Η χώρα βρίσκεται ήδη σε οιονεί προεκλογική περίοδο, όμως ο πολίτης το μόνο που δεν θέλει είναι να «κατέβουν τα μολύβια» στα υπουργεία και τις υπηρεσίες και παραλύσει πλήρως το κράτος, σε μια περίοδο μάλιστα μεγάλης αβεβαιότητας και σημαντικών προβλημάτων που βαραίνουν στη καθημερινότητα του πολίτη , όπως η πανδημία, η ακρίβεια, ο πληθωρισμός , η ενεργειακή κρίση κ.λ.π.
Και όμως μέσα σε αυτή την καυτή συγκυρία που έπρεπε να είναι κυρίαρχο θέμα η αντιμετώπιση των καυτών προβλημάτων που δοκιμάζουν τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις επιλέχτηκε να στηθεί ο «προεκλογικός χορός», που τροφοδοτήθηκε από το Μέγαρο Μαξίμου και Κυβερνητικά στελέχη. Στόχος να μετρηθούν αντιδράσεις και να «καλύψει» η εκλογολογία τα μείζονα ζητήματα για την διαχείριση των οποίων η κυβέρνηση παίρνει πολύ κάτω από τη βάση.
Διαψεύσεις αλλά και προεκλογικές προετοιμασίες
Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και νωρίς το Σάββατο το πρωί σε τηλεοπτική του συνέντευξη επανέλαβε ότι οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας το 2023. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο πρωθυπουργός απάντησε μονολεκτικά στο εάν υπάρχει περίπτωση να αλλάξει ο εκλογικός νόμος, λέγοντας «καμία». «Έχουμε εκλογικό νόμο και με αυτόν θα πάμε σε εκλογές και πιστεύω ότι θα τις κερδίσουμε».
Όμως παρά την νέα τοποθέτηση του Πρωθυπουργού ότι οι εκλογές θα γίνoυν στο τέλος της τετραετίας, όλοι ετοιμάζονται για τις επόμενες εκλογές και πρωτίστως οι βουλευτές της Ν.Δ και σχεδόν όλα τα κορυφαία κυβερνητικά στελέχη. Η παραδοχή ότι δεν θα έχει τα ποσοστά του 2019 η ΝΔ και στην επόμενη Βουλή, θα έχει λιγότερους βουλευτές, κάνουν τα τους πάντες να κινητοποιούνται έντονα και από τώρα. Η χώρα έχει μπει σε παρατεταμένη προεκλογική περίοδο και όλοι αναμένουν απλά το πότε θα γίνουν. Πρακτικά υπολείπονται κοντά στους 16 μήνες για να λήξη η συνταγματικά προβλεπόμενη θητεία της παρούσας κυβέρνησης . Όμως παντού υπάρχει προεκλογικό άρωμα. Οι πολιτικοί αρχηγοί ήδη εξορμούν στην περιφέρεια και τα εκλογικά επιτελεία των κομμάτων συμπληρώνουν και προετοιμάζουν τα ψηφοδέλτια.
Ο Πρωθυπουργός, ο κάθε Πρωθυπουργός, είναι υποχρεομένος δημόσια να διαψεύδει ότι πάει σε πρόωρες κάλπες. Στην αντίθετη περίπτωση χάνει και τις όποιες μικρές πιθανότητες εκλογικού αιφνιδιασμού του έχουν μείνει, αλλά ταυτόχρονα «συμβάλει» στην «παράλυση» του κρατικού μηχανισμού που μπαίνει και αυτός σε προεκλογικούς ρυμούς.
Κυβερνητική φθορά και σενάρια πρόωρων εκλογών
Ερώτημα για την ώρα παραμένει, αν η φθορά που έχει υποστεί η Ν.Δ και ο Πρωθυπουργός από μια σειρά καταστάσεις, λόγω κακών και ανεπαρκών χειρισμών (π.χ η πρόσφατη ισχυρή χιονόπτωση, οι πυρκαγιές του καλοκαιριού, η πανδημία, η ακρίβεια κ.α) θα μεταβάλει το υπάρχον πολιτικό σκηνικό, όπως αποτυπώθηκε από τις εκλογές του 2019 ; Αν η φθορά συνεχιστεί και δεν ανακοπεί ή δεν περιοριστεί αισθητά, τότε θα προκύψει (και μέσα από τις εκλογές όποτε και αν γίνουν) ένα νέο πολιτικό σκηνικό στο οποίο και αυτοδυναμία δεν θα υπάρχει και θα αναζητούνται λύσεις για κυβερνητικές συνεργασίες ή ακόμα και για μεταβατικές κυβερνήσεις με λεγόμενους «τεχνοκράτες».
Ο χρόνος των εκλογών είναι πλέον ορατός σε όλους, το πολύ σε 16 μήνες. Τα σενάρια περί πρόωρων εκλογών δεν έχουν φύγει από το τραπέζι, αν και σε όλους τους τόνους ο Πρωθυπουργός δηλώνει ότι θα εξαντλήσει την τετραετία. Πάντως πολλά κυβερνητικά στελέχη με τον ένα ή τον άλλο τρόπο μεταδίδουν πως μετά το καλοκαίρι, με την κυβέρνηση να έχει έστω και για λίγο υπερβεί τα τρία χρόνια, η προσφυγή στις κάλπες δεν θεωρείται πρόωρη.
Όπως χαρακτηριστικά λέγεται σε αρκετά υπουργικά γραφεία, «ήδη στα ημερολόγια έχουν μπει σε κόκκινο κύκλο αρκετές Κυριακές, για πιθανή ημερομηνία εκλογών και ο υπολογισμός συμπεριλαμβάνει και Κυριακές μετά την μεγάλη εορτή Κωνσταντίνου και Ελένης στις 21 Μαϊου…. ακόμα και αυτή της 22 Μαϊου της επομένης της γιορτής».
Το σενάριο για διπλές εκλογές Μαϊο και Ιούνιο, υπάρχει, αν και δεν είναι το ισχυρότερο για την ώρα. Οι υποστηρικτές του, λένε ότι η προσδοκία του καλοκαιριού και μιας καλής τουριστικής σεζόν που προετοιμάζει η Κυβέρνηση , είναι μια καλή προσδοκία για τον κόσμο συν το γεγονός ότι τον Μαϊο θα προσμετρηθεί και η νέα αύξηση του κατώτατου μισθού και η μείωση του ΕΝΦΙΑ. Επιπλέον λένε οι υποστηρικτές αυτού του σεναρίου περιορίζεται αισθητά το ενδεχόμενο ενός «απροσδόκητου γεγονότος» που θα πλήγωνε πάλι την Κυβέρνηση , όπως π.χ κύμα καύσωνα και μεγάλες πυρκαγιές όπως αυτές του καλοκαιριού κ.α
Ο Σεπτέμβριος του 2022, είναι κομβικός μήνας για πρόωρες εκλογές, καθώς πολλά σημαίνοντα κυβερνητικά στελέχη, προκρίνουν τον Σεπτέμβριο , μετά τα «μπάνια του λαού» και μια καλή τουριστική σεζόν, ως την πλέον πρόσφορη εποχή για πρόωρες κάλπες, υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα υπάρξουν «έκτακτες καταστάσεις» (π.χ πυρκαγιές κ.α) που θα εκθέσουν και πάλι την Κυβέρνηση. Βεβαίως εδώ μπαίνει και η παραμέτρος , αν η Κυβέρνηση μετά τον Σεπτέμβριο , θα μπορέσει να αντέξει και δεν θα «σέρνεται» με «θολή εικόνα» στις κάλπες όποτε και αν στηθούν μετά τον Σεπτέμβριο».
Υπάρχει και σχεδιασμός για προσφυγή στις κάλπες την Άνοιξη του 2023, λίγους μήνες πριν την λήξη της θητείας της Κυβέρνησης. Όπως λένε πάντως έμπειροι πολιτικές αναλυτές, αυτό είναι ένα σενάριο με πολλά ρίσκα, γιατί οι «αντοχές» της Κυβέρνησης έχουν κλονιστεί και κανείς δεν μπορεί να προβλέψει τι αβαρίες ή τι απρόοπτα μπορεί να καταγραφούν έως τότε και αν θα καταφέρει η Κυβέρνηση να ανταπεξέλθει στις όποιες δυσκολίες εμφανιστούν μέχρι τότε.
Η χώρα με τον ένα ή τον άλλο τρόπο έχει ήδη εισέλθει σε μια άτυπη προεκλογική περίοδο και όλα τα κόμματα ξεδιπλώνουν εκλογικές τακτικές. Η πόλωση είναι ήδη παρούσα και οι υψηλοί πολιτικοί τόνοι είναι απολύτως εμφανείς.
Ο Πρωθυπουργός έχει θέσει ως στόχο την αυτοδυναμία μέσα από διπλές εκλογές, οι πρώτες με την απλή αναλογική και οι δεύτερες με τον νόμο του 2019 που ψήφισε η Ν.Δ. Ωστόσο το 38% που χρειάζεται ο κ. Μητσοτάκης για αυτοδυναμία φαντάζει εξαιρετικά δύσκολο.
Ο Αλέξης Τσίπρας, έχει ανοίξει το θέμα της «προοδευτικής διακυβέρνησης», απευθυνόμενος στο ΠΑΣΟΚ/ ΚΙΝΑΛ , αλλά και στους άλλους σχηματισμούς της Αριστεράς, το Κ.Κ.Ε και το ΜέΡΑ 25.
Πρακτικά απέναντι στο 38% που αναζητά το Κυβερνών Κόμμα, αναζητούνται τουλάχιστον 151 βουλευτές από την Αντιπολίτευση (πρωτίστως από ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ).
Η εικόνα της Κυβέρνησης έχει ραγίσει τόσο από τους χειρισμούς στην πρόσφατη κακοκαιρία όσο και από τις κυνικές αναφορές στα όσα έλαβαν χώρα στην Ηλεία το 2007. Ήδη η εικόνα της είχε επιβαρυνθεί από τις καταστροφικές πυρκαγιές του καλοκαιριού και τους χειρισμούς της για την αντιμετώπιση της πανδημίας και επιβαρύνεται καθημερινά από την αδυναμία της να διαχειριστεί την ακρίβεια, την ενεργειακή κρίση και τα κύματα ανατιμήσεων.
Το restart που επιδιώκει ο κ. Μητσοτάκης από το περασμένο καλοκαίρι όχι μόνο δεν έχει γίνει, αλλά οι συνθήκες που διαμορφώνονται φαίνεται να το ακυρώνουν ολοσχερώς. Όλα τα ενδεχόμενα πλέον είναι ανοικτά …και όλοι προετοιμάζονται για κάθε πιθανό σενάριο…