Ήρθε η ώρα της κρατικής εκδίκησης στην Ελλάδα. Και η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη επέλεξε να καταπιεί άπληστα το πιάτο, ακόμα κι αν τα συστατικά του φαίνονται νοθευμένα, ακόμα και χαλασμένα… Από την εκλογική του νίκη τον Ιούλιο του 2019, που του επέτρεψε να διώξει τον Αλέξη Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ από την εξουσία στην Αθήνα, ο ηγέτης της Νέας Δημοκρατίας (συντηρητικό κόμμα) ανέβηκε στην εξουσία, κατά κάποιο τρόπο, για την αποκατάσταση της παλιάς τάξης. Αυτό αληθεύει αναμφίβολα σε όλους τους τομείς, αλλά, ειδικότερα, στο δικαστικό σώμα και στη δημοσιογραφία, που μπορεί, μερικές φορές, να συνδεθούν με την έρευνα, γράφει η Humanité.
Σε δημοσίευμα με αφορμή τις διώξεις των Γ. Παπαδάκου και Κ. Βαξεβάνη η γαλλική εφημερίδα, σχολιάζει: «Για τους Έλληνες συντηρητικούς, είναι τώρα ζήτημα να θάψουν τα μεγάλα πολιτικά και οικονομικά σκάνδαλα που χρονολογούνται από τις αρχές της δεκαετίας του 2010. Υπήρχε η «λίστα Λαγκάρντ», ο κατάλογος των πελατών του ελβετικού υποκαταστήματος της τράπεζας HSBC, που ανακαλύφθηκε από τον πληροφοριοδότη Hervé Φαλτσιάνι και στη συνέχεια μεταδόθηκε, στο όνομα της καταπολέμησης της φοροδιαφυγής, στα ευρωπαϊκά κράτη από την Κριστίν Λαγκάρντ ως Υπουργός Οικονομίας. Ένα έγγραφο που ανέδειξε, ανάμεσα στις μεγάλες περιουσίες που θεωρούνται ύποπτες φοροδιαφυγής μέσω φορολογικών παραδείσων, αρκετούς ηγέτες των κομμάτων στην εξουσία στην Ελλάδα: της Νέας Δημοκρατίας (ΝΔ) και του ΠΑΣΟΚ (σοσιαλιστικό κόμμα). Και δύσκολα το εκμεταλλεύτηκαν οι αρχές.
Στη συνέχεια, υπήρξαν οι αποκαλύψεις για το σύστημα διαφθοράς που έθεσε σε εφαρμογή το ελληνικό παράρτημα της Novartis. Μεταξύ 2008 και 2014, η πολυεθνική φαρμακευτική εταιρεία πλήρωσε δεκάδες δωροδοκίες σε ανώτερους δημοσίους υπαλλήλους, διευθυντές νοσοκομείων, υπουργούς και μέλη των γραφείων τους προκειμένου να αυξήσει τις πωλήσεις φαρμάκων της στο εθνικό σύστημα φαρμάκων υγείας στην Ελλάδα. Σε αυτήν την περίπτωση, δώδεκα κορυφαίοι πολιτικοί ηγέτες, όπως ο Άδωνις Γεωργιάδης, πρώην αρχηγός του ακροδεξιού κόμματος του ΛΑΟΣ που μεταπήδησε στη ΝΔ, ή ο πρώην Ευρωπαίος Επίτροπος Δημήτρης Αβραμόπουλος, αναφέρθηκαν ως ύποπτοι διαφθοράς ή παράγοντες σε επιχείρηση ξεπλύματος βρώμικου χρήματος.
Στη βεντέτα της που καμουφλαρίστηκε ως επιχείρηση κάθαρσης, η κυβέρνηση Μητσοτάκη έβαλε πρώτα στο στόχαστρο τη δικαιοσύνη. Από τον Ιούλιο του 2020, μέσω έρευνας του Αρείου Πάγου, στοχοποιήθηκε η δικαστής Ελένη Τουλουπάκη, επικεφαλής του τμήματος καταπολέμησης της διαφθοράς για μερικά χρόνια. Σε βάρος της ασκήθηκε ποινική δίωξη για «κατάχρηση εξουσίας», «ψευδείς δηλώσεις», «παράβαση του νόμου περί προσωπικών δεδομένων και δικαστικού απορρήτου». Τώρα είναι η σειρά δύο δημοσιογράφων, του Κώστα Βαξεβάνη και της Γιάννας Παπαδάκου (διαβάστε τη συνέντευξη παρακάτω), που συμμετείχαν σε μεγάλο βαθμό στην αποκάλυψη των πιο ντροπιαστικών υποθέσεων, να υποστούν την οργή της σημερινής εξουσίας. Για δημοσίευση άρθρων και συμμετοχή σε εκπομπές για τα σκάνδαλα αυτά, διώκονται και οι δύο ενώπιον του Ειδικού Δικαστηρίου, που έχει συσταθεί από την κοινοβουλευτική πλειοψηφία, για «συμμετοχή σε σκευωρία» που υποδαύλισαν, σύμφωνα με τη δικογραφία, ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος, πρώην υπουργός Δικαιοσύνης και τον αγώνα κατά της διαφθοράς στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.
Όπως εξηγεί η ίδια η Γιάννα Παπαδάκου, τα στοιχεία του συστήματος διαφθοράς που εφαρμόζει εδώ και χρόνια η Novartis στην Ελλάδα προέρχονται στην πραγματικότητα από έρευνα του FBI στις Ηνωμένες Πολιτείες, η οποία στη συνέχεια διαβιβάστηκε στις ελληνικές δικαστικές αρχές. «Τώρα κατηγορούμαστε ότι προσπαθούμε να δείξουμε ότι όλοι οι πολιτικοί ηγέτες της δεξιάς και του ΠΑΣΟΚ, των οποίων τα ονόματα αναφέρονται σε αυτούς τους φακέλους, ήταν στην πραγματικότητα αθώοι και ότι είμαστε οι ένοχοι μιας τεράστιας πλοκής, αλλά «είναι εντελώς παράλογο» είπε η ερευνήτρια δημοσιογράφος στο περιθώριο της συνέντευξης που παραχώρησε στην Humanite.
Σε διαρκή πτώση, τα τελευταία χρόνια, στην κατάταξη των χωρών ως προς την ελευθερία του Τύπου -«βρίσκεται, για το 2020, στην 70η θέση στον κόσμο πίσω από την Πολωνία και τη Μογγολία -, η Ελλάδα του Μητσοτάκη που παρουσιάζει ρεκόρ. Τον Απρίλιο του 2021, ο Γιώργος Καραϊβάζ, ένας έμπειρος ρεπόρτερ με εξειδίκευση σε ποινικά θέματα, δολοφονήθηκε από πυρά έξω από το σπίτι του και ου έρευνες δεν έχουν αποφέρει μέχρι στιγμής τίποτα. Το περασμένο φθινόπωρο, ανταποκρίτρια του ολλανδικού Τύπου προκάλεσε αίσθηση, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, όπου ο πρωθυπουργός την κατηγόρησε ότι τον προσέβαλε.
Αφού ο Κυριάκος Μητσοτάκης επέτρεψε στον εαυτό του να τους αποκαλεί τραμπούκους μέλη «υπόγειας εγκληματικής συμμορίας» στην κοινοβουλευτική συζήτηση κατά τη διάρκεια της πρότασης δυσπιστίας της αντιπολίτευσης, πριν από δέκα ημέρες, οι μηνύσεις σε βάρος Βαξεβάνη και Παπαδάκου προκάλεσαν όλο και μεγαλύτερο σάλο. Οι δύο δημοσιογράφοι έχουν λάβει την υποστήριξη των μεγαλύτερων συνδικαλιστικών οργανώσεων της χώρας. Αυτές οι αγωγές αμαυρώνουν και την εικόνα της Ελλάδας στην Ευρώπη. Η χώρα παρουσιάζεται πλέον ανοιχτά σε διαδικασία «ορμπανοποίησης», που πήρε το όνομά της από τον Ούγγρο πρωθυπουργό, Βίκτορ Όρμπαν.
Στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, οι εκλεγμένοι εκπρόσωποι του ΣΥΡΙΖΑ έχουν έρθει δύο φορές μέσα σε δύο εβδομάδες για να απαιτήσουν από την Επιτροπή να παρέμβει σε αυτή την επίθεση κατά του κράτους δικαίου. «Η κατηγορία σε βάρος δημοσιογράφου επειδή επέλεξε να ασκήσει το επάγγελμά της και να μην σιωπήσει, επειδή επέλεξε τον δρόμο του δημοσιογραφικού καθήκοντος και όχι τη δημοσιογραφία των δημοσίων σχέσεων που άνθισε τα τελευταία χρόνια, είναι τακτική εκφοβισμού, κατά των επαγγελματιών του Τύπου που επιλέγουν να υπηρετήσουν την ερευνητική δημοσιογραφία, καταγγέλλει σήμερα ο Κώστας Αρβανίτης, ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ. Οποιαδήποτε απόπειρα ποινικοποίησης της ερευνητικής δημοσιογραφίας, κάθε προσπάθεια εκφοβισμού ενός δημοσιογράφου αποτελεί απειλή για τη δημοκρατία και το κράτος δικαίου, που θα μας βρει σθεναρά αντίθετους, καθώς τελικά θα αντιμετωπίσει την ίδια τη δικαιοσύνη».
Συνέντευξη Γιάννας Παπαδάκου στην Humanité
Υπόθεση δωροδοκίας, πριν από δέκα χρόνια… Στις Ηνωμένες Πολιτείες, η πολυεθνική φαρμακευτική εταιρεία πλήρωσε πρόστιμο 346 εκατ. δολαρίων (302,5 εκατ. ευρώ) για αυτά τα εγκλήματα που διαπράχθηκαν στην Ελλάδα. Όμως η Αθήνα δεν ζήτησε τίποτα από τη Novartis, ενώ εδώ μπήκε το σύστημα της διαφθοράς.
Ποιες είναι οι κατηγορίες εναντίον σας;
Κατηγορούμαι ως μέλος εγκληματικής οργάνωσης, ότι συμμετείχα σε απόπειρα εκβιασμού και διαφθοράς, ως συνεργός σε συνωμοσία με τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο, πρώην υπουργό στην κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα. Στην πραγματικότητα, αυτές οι κατηγορίες πηγάζουν αποκλειστικά από τις αποκαλύψεις μου για τη λίστα Λαγκάρντ, η οποία περιελάμβανε ονόματα πολύ εύπορων Ελλήνων πολιτών που είναι ύποπτοι για φοροδιαφυγή μεγάλης κλίμακας. Αυτό δεν αφορούσε μόνο την Ελλάδα: πολλά κράτη έλαβαν αυτόν τον κατάλογο και, στη συντριπτική πλειοψηφία, αποφάσισαν να τον χρησιμοποιήσουν για να ανακτήσουν τα χρήματα. Εδώ, στην Ελλάδα, η δεξιά κυβέρνηση δεν έψαξε ποτέ για αυτά τα χρήματα και έχει αρπάξει πολύ λίγα από αυτά…
Αυτό αφορά επίσης μια υπόθεση διαφθοράς που αφορά τη Novartis, σωστά;
Υπόθεση δωροδοκίας, πριν από δέκα χρόνια… Στις Ηνωμένες Πολιτείες, η πολυεθνική φαρμακευτική εταιρεία πλήρωσε πρόστιμο 346 εκατ. δολαρίων (302,5 εκατ. ευρώ) για αυτά τα εγκλήματα που διαπράχθηκαν στην Ελλάδα. Όμως η Αθήνα δεν ζήτησε τίποτα από τη Novartis, ενώ εδώ μπήκε το σύστημα της διαφθοράς.
Τι ψάχνει η κυβέρνηση;
Την περασμένη Παρασκευή επρόκειτο να με ακούσει ο εισαγγελέας του Ειδικού Δικαστηρίου. Η ακροαματική διαδικασία αναβλήθηκε. Στην πραγματικότητα, θέλουν να ζητήσω συγχώρεση, να ζητήσω συγγνώμη. Αλλά δεν θα πάρω πίσω ούτε λέξη από όσα αποκάλυψα. Πριν από λίγες μέρες, σε συζήτηση στη Βουλή, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο δεξιός πρωθυπουργός της Ελλάδας, κατονόμασε εμάς, τον Κώστα Βαξεβάνη, τον άλλο δημοσιογράφο που διώκεται σήμερα και εμένα, ως «μέλη συμμορίας και παρανομίας. εγκληματική οργάνωση». Είναι ακόμα απίστευτο!
Κινδυνεύει η ελευθερία του Τύπου στην Ελλάδα;
Ναι, και δεν είναι μόνο η γνώμη μου. Έχω την υποστήριξη των συνδικάτων δημοσιογράφων και των Δημοσιογράφων Χωρίς Σύνορα. Η αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ρώτησε την Επιτροπή δύο φορές μέσα σε λίγες εβδομάδες. Ακόμη και ο Γεώργιος Κύρτσος, ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, του κόμματος Μητσοτάκη, θεωρεί απαράδεκτες αυτές τις διώξεις. Για αυτήν την κυβέρνηση η δημοσιογραφία είναι έγκλημα στην Ελλάδα. Αυτό αρχίζει να προκαλεί εκτεταμένη οργή.