Πολιτική

Η δύσκολη ισορροπία του Ανδρουλάκη- οι «ίσες αποστάσεις» και η πίεση από τη δεξιά πτέρυγα

Η κριτική που δέχεται ο Νίκος Ανδρουλάκης για «ισαποστακισμό», η πρώτη ανοιχτή διαφοροποίηση από τον Ανδρέα Λοβέρδο και τα τελευταία ευτράπελα, που έγιναν στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΚΙΝΑΛ στη Βουλή, κατά τη συζήτηση για το πόρισμα της εξεταστικής επιτροπής για τη λίστα Πέτσα και την Opinion Poll, διέλυσαν το κλίμα της υπεραισιοδοξίας και της ευδαιμονίας που επικρατούσε στη Χαριλάου Τρικούπη. Κυρίως σάρωσαν τις ψευδαισθήσεις ότι η πορεία ανάκαμψης του Κινήματος θα είναι στρωμένη με ροδοπέταλα.

Η συζήτηση περί «ίσως αποστάσεων», έρχεται κι επανέρχεται, κυρίως εξαιτίας του γεγονότος ότι δύσκολα θα γίνει αποδεκτή από ορισμένες πλευρές η αποστασιοποίηση του ΚΙΝΑΛ από το «αντιΣΥΡΙΖΑ» μέτωπο. Ισχυρά κέντρα εξουσίας, ακόμα και παράγοντες στο κυβερνών κόμμα θεωρούν ότι το ΚΙΝΑΛ πρέπει να παραμείνει ένα δυνητικός κυβερνητικός σύμμαχος της ΝΔ στην περίπτωση που οι επόμενες (διπλές) εκλογές δεν βγάλουν αυτοδύναμη κυβέρνηση. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει απορρίψει μετά βδελυγμίας (ως τώρα) τη συνεργασία με το κόμμα Βελόπουλου και άρα το ΚΙΝΑΛ είναι η μόνη δύναμη που θεωρείται ως υποψήφια για ένα συμμαχικό κυβερνητικό σχήμα την επόμενη μέρα, με τον κ. Ανδρουλάκη όμως να αρνείται επίσης κατηγορηματικά ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Ο πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ απορρίπτει κάθε είδους συνεργασία αυτή την ώρα, ειδικά με τον κ. Μητσοτάκη, θεωρώντας ότι μία τέτοια συζήτηση και ειδικά μία νέα συνεργασία με τη ΝΔ θα οδηγήσει στην οριστική πολιτική εξαέρωση του χώρου, στον οποίο ηγείται.

Υπό αυτή την έννοια επιχειρεί να τηρήσει όντως αποστάσεις, ανάλογα με το θέμα και από τα δύο μεγάλα κόμματα. Γι’ αυτά και συχνά σπεύδει να ισορροπήσει τα μηνύματα που στέλνει κεντρικά το ΚΙΝΑΛ, ή μέσω στελεχών του, ανάλογα με το ποια στελέχη προλαβαίνουν και διαμορφώνουν τη «γραμμή».

Το πρόβλημα για τον κ. Ανδρουλάκη είναι ότι τις τελευταίες ημέρες εκδηλώθηκαν απανωτά κρούσματα διαφοροποιήσεων από τη λεγόμενη δεξιά πτέρυγα του ΚΙΝΑΛ, η οποία ενστερνίζεται την άποψη κυβερνητικών ότι το ΚΙΝΑΛ διολισθαίνει στον… «ισαποστακισμό». Υπό τη έννοια ότι δεν ταυτίζεται με τις επιθέσεις που εξαπολύει η ΝΔ εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ!

Την αρχή έκανε ο Ανδρέας Λοβέρδος με την υπόθεση Novartis, αφήνοντας φαρμακερά βέλη κατά της Χ. Τρικούπη, ενώ η Νάντια Γιαννακοπούλου θεώρησε πρωτεύον, υποσκελίζοντας μάλιστα τον επικεφαλής της ΚΟ του ΚΙΝΑΛ Μιχάλη Κατρίνη, να επιτεθεί στον ΣΥΡΙΖΑ και όχι στη ΝΔ, κατά την πρόσφατη συζήτηση στη Βουλή και με αφορμή την υπόθεση Δούκα/Λιβανού. Η αναπληρώτρια κοινοβουλευτική εκπρόσωπος και δεξί χέρι του κ. Λοβέρδου έψεξε τον ΣΥΡΙΖΑ γιατί δεν ασκεί κριτική στον… πρώην πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή για τα όσα έγιναν το 2007, όταν η συζήτηση στη Βουλή αφορούσε τα όσα κάνει την τελευταία διετία η κυβέρνηση Μητσοτάκη!

Στελέχη της δεξιάς πτέρυγας του ΚΙΝΑΛ επιτέθηκαν τον κ. Κατρίνη επειδή μίλησε για ερευνητική δημοσιογραφία, απορρίπτοντας τις κυβερνητικές θεωρήσεις, που στόχευσαν κάθε αποκαλυπτικό ρεπορτάζ για τη Novartis.

Προς το παρόν, όπως λένε συνεργάτες του προέδρου, ο κ. Ανδρουλάκης παρακολουθεί με όση ψυχραιμία του επιτρέπουν οι συνθήκες. Δεν επιθυμεί να παρέμβει δυναμικά, ούτε όμως και να αφήνει αναπάντητη την κριτική. Η στρατηγική επιλογή του για πλήρη αυτονομία του χώρου και διακριτές αποστάσεις, αλλά με θέσεις και αναλόγως των θεμάτων κάθε φορά από ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ είναι δεδομένη. Από τα «αριστερά» δεν δέχεται αμφισβήτηση. Αλλά πόσο θα αντέξει τη «δολιοφθορά» από τα δεξιά είναι άγνωστο.

Διαβάστε επίσης:

Νέα επίθεση Μητσοτάκη σε Ανδρουλάκη: Είναι εντυπωσιακά ασαφής, περίμενα άλλα!

Κοντονής: «Υπό προϋποθέσεις θα συζητούσα με το ΚΙΝΑΛ» – Εγκώμιο για τον Ανδρουλάκη

H αγορά ομολόγων κλονίζει το αφήγημα οικονομικής επιτυχίας της κυβέρνησης – Παρέμβαση Στουρνάρα για πλεονάσματα

newsroom

Recent Posts

Lockdown : Αύξηση κρουσμάτων, μεταλλάξεις και τα νοσοκομεία χωρίς… οξυγόνο – Τα στοιχεία που οδήγησαν στα νέα μέτρα

Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…

3 έτη ago

Αντιδράσεις στην παντοδυναμία του Facebook

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…

3 έτη ago

Εκκίνηση με τρεις Έλληνες σε τοξοβολία και κωπηλασία

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…

3 έτη ago

Χ. Κλούγκε: Στο περιθώριο 1 στους 6 Ευρωπαίους που υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές πριν από την πανδημία

Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…

3 έτη ago

Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τον θάνατο της 26χρονης συντρόφου του στην Φολέγανδρο

Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…

3 έτη ago

Ξανά στις 3 πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην ΕΕ στη διάθεση συχνοτήτων για 5G

Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…

3 έτη ago