” Μιλάμε για ξεκάθαρα ελληνικά χωρικά ύδατα, για αυτό και υπήρξε αυτή η επιχείρηση. Δεν θα γινόταν διαφορετικά αυτή η επιχείρηση από το ελληνικό Λιμενικό Σώμα” τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης αναφερόμενος στο επεισόδιο που έγινε στη νησίδα Ζουράφα με το τουρκικό αλιευτικό και το σκάφος του Λιμενικού.
Ο κ.Μαρινάκης είπε ότι το περιστατικό δεν αξιολολογείται ως σοβαρό με βάση τις αναφορές που υπάρχουν, και προσέθεσε ότι το ελληνικό Λιμενικό εντόπισε ένα τουρκικό αλιευτικό σκάφος σε ελληνικά χωρικά ύδατα, στη νήσο Ζουράφα.
“Όπως προέβλεπε το πρωτόκολλο ακολούθησε τη διαδικασία. Έκανε έναν απότομο ελιγμό το τουρκικό αλιευτικό, έγινε η διαδικασία της επακούμβησης, δηλαδή της απώθησης, στη συνέχεια απομακρύνθηκε το τουρκικό αλιευτικό”.
Αναφερόμενος στα ελληνοτουρκικά με αφορμή την συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν ,ο κ.Μαρινάκης είπε ότι το γεγονός ότι έχουμε μια παρατεταμένη φάση διαλόγου, δεν σημαίνει ότι λύθηκαν οι διαφωνίες και η μοναδική διαφωνία που έχουμε με την Τουρκία, είναι ο καθορισμός ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας.
“Το δεδομένο είναι ότι εμείς επιδιώκουμε τον διάλογο.Γιατί μέσα από τον διάλογο αναδεικνύονται οι θέσεις, που πολλές φορές είναι διαφορετικές, και με έναν τρόπο ξεκάθαρο από την ελληνική πλευρά. Δεν υπάρχει καμία διάθεση υποχώρησης στα κυριαρχικά δικαιώματα. Όλα αυτά που έχουν ακουστεί κατά καιρούς για αποστρατικοποίηση για παράδειγμα των νησιών, όλα αυτά ούτε καν τίθενται, ούτε πρόκειται να τεθούν από κανέναν πρωθυπουργό, ούτε από τον Κυριάκο Μητσοτάκη” τόνισε κατηγορηματικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
Προσέθεσε ότι για να μπορέσουμε να πάμε στη Χάγη, πρέπει να συμφωνήσουνε τα δύο μέρη στη διαφορά.
“Αν δεν υπάρχει απόλυτη συμφωνία των δύο μερών, δεν πηγαίνουμε στη Χάγη. Η Ελλάδα δεν πρόκειται να έρθει σε συμφωνία για οτιδήποτε άλλο πέραν της μοναδικής διαφοράς που είναι ο καθορισμός ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας. Αυτό είναι κάτι που δεν είναι υπό συζήτηση και αμφισβήτηση” είπε.
Αναφερόμενος στο θέμα με τη Βόρεια Μακεδονία ο κ.Μαρινάκης προειδοποίησε τη γειτονική χώρα ότι ο δρόμος προς την Ευρώπη περνάει μέσα από την Ελλάδα.
“Το δια ταύτα είναι ότι αν θέλουν οι γείτονες μας να μιλάνε για Ευρώπη, τότε πρέπει να αλλάξουν στρατηγική, να αλλάξουν ρότα. Δεν υπάρχει περίπτωση να συζητήσουμε στην ίδια πρόταση Ευρώπη και Β. Μακεδονία, αν δεν αλλάξουν στρατηγική” είπε.