Κόσμος

«Φταίει ο Πούτιν και η διχασμένη Ευρώπη» γράφουν τα δυτικά ΜΜΕ, που βλέπουν δύσκολη την αποφυγή του πολέμου

Ολοένα και πιο απαισιόδοξοι είναι οι Ευρωπαίοι αναλυτές κορυφαίων ΜΜΕ για την έκβαση της κρίσης στην Ουκρανία. Συμφωνούν στην εκτίμηση για τις ευθύνες του Πούτιν, αλλά είναι μάλλον διχασμένα στις προβλέψεις για τις επόμενες κινήσεις του. Η πλειοψηφία μάλλον θεωρεί αναπόφευκτη μια πολεμική σύγκρουση, ενώ κάποιοι διατηρούν περιορισμένες τελευταίες ελπίδες από την επίσκεψη Σολτς στη Μόσχα την Τρίτη. Παρακάτω μερικά παραδείγματα:

«The Observer» (Βρετανία): Υπεύθυνος είναι ο Πούτιν

«Για να πετύχει η διπλωματία, χρειάζεται την πλήρη υποστήριξη όχι μόνο του ΟΗΕ αλλά και όλων των ηγετών του ΝΑΤΟ. Αυτό ισχύει και για τον Μπόρις Τζόνσον, ο οποίος απείλησε ωμά τη Ρωσία, αλλά είχε λίγες εποικοδομητικές λύσεις να προσφέρει. Είναι υψίστης σημασίας να ενημερωθεί ο Πούτιν για τις σοβαρές οικονομικές συνέπειες. Οι κυρώσεις κατά του καθεστώτος του και εναντίον του προσωπικά πρέπει να ακολουθήσουν το συντομότερο δυνατό – και η Γερμανία, η Ουγγαρία, η Αυστρία και άλλοι αναβλητικοί πρέπει να ακολουθήσουν το παράδειγμα των υπολοίπων. Η Μεγάλη Βρετανία πρέπει επιτέλους να δράσει για να σταματήσει το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος από τη Ρωσία στο Λονδίνο. Η Δύση δεν επιδίωξε αυτή τη διαμάχη και ούτε τη θέλει. Τελικά, τα ψέματα του Πούτιν ευθύνονται ξεκάθαρα για αυτό. Αυτή είναι η σύγκρουση του Πούτιν».

«NZZ am Sonntag» (Ελβετία): Όλα τα σημάδια δείχνουν πόλεμο

«Στρατιωτικά, η εισβολή στην Ουκρανία φαίνεται επιλύσιμο έργο για τη Ρωσία, αλλά πολιτικά δεν έχει νόημα. Θα ήταν μια τρελή περιπέτεια. Τι θέλει να κάνει το Κρεμλίνο με μια ηττημένη και βομβαρδισμένη Ουκρανία; Να τη διαμελίσει, να εγκαταστήσει ένα φιλορωσικό καθεστώς στο Κίεβο; Όσο περισσότερο διαρκεί η κρίση στην Ουκρανία, τόσο πιο ξεκάθαρο γίνεται ότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν και ο μηχανισμός ασφαλείας του έχουν κάνει λάθος. Η Δύση, από την άλλη, απάντησε σωστά εξηγώντας επανειλημμένα το κόστος των πράξεών του στον Ρώσο Πρόεδρο και προσφέροντας διαπραγματεύσεις. Ωστόσο: Είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς πώς ο Πούτιν θα μπορούσε να ακυρώσει τη στρατιωτική περικύκλωση της Ουκρανίας χωρίς απώλεια του πρεστίζ του και πολιτική ζημιά. Τα σημάδια δείχνουν πόλεμο».

«taz» (Γερμανία): Η Ουκρανία πληρώνει το τίμημα

«Οι αστρολόγοι του Κρεμλίνου θα πρέπει τώρα να αλλάξουν ταχύτητα. Είναι άσκοπο να υποθέσουμε αν η Μόσχα θα είναι ικανοποιημένη με τις στρατιωτικές της επιδόσεις στα σύνορα με την Ουκρανία ή αν οι περίπου 130.000 στρατιώτες της θα εισβάλουν τελικά στη γειτονική χώρα. Αλλά γεγονός είναι ότι τα πράγματα θα μπορούσαν να είναι χειρότερα για τον Πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν και το περιβάλλον του. Στις προσπάθειές τους να αποτρέψουν τον πόλεμο, και με βάσιμους λόγους, οι δυτικοί πολιτικοί επικαλούνται ένα «βαρύ τίμημα» που θα έπρεπε να πληρώσει η Ρωσία εάν τα πράγματα φτάσουν στο χειρότερο. Αλλά το λογαριασμό θα πληρώσουν και άλλοι, πρώτα και κύρια οι Ουκρανοί. Τώρα βλέπουν τους εαυτούς τους εκτεθειμένους σε μεγαλύτερο γεωπολιτικό σχεδιασμό: Όλο και περισσότεροι Ουκρανοί έχουν την εντύπωση ότι η Γαλλία και η Γερμανία, ως μεσολαβητές στη μορφή της Νορμανδίας, ασκούν πίεση στο Κίεβο προς το συμφέρον της Μόσχας, έτσι ώστε να τεθούν σε εφαρμογή οι συμφωνίες του Μινσκ. Αλλά από την άλλη ισχυρίζονται ότι δεν λαμβάνονται αποφάσεις για την Ουκρανία, χωρίς αυτήν».

«La Repubblica» (Ιταλία): Για τη Ρωσία δεν πρόκειται απλά για την Ουκρανία

«Το θερμό τηλεφώνημα μεταξύ του Τζο Μπάιντεν και του Βλαντιμίρ Πούτιν αφήνει την Ουκρανία και όλη την Ευρώπη στο χείλος του πολέμου. Κρύβονται τρεις στόχοιπίσω από τις ενέργειες του Πούτιν: «Η αποκατάσταση μιας γεωπολιτικής σφαίρας επιρροής βασισμένη στο μοντέλο της ΕΣΣΔ έως το 1989. Δημιουργία διαφορών μεταξύ των δυτικών συμμάχων για την αποδυνάμωση του ΝΑΤΟ. Αλλαγή στη στρατηγική ισορροπία στην ευρωπαϊκή ήπειρο προς όφελός του.» Το συμπέρασμα: «Το διακύβευμα είναι το κεντρικό κομμάτι μιας υβριδικής πρόκλησης ενάντια στη Δύση, τα ρωσικά εθνικά συμφέροντα σε ένα παγκόσμιο ένα επίπεδο».

«Süddeutsche Zeitung» (Γερμανία): Ξέρει πραγματικά ο Πούτιν τι θέλει;

«Πολλοί άνθρωποι φοβούνται αυτή τη στιγμή ότι η Ρωσία θα επιτεθεί στην Ουκρανία. Μόνο ένα άτομο γνωρίζει αν αυτό θα συμβεί στην πραγματικότητα: ο Βλαντιμίρ Πούτιν. Ο Ρώσος Πρόεδρος έχει στείλει πρόσφατα πολλά τανκς και στρατιώτες κοντά στα ουκρανικά σύνορα. Λέει ότι δεν θέλει να επιτεθεί σε κανέναν. Αλλά γιατί μεταφέρει στη συνέχεια μεγάλα τμήματα του στρατού του; Ο Πούτιν βλέπει τώρα τη συμμαχία ως αντίπαλο. Γι’ αυτό τον ενοχλεί που όλο και περισσότερες χώρες έχουν ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, συμπεριλαμβανομένων πολλών που ανήκαν στη Σοβιετική Ένωση μαζί με τη Ρωσία. Ο Πούτιν θέλει να αποσυρθεί το ΝΑΤΟ από αυτές τις χώρες. Επιπλέον, η συμμαχία θα πρέπει να του εγγυηθεί ότι άλλα κράτη δεν θα το πάρουν εξαρχής. Οι ΗΠΑ και η Ευρώπη θα δυσκολευτούν να απαντήσουν. Έστειλαν εξοπλισμό στην Ουκρανία, απείλησαν τη Ρωσία με κυρώσεις και πολλοί ηγέτες προσπάθησαν να πείσουν τον Πούτιν να βρει μια ειρηνική λύση. «Ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς θα πετάξει επίσης στη Μόσχα την επόμενη εβδομάδα για διαπραγματεύσεις. Μέχρι στιγμής, ωστόσο, ο Πούτιν δεν έχει υποχωρήσει από τα αιτήματά του. Ίσως είναι ακόμα αναποφάσιστος αν θέλει πόλεμο ή όχι».

Διαβάστε ακόμα

Επιμένουν ΗΠΑ-Βρετανία να μιλούν για επικείμενη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία

Ουκρανία: Η πραγματική εικόνα για τη χώρα που έχει γίνει το θέατρο του νέου ψυχρού πολέμου

Ενας πλανήτης στο έλεος της CIA;

Newsroom

Recent Posts

Lockdown : Αύξηση κρουσμάτων, μεταλλάξεις και τα νοσοκομεία χωρίς… οξυγόνο – Τα στοιχεία που οδήγησαν στα νέα μέτρα

Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…

3 έτη ago

Αντιδράσεις στην παντοδυναμία του Facebook

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…

3 έτη ago

Εκκίνηση με τρεις Έλληνες σε τοξοβολία και κωπηλασία

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…

3 έτη ago

Χ. Κλούγκε: Στο περιθώριο 1 στους 6 Ευρωπαίους που υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές πριν από την πανδημία

Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…

3 έτη ago

Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τον θάνατο της 26χρονης συντρόφου του στην Φολέγανδρο

Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…

3 έτη ago

Ξανά στις 3 πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην ΕΕ στη διάθεση συχνοτήτων για 5G

Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…

3 έτη ago