Πολλά είναι τα ερωτήματα για την υπόθεση με τα τρία παιδιά της οικογένειας Δασκαλάκη στην Πάτρα που πέθαναν μέσα σε τρία χρόνια.
Η υπόθεση διερευνάται από το Τμήμα Ανθρωποκτονιών στην Ασφάλεια Αττικής ενώ έχει υπάρξει και εισαγγελική παρέμβαση.
Ο θάνατος της Μαλένας, της Ίριδας και πριν από 10 ημέρες της Τζωρτζίνας αποτελούν «άλυτο μυστήριο» όπως επισημαίνουν πολλοί.
«Η ιατρική κοινότητα σε Πάτρα και Αθήνα αδυνατεί να διαπιστώσει τα αίτια που οδήγησαν στο θάνατο τα τρία κοριτσάκια της οικογένειας Δασκαλάκη. Και ξαφνικά αναλαμβάνει την υπόθεση η Αστυνομία και μάλιστα το Ανθρωποκτονιών. Αυτό μόνο ένα πράγμα μπορεί να σημαίνει. Δεν πρόκειται για θανάτους που οφείλονται σε παθολογικά αίτια».
Με αυτά τα λόγια αξιωματούχος του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη περιγράφει στο enikos.gr τι σημαίνει η εμπλοκή των δικαστικών και αστυνομικών αρχών στην υπόθεση – θρίλερ της Πάτρας.
Παπαϊωάννου: Πρόκειται για πολύ λεπτό θέμα – Χρειάζεται λίγη υπομονή
Μιλώντας στην ΕΡΤ1, ο κ. Σπύρος Παπαϊωάννου, διευθυντής Καρδιολογικής του Ναυτικού Νοσοκομείου Αθηνών, είπε τα εξής:
«Το θέμα είναι πολύ λεπτό. Είναι κάποιες πολύ εξειδικευμένες εξετάσεις που ενδεχομένως θα αφορούν στον γενετικό έλεγχο, τον έλεγχο DNA που πιθανώς θα συσχετιστεί με εκείνο των γονέων. Είναι μια πολύ λεπτή υπόθεση. Θα έλεγα να μην κάνουμε σχολιασμό πάνω στο συγκεκριμένο θέμα διότι μπορούν να γίνουν κάποιες εξετάσεις που να προκύψουν ορισμένα στοιχεία. Θα χρειαστεί λίγη υπομονή ώστε να δούμε την τελική έκβαση αυτών των ερευνών. Σίγουρα μπορεί να σκεφτεί κανείς κάποια νοσήματα, όμως, δεν θα ήθελα λόγω της ιδιαιτερότητας της κατάστασης και λόγω σεβασμού στην οικογένεια να επεκταθώ».
Μαστοράκου: Άλυτο μυστήριο η υπόθεση – Τα κορίτσια καταρρέουν μέσα σε λίγα λεπτά και πεθαίνουν
Με τη σειρά της η πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πάτρας, Άννα Μαστοράκου τόνισε στο «Πρώτο Πρόγραμμα» ότι «για εμάς ο θάνατος των τριών παιδιών είναι ένα άλυτο μυστήριο, γιατί έχουμε τρεις διαφορετικές οντότητες, δηλαδή τρία διαφορετικά ιστορικά που φαίνεται να καταλήγουν περίπου με τον ίδιο τρόπο. Τα κορίτσια καταρρέουν μέσα σε λίγα λεπτά και πεθαίνουν χωρίς να υπάρχει μια εξήγηση που να αποτυπώνει ακριβώς ποιο είναι το αίτιο του θανάτου».
Σαφώς υπάρχουν ιατροδικαστικές αναφορές, σημείωσε, ωστόσο στους γιατρούς έχει μείνει ένα ερωτηματικό.
«Η θλίψη στην ιατρική κοινότητα εδώ είναι μεγάλη και ειδικά στους θεράποντες ιατρούς που έδωσαν την ψυχή τους για να σώσουν τα παιδιά. Είχαν νοσηλευτεί σε 4 νοσηλευτικά ιδρύματα, σε δύο στην Πάτρα και δύο στην Αθήνα, έχουν εμπλακεί πολύ έμπειροι συνάδελφοι και η απορία είναι ότι δεν υπάρχει επιστημονική εξήγηση που να μπορεί να αποτυπώσει τι ακριβώς έγινε». Η Τζωρτζίνα θα είναι αυτή που θα δώσει τις απαντήσεις, σύμφωνα με την κ. Μαστοράκου, μετά και τα αποτελέσματα τοξικολογικών εξετάσεων.
«Καταρχήν με την παρέμβαση της Δικαιοσύνης την οποία χαιρετίζουμε θα ανοίξουν πάλι όλοι οι φάκελοι και θα δημιουργηθεί μια έρευνα συνολικά και για τα 3 παιδιά.
Τα 3 περιστατικά είναι εντελώς διαφορετικά. Το πρώτο παιδί που είχε αποτυπωθεί από τον ιατροδικαστή αγενεσία φλεβόκομβου που είναι μια πολύ σπάνια πάθηση και οδήγησε το παιδί 7 μηνών να πεθάνει, ουσιαστικά θα τεθεί υπό διερεύνηση, υπάρχει σαν οντότητα επιστημονική.
Το δεύτερο παιδί είχε λευχαιμία, πήγαινε εξαιρετικά καλά και η εικόνα που έχουμε από τους γιατρούς ότι δεν υπήρχε λόγος επιστημονικά να δικαιολογεί τον αιφνίδιο θάνατο του παιδιού.
Στην τρίτη περίπτωση υπήρχε μια νοσηλεία στο Καραμανδάνειο νοσοκομείο στην αρχή όπου ενώ ήταν υπό την στενή παρακολούθηση του ιατρικού team, κάθε μια ώρα περνούσε γιατρός, υπήρχε το παιδί σε μόνιτορ, ξαφνικά σε πολύ λίγα λεπτά, μετά από 20 λεπτά από την τελευταία επίσκεψη της γιατρού το παιδί βρέθηκε να είναι σχεδόν νεκρό, οπότε έγινε ανάνηψη από τους θεράποντες και ύστερα το παιδί μετακομίστηκε σε ΜΕΘ του νοσοκομείου του Ρίου σε πολύ άσχημη κατάσταση και πραγματικά δεν δόθηκε ποτέ απάντηση, πώς ένα παιδί που ο γιατρός μόλις έχει περάσει, το έχει δει και υπάρχει μόνιτορ, κατέρρευσε μέσα σε πολύ λίγα λεπτά.
Όλα αυτά θα τεθούν τώρα στο μικροσκόπιο της δικαιοσύνης και της επιστήμης, γιατί θα πρέπει να μιλήσουν και οι γιατροί συνολικά και για τα 3 περιστατικά. Κατόπιν εισαγγελικής παραγγελίας μπορεί να διαταχθεί εκταφή και των 2 μικρότερων κοριτσιών, αν θεωρήσει η δικαιοσύνη ότι μπορεί να βρεθούν απαντήσεις» ανέφερε η κα Μαστοράκου.
Λέων: Εξόχως σημαντική η ιατροδικαστική εξέταση της Τζωρτζίνας
Για τη σημασία της ιατροδικαστικής εξέτασης της 9χρονης Τζωρτζίνας, του τρίτου κοριτσιού από την Πάτρα που έχασε τη ζωή του, στην ίδια οικογένεια, μίλησε στην ΕΡΤ ο Γρηγόρης Λέων, πρόεδρος της Ιατροδικαστικής Εταιρείας.
Όπως υποστήριξε ο κ. Λέων «δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η τρίτη ιατροδικαστική διερεύνηση είναι εξόχως σημαντική και όταν ολοκληρωθεί θα μπορέσει είτε να κλείσει την υπόθεση και να δώσει μία απάντηση στους γονείς που βασανίζονται, ή να ανοίξει νέα δεδομένα που θα εκεί θα είναι εντελώς διαφορετική εικόνα».
Σύμφωνα με τον ιατροδικαστή «περιμένουμε τις ιστολογικές εξετάσεις που θα μας δείξουν το τι ακριβώς έχει συμβεί στα όργανα του μικρού παιδιού. Θα αναλύσουν φαρμακευτικές και άλλες ουσίες που είχαν πάρει τα παιδιά γιατί, να μην ξεχνάμε, ότι τα παιδιά ήταν νοσηλευόμενα. Αναμένουμε και τη γενετική ανάλυση για να δούμε αν υπάρχει κάποιο κοινό γενετικό χαρακτηριστικό, το οποίο εκδηλώνει μία συγκεκριμένη πάθηση. Το γεγονός ότι η πρώτη και η δεύτερη αιτία θανάτου, στους δύο πρώτους θανάτους δεν συμβαδίζουν, προς το παρόν δεν ενισχύουν ένα τέτοιο γεγονός».
Τι εξετάζει το Ανθρωποκτονιών για τον θάνατο των 3 παιδιών – Στο τραπέζι και η εκταφή
Από τις πρώτες ενέργειες που έκαναν οι αξιωματικοί της Ασφάλειας Αττικής, μόλις ανέλαβαν την υπόθεση, είναι η εκ νέου ανάλυση των τοξικολογικών εξετάσεων των δύο παιδιών που πέθαναν, της 3,5 ετών Μαλένας και της μόλις 6 μηνών Ίριδας, ενώ αναμένονται οι αντίστοιχες εξετάσεις της 9χρονης Τζωρτζίνας που απεβίωσε πρόσφατα.
Ωστόσο δεν είναι σίγουρο ότι οι τοξικολογικές θα λύσουν την μυστηριώδη υπόθεση. Όπως εξηγούν οι έμπειροι αστυνομικοί του ανθρωποκτονιών στο enikos.gr, αν πρόκειται για εγκληματική ενέργεια, είναι πιθανόν αυτό να έγινε με την ενέσιμη χορήγηση κάποιας θανατηφόρας ουσίας από άνθρωπο που έχει αντίστοιχες γνώσεις. Υπάρχουν όμως ουσίες που δεν ανιχνεύονται και προκαλούν θάνατο λόγω ανακοπής. Όπως για παράδειγμα η ινσουλίνη.
Οι τοξικολογικές εξετάσεις που έγιναν στα δύο κοριτσάκια της οικογένειας ενδέχεται να μην ήταν όσο στοχευμένες θα έπρεπε, αναζητώντας κάποια θανατηφόρα ουσία, καθώς δεν υπήρχε υπόνοια εγκληματικής ενέργειας. Οι εξετάσεις της 9χρονης Τζωρτζίνας όμως θα γίνουν πλέον υπό άλλο πρίσμα. Δεν αποκλείεται μάλιστα να ζητηθεί ακόμη και η εκταφή του παιδιού που πέθανε πριν από λίγες ημέρες, αν αυτό κριθεί απαραίτητο.
Καταθέσεις γιατρών και ιατροδικαστών
Οι αστυνομικοί του τμήματος ανθρωποκτονιών θα ζητήσουν από τους γιατρούς που παρακολουθούσαν ιατρικά τα κοριτσάκια σε Πάτρα και Αθήνα, να καταθέσουν και να περιγράψουν με λεπτομέρειες τι συνέβη τις ημέρες που τα παιδιά νοσηλεύτηκαν σε νοσοκομεία των δύο πόλεων.
Βασικό σημείο της έρευνας, σύμφωνα με πληροφορίες του enikos.gr και μια από τις ερωτήσεις που πρόκειται να κάνουν οι αστυνομικοί στους γιατρούς είναι ποια ήταν η συμπεριφορά της μητέρας των παιδιών που βρισκόταν μαζί τους, όσο αυτά νοσηλεύονταν, αλλά και ποια η αντίδραση της όταν τα κοριτσάκια κατέληξαν. Όπως έχει ήδη γίνει γνωστό η μητέρα ήταν μόνη με τα παιδιά της όταν εξέπνευσαν και ήταν αυτή που ενημέρωσε τους γιατρούς για τον θάνατο τους.
Κατάθεση θα δώσουν και η ιατροδικαστής της Πάτρας Αγγελική Τσιόλα και ο ιατροδικαστής της Αθήνας Σωτήρης Μπουζιάνης που νεκροτομήσαν τα κοριτσάκια και δεν έχουν καταλήξει στην αιτία που προκάλεσε την ανακοπή και στα τρία παιδιά.
Πώς θα συνεχιστεί η έρευνα
Όταν ολοκληρωθεί η εξέταση των ιατρικών φακέλων και των τριών παιδιών, η ανάλυση τοξικολογικών και ιστολογικών εξετάσεων αλλά και οι καταθέσεις γιατρών και ιατροδικαστών, το Ανθρωποκτονιών θα υποβάλλει στην Εισαγγελία Πάτρας τα αποτελέσματα της έρευνας. Θεωρείται βέβαιο ότι το επόμενο βήμα είναι να ζητηθεί από τον Εισαγγελέα η εξέταση των γονιών των τριών παιδιών, κάτι που δεν αναφέρεται στην κατεπείγουσα προκαταρκτική έρευνα που διέταξε η Εισαγγελία σε αυτή την πρώτη φάση. Εκτός κι αν προκύψουν στοιχεία και ύποπτοι, νωρίτερα.