Η παράδοση του ΕΦΚΑ σε ιδιώτες με προσλήψεις μετακλητών και golden boys βαφτίζεται «αναμόρφωση και εκσυγχρονισμός» από την κυβέρνηση για την αντιπολίτευση ωστόσο είναι «κόκκινο πανί» με την αρμόδια τομεάρχη Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου να τονίζει πως : «Η κυβέρνηση θα μας βρει αποφασιστικά απέναντι» .
Το νομοσχέδιο με τον τίτλο «εκσυγχρονισμός του ΕΦΚΑ» που κατέθεσε στη Βουλή το υπουργείο Εργασίας μεταξύ άλλων προβλέπεται η είσοδος μάνατζερ και στελεχών του ιδιωτικού τομέα, παρακάμπτοντας μια σειρά από διαδικασίες προκειμένου να προσληφθούν ημέτεροι διευθυντές και γενικοί διευθυντές.
ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: «Θα μας βρείτε απέναντι»
Σε ανακοίνωση της η τομεάρχης Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου τονίζει ότι :
«Η κυβέρνηση Μητσοτάκη ιδιωτικοποιεί τον ΕΦΚΑ. Προχώρησε σήμερα στην τρίτη πράξη της αντιδραστικής τριλογίας εις βάρος των εργαζομένων, των ασφαλισμένων, των συνταξιούχων και του δημοσίου συμφέροντος. Μετά τον αντεργατικό νόμο και την παράδοση της Επικουρικής Ασφάλισης στα ιδιωτικά συμφέροντα, ο κ.Χατζηδάκης καταθέτει στη Βουλή το σχέδιο νόμου «Εκσυγχρονισμός του Ηλεκτρονικού Εθνικού Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης», με το οποίο προχωρά στην ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών του ΕΦΚΑ, στην ανεξέλεγκτη πρόσληψη «ημετέρων» με παχυλούς μισθούς σε διευθυντικές θέσεις της διοικητικής ιεραρχίας και στην κομματικοποίηση της δημόσιας διοίκησης, στις κατά παρέκκλιση προμήθειες και στην ανεξέλεγκτη «διαχείριση-λεηλάτηση» της περιουσίας του ΕΦΚΑ».
Όπως αναφέρει η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, ο «υπουργός Εργασίας αντί να απολογηθεί στους συνταξιούχους και στους ασφαλισμένους διότι επί δυόμιση χρόνια διακυβέρνησης της ΝΔ υπερτριπλασιάστηκαν οι εκκρεμείς συντάξεις, δεν έγιναν οι αναγκαίες μόνιμες προσλήψεις στον ΕΦΚΑ και καθυστερεί η αναβάθμιση του πληροφοριακού συστήματος του φορέα, επιστράτευσε τον κοινωνικό αυτοματισμό και στοχοποίησε τον ΕΦΚΑ και τα στελέχη του. Τώρα, με το σχέδιο νόμου πλήττει το θεσμικό ρόλο και τις εγγυήσεις αξιοκρατίας, διαφάνειας και λειτουργίας της δημόσιας διοίκησης, όπως καθορίζονται από το Σύνταγμα, και παραδίδει τον ΕΦΚΑ και το δημόσιο ασφαλιστικό σύστημα στις πελατειακές σχέσεις και στα ιδιωτικά συμφέροντα.
Η κυβέρνηση θα μας βρει αποφασιστικά απέναντι στη Βουλή και στην κοινωνία και σε αυτό το αντιδραστικό νομοσχέδιο. Θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε στο πλευρό των εργαζομένων, των ασφαλισμένων και των συνταξιούχων για την κατοχύρωση ενός ισχυρού, σύγχρονου και αποτελεσματικού δημόσιου διανεμητικού συστήματος κοινωνικής ασφάλισης! Μόνη λύση σήμερα είναι η πολιτική αλλαγή για την κατάργηση όλων των αντεργατικών και αντικοινωνικών νόμων της κυβέρνησης Μητσοτάκη!» καταλήγει η τομεάρχης Εργασίας του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ.
Η θέση του υπουργείου Εργασίας
Ο υπουργός εργασίας δηλώνει ότι το νομοσχέδιο έχει «ρυθμίσεις που θα κάνουν καλύτερη την την εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων που είναι και το μεγάλο ζητούμενο αλλά και την καθημερινότητα των υπαλλήλων ».
Αναλυτικά τι αναφέρει ο υπουργός Εργασίας:
«Το νομοσχέδιο που κατατίθεται σήμερα επιβεβαιώνει την βούλησή μας να μετατρέψουμε τον ΕΦΚΑ από πρωταγωνιστή ιστοριών καθημερινής τρέλας και ταλαιπωρίας σε ασφαλιστικό οργανισμό ευρωπαϊκών προδιαγραφών. Περιλαμβάνει ρυθμίσεις που θα κάνουν καλύτερη την καθημερινότητα των υπαλλήλων και κυρίως πολύ καλύτερη την εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων που είναι και το μεγάλο ζητούμενο. Για να γίνει αυτό, οφείλουμε να διορθώσουμε τις παθογένειες δεκαετιών, να απαλείψουμε γραφειοκρατικές αγκυλώσεις, να ξεπεράσουμε παρωχημένες πρακτικές και αντιλήψεις. Δεν επενδύουμε στην ακινησία, αλλά σε στοχευμένες κινήσεις για ένα ΕΦΚΑ λειτουργικό και αποτελεσματικό, ικανό να ανταποκριθεί πλήρως στις ανάγκες τόσο των πολιτών, όσο και των εργαζομένων του».
Οι βασικές ρυθμίσεις του νομοσχεδίου σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας:
1. Προβλέπεται η δυνατότητα πρόσληψης Γενικών Διευθυντών και Διευθυντών με τριετή θητεία (και δυνατότητα ανανέωσης άπαξ) τόσο από το δημόσιο όσο και από τον ιδιωτικό τομέα. Η πρόσληψη θα γίνεται με διαφανείς διαδικασίες (δημόσια προκήρυξη με απόφαση του Διοικητή του e-ΕΦΚΑ), σύμπραξη του ΑΣΕΠ και κίνητρα προσέλκυσης με στόχο την ανανέωση στα ανώτερα κλιμάκια με υψηλού επιπέδου στελέχη, ικανά να ανταποκριθούν στα μεγέθη του Οργανισμού και στις προκλήσεις του μετασχηματισμού του.
2. Προσδιορίζεται σύστημα επιβράβευσης παραγωγικότητας σε όλον τον ΕΦΚΑ. Ξεκινώντας από τις λειτουργίες της εκκαθάρισης των συντάξεων και εξυπηρέτησης των πολιτών, το πριμ θα συνδέεται με συγκεκριμένους στόχους που μπορεί να τίθενται σύμφωνα με τις ανάγκες ανά Γενική Διεύθυνση, ανάλογα με το αντικείμενο και τις προτεραιότητες του Φορέα. Το σύστημα αυτό συνοδεύεται και από αντίστοιχο σύστημα ελέγχου και λογοδοσίας όπως περιγράφεται παρακάτω.
3. Συστήνεται Μονάδα Εσωτερικών Ερευνών για την πιο συστηματική αντιμετώπιση των καταγγελιών που αφορούν στον ΕΦΚΑ. Η Μονάδα, επικεφαλής της οποίας θα είναι πρώην ανώτερος δικαστικός (Αντιεισαγγελέας Αρείου Πάγου) θα επιφορτιστεί με την άμεση διερεύνηση καταγγελιών και αιτημάτων και τη διενέργεια αυτεπάγγελτων ελέγχων (π.χ. επί υπέρμετρων καθυστερήσεων). Αν με το πόρισμα της Μονάδας διαπιστώνεται η τέλεση πειθαρχικού παραπτώματος, τότε ο επικεφαλής θα παραγγέλλει την άσκηση πειθαρχικής δίωξης, που θα είναι δεσμευτική για τα αρμόδια πειθαρχικά όργανα.
4. Επιταχύνονται οι πειθαρχικές διαδικασίες, λαμβάνοντας υπόψη ότι οι διαδικασίες στα Πειθαρχικά Συμβούλια του ΕΦΚΑ έχουν αυτή τη στιγμή μέσο χρόνο ολοκλήρωσης τα 2 έτη. Ειδικότερα, η άσκηση της πειθαρχικής δίωξης θα γίνεται σε ένα μήνα (αντί 3 μηνών) και θα ολοκληρώνεται σε ένα μήνα από την κλήση σε απολογία (αντί 2 μηνών). Στο πλαίσιο της ενίσχυσης της αμεροληψίας των ελέγχων, οι ΕΔΕ θα διενεργούνται υποχρεωτικά από υπάλληλο άλλου Υπουργείου και θα περατώνονται σε ένα μήνα. Το Πειθαρχικό Συμβούλιο του ΕΦΚΑ θα συγκροτείται με τρία μέλη (πρόεδρος δικαστικός, πάρεδρος Νομικού Συμβουλίου του Κράτους και μόνιμος υπάλληλος εκτός Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων), χωρίς συμμετοχή των αιρετών εκπροσώπων εργαζομένων του ΕΦΚΑ. Θα είναι αρμόδιο για όλες τις υποθέσεις που εκκινούν μετά την δημοσίευση του νόμου και για τις εκκρεμείς διαδικασίες, εφόσον δεν έχουν εισαχθεί προς κρίση. Η επιτάχυνση των πειθαρχικών διαδικασιών αποσκοπεί στην ενίσχυση του πνεύματος λογοδοσίας στους υπαλλήλους, ώστε να είναι σαφές ότι μαζί με την επιβράβευση για την επίτευξη στόχων, θα ελέγχονται για την εκτέλεση του έργου τους.
5. Καθίσταται πιο ευέλικτο το σύστημα των προμηθειών ώστε να δοθεί τέλος σε φαινόμενα, όπως η μη έγκαιρη προμήθεια αναλώσιμων, ανταλλακτικών και η δυσκολία αντικατάστασης παρωχημένου εξοπλισμού (π.χ. Η/Υ, κλιματιστικά κ.λπ.). Στην ίδια λογική της αύξησης της ταχύτητας και της ευελιξίας καταργούνται μια σειρά από παρωχημένες διατάξεις που προβλέπουν χρονοβόρες διαδικασίες έγκρισης από το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων για δαπάνες που αφορούν τον ΕΦΚΑ (έγκριση για τη σκοπιμότητα ανάθεσης υπηρεσιών μηχανοργάνωσης, εργασιών συντήρησης κλπ.) και παρεμποδίζουν τη δράση της διοίκησης.
6. Προωθείται η αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του ΕΦΚΑ μέσω σύστασης Εταιρείας Ειδικού Σκοπού με τίτλο «Εταιρεία Ακινήτων e-ΕΦΚΑ» που θα υπόκειται σε αυστηρό πλαίσιο εταιρικής διακυβέρνησης με αυξημένα εχέγγυα διαφάνειας και λογοδοσίας, αλλά και δυνατότητα αξιοποίησης των καλών πρακτικών του ιδιωτικού τομέα για τη διαχείριση του χαρτοφυλακίου ακινήτων που θα διαθέτει. Είναι ενδεικτικό ότι ο Φορέας διαθέτει 400 ακίνητα σε όλη τη χώρα, συνολικής αντικειμενικής αξίας άνω του 1 δις ευρώ και τουλάχιστον το 20% -που αφορά ακίνητα μεγάλης αξίας- μένει τελείως αναξιοποίητο, με αποτέλεσμα την απώλεια πόρων και προσόδων για το ασφαλιστικό σύστημα. Η ενεργότερη διαχείριση της ακίνητης περιουσίας του ΕΦΚΑ μέσω της νέας εταιρείας μπορεί να συμβάλει σημαντικά στην αύξηση των πόρων του ασφαλιστικού συστήματος
Αμοιβές ως και 8.000ευρώ
Την ίδια ώρα αντιδράσεις έχουν προκαλέσει οι παχυλές αμοιβές έως και πάνω από 8.000 ευρώ προβλέπει το σχέδιο νόμου, για την επί της ουσίας ιδιωτικοποίηση του ΕΦΚΑ, όπως αναφέρονται στο άρθρο 27 του Νομοσχεδίου.
Με ανάρτησή του ο εργατολόγος Διονύσης Τεμπονέρας καταγράφει αναλυτικά τις αμοιβές που προβλέπονται στο άρθρο 27 του σχεδίου νόμου.
Ολόκληρη η ανάρτηση του Διονύση Τεμπονέρα:
«Πριν λίγο, κατατέθηκε στη βουλή, το νομοσχέδιο για τον «εκσυγχρονισμό» του ΕΦΚΑ.
Την ώρα που η κυβέρνηση αρνείται, να αυξήσει τον κατώτατο μισθό, παρακολουθώντας αμέτοχη την ακρίβεια, να σαρώνει το εισόδημα των εργαζομένων, των συνταξιούχων και όλων των μικρομεσαίων, βρίσκει δημόσιο χρήμα(άρθρο 27 του νομοσχεδίου) για να:
1. Αυξήσει το μισθό του νυν διορισμένου, Διοικητή του ΕΦΚΑ και πρώην διευθυντή του Γραφείου του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών υποθέσεων, κ. Χατζηδάκη και κ. Βρούτση, έως και τα 8.134,56 ευρώ.
2. Να ορίσει μισθό, έως και 8.134,56 ευρώ για τους ιδιώτες «κολλητούς» Γενικούς Διευθυντές που θα στελεχώνουν πλέον τον ΕΦΚΑ, παρακάμπτοντας τον ΑΣΕΠ.
3. Να ορίσει μισθό, έως και 8.134,56 ευρώ, για τον επικεφαλής της Μονάδας Εσωτερικών Ερευνών που θα αποτελεί δήθεν, τον «μπαμπούλα» του ΕΦΚΑ.
4. Να ορίσει μισθό, έως και 4.631 ευρώ, για ιδιώτες Διευθυντές του ΕΦΚΑ.
5. Να ορίσει μισθό έως και τα 4.631 ευρώ για τα 43 και πλέον στελέχη της Μονοπρόσωπης Εταιρίας «Αξιοποίησης» Ακινήτων του ΕΦΚΑ που θα αναλάβουν το ξεπούλημα των 400 ακινήτων του φορέα, αξίας 1 δισ. ευρώ.
Διαβάστε επίσης:
Και στο βάθος κάλπες – Από Κωνσταντίνου και Ελένης όλα ανοικτά
Οργίζει και τους… «δεξιούς» η κυβερνητική απώλεια ελέγχου της πανδημίας και ο αριθμός των νεκρών