αναμένεται επίσης να καταργηθεί και η απαγόρευση για τις σχολικές εκδρομές, οι οποίες όμως θα γίνονται με συγκεκριμένα πρωτόκολλα και αυξημένο έλεγχο. Διαπιστώνεται πως έτσι κι αλλιώς η διασπορά στους μαθητές είναι πολύ συγκεκριμένη με πολλά παιδιά να έχουν ήδη νοσήσει.

Σαρηγιάννης: Αποκλιμάκωση , δικαιολογείται η χαλάρωση

Επιβεβαίωση της τάσης αποκλιμάκωσης έδωσε και ο καθηγητής περιβαλλοντικής μηχανικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, κάνοντας λόγο για αποκλιμάκωση, το αργότερο μέχρι 7 Μαρτίου.

«Η αλήθεια είναι ότι το τελευταίο διάστημα υπάρχει μια σταθεροποίηση των κρουσμάτων, ο μέσος όρος των οποίων κινείται περίπου στα 18.000 ημερησίως. Με κάποιες αυξομειώσεις παραμένουμε εκεί από τις 22 Ιανουαρίου, δηλαδή περίπου για τρεις εβδομάδες υπάρχει μια ισορροπία», τόνισε στο GRTimes, ο κ. Σαρηγιάννης, συμπληρώνοντας ότι:

«Από τις αρχές Μαρτίου και μέχρι τις 7 του μήνα, εάν δεν υπάρξει κάποια θεαματική αλλαγή, όπως μια νέα μετάλλαξη, αναμένουμε μια αποκλιμάκωση και μια μείωση των αριθμών σε θανάτους, διασωληνωμένους και κρούσματα».

Μάλιστα, εξήγησε πως αυτή η αποκλιμάκωση θα είχε ήδη ξεκινήσει αν «δεν υπήρχε μείωση του ρυθμού εμβολιασμού, η οποία βοηθά στο άμεσο χτίσιμο του τείχους ανοσίας. Δυστυχώς, όποιος δεν έχει κάνει τρίτη δόση, έχει μόλις 19% κάλυψη από τη μετάλλαξη Όμικρον», κατέληξε.

Διαβάστε επισης:

ΟΗΕ: Η μόλυνση του περιβάλλοντος προκαλεί περισσότερους θανάτους από τον κορωνοϊό

Η ακρίβεια εξελίσσεται σε κεντρικό πολιτικό πρόβλημα για την κυβέρνηση

Ενδείξεις αποκλιμάκωσης, αλλά τα σύννεφα πολέμου παραμένουν πάνω από την Ουκρανία

Newsroom

Recent Posts

Lockdown : Αύξηση κρουσμάτων, μεταλλάξεις και τα νοσοκομεία χωρίς… οξυγόνο – Τα στοιχεία που οδήγησαν στα νέα μέτρα

Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…

3 έτη ago

Αντιδράσεις στην παντοδυναμία του Facebook

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…

3 έτη ago

Εκκίνηση με τρεις Έλληνες σε τοξοβολία και κωπηλασία

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…

3 έτη ago

Χ. Κλούγκε: Στο περιθώριο 1 στους 6 Ευρωπαίους που υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές πριν από την πανδημία

Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…

3 έτη ago

Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τον θάνατο της 26χρονης συντρόφου του στην Φολέγανδρο

Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…

3 έτη ago

Ξανά στις 3 πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην ΕΕ στη διάθεση συχνοτήτων για 5G

Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…

3 έτη ago