Κοινωνία

Αγρότες: Απαντούν με ενίσχυση των μπλόκων στα μέτρα της κυβέρνησης

Με νέα μπλόκα σε όλη την Ελλάδα απαντούν στα τελευταία μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση και ο μέχρι χθες υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Σπήλιος Λιβανός.

Στους δρόμους βγαίνουν ολοένα και περισσότεροι αγρότες και ενισχύονται σταδιακά τα μπλόκα που ξεκίνησαν να στήνονται από την περασμένη Παρασκευή, καταδεικνύοντας ότι δεν… έπεισαν τα αποσπασματικά και ετεροχρονισμένα μέτρα .

Ο νέος υπουργός Γιώργος Γιωργαντάς έχει να αντιμετωπίσει τα αιτήματα μιας σειράς οξυμένων και συσσωρευμένων προβλημάτων από τους αγρότες που διεκδικούν πλέον βγαίνοντας στους δρόμους.

Το μεγάλο μπλόκο στη Νίκαια Λάρισας ενισχύεται καθημερινά με νέες δυνάμεις που καταφθάνουν από πολλές περιοχές της Θεσσαλίας, παρά τις προσπάθειες να εμποδιστεί από αστυνομικές δυνάμεις η πρόσβαση, παράλληλα ωστόσο στήνονται νέα μπλόκα σε όλη τη χώρα.

Στην Α. Θεσσαλονίκη από χθες άρχισαν να συγκεντρώνονται αγρότες στις πλατείες σε Επανομή, Βασιλικά, Μεσημέρι, Σχολάρι, Θέρμη κ.α. με τρακτέρ και μηχανήματα, ενώ συστήνεται όργανο για τον συντονισμό του αγώνα.

Η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων ν. Άρτας από το βράδυ της κυριακής προχώρησε σε μπλόκο μπροστά στο δημαρχείο της πόλης, ενώ μπλόκο στήθηκε στη θέση Χαλίκι από τους αγρότες της Αιτωλοακαρνανίας παρά την προσπάθεια καταστολής της αστυνομίας.

Μπλόκο στην παλαιά εθνική οδό Πατρών – Κορίνθου στο ύψος της γέφυρας Μεγανίτη έστησαν οι αγρότες της Αιγιαλείας, παραμένει και ενισχύεται στην Αργολίδα το μπλόκο στο ύψος του Αγ. Γεωργίου, ενώ χθες πραγματοποίησαν συγκέντρωση στη Μαραθιά οι αγρότες της Ηλείας, παρατάσσοντας τα τρακτέρ τους στην εθνική οδό Πατρών- Πύργου.

Στην Εύβοια σε στήσιμο μπλόκων προχωρούν από χθες οι αγρότες από Μαντούδι, Λίμνη, Αγ. Άννα στον κόμβο της Στροφυλιάς, καθώς και σε Κεφαλλονιά, Ιθάκη και Ζάκυνθο, ξεκινώντας από την Παλική Κεφαλλονιάς, τη “Λούμπα” Ζακύνθου , ενώ στον κόμβο της Εθνικής στο Κάστρο ετοιμάζονται να παραταχθούν τρακτέρ από την ευρύτερη περιοχή της Βοιωτίας.

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Επικοινωνιακά μέτρα μπροστά στον ξεσηκωμό των αγροτών

Για αναποτελεσματικά και προσχηματικά μέτρα για τους αγρότες κάνει λόγο το Τμήμα Αγροτικής Πολιτικής ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ., σημειώνοντας ότι ανακοινώθηκαν για επικοινωνιακούς και μόνο λόγους μπροστά στον ξεσηκωμό των αγροτών ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική της, ενώ έστειλε και τα ΜΑΤ για να αντιμετωπίσει τους «εχθρούς», που μάχονται για την επιβίωση των οικογενειών τους.

Σχολιάζοντας τα μέτρα αναφέρεται στο ότι ο υπουργός δεν ξέρει ούτε το ύψος του ΦΠΑ στα λιπάσματα, δείγμα του ενδιαφέροντος για τους αγρότες, στην επιδότηση της ρήτρας στο ρεύμα, αλλά για περιόδους που υπάρχει περιορισμός αγροτικής δραστηριότητας (π.χ. άρδευση) και με ημερομηνία λήξης, καθώς και στην επιδότηση 7% των κτηνοτρόφων μόνο για το πρώτο τρίμηνο του 2022, όταν οι ανατιμήσεις έχουν ξεκινήσει από το καλοκαίρι και θα συνεχιστούν για καιρό. Διερωτάται δε πόσο εκτιμούν ότι θα βοηθήσει το μεταφορικό ισοδύναμο τους κτηνοτρόφους της νησιωτικής χώρας που αντιμετωπίζουν τεράστια προβλήματα κόστους, ενώ σχολιάζει και την πολλοστή φορά που εξαγγέλλεται η επιστροφή ΕΦΚ στο πετρέλαιο για μερίδα αγροτών και όχι για όλους. Δυστυχώς, επισημαίνει, για άλλη μια φορά η κυβέρνηση της Ν.Δ., με εξόφθαλμα προσχηματικό τρόπο, εξαγγέλλει μέτρα απλώς για να γλιτώσει τη φθορά από τις αγροτικές κινητοποιήσεις, γιατί «κλεισμένοι στον γυάλινο πύργο της εικονικής πραγματικότητας που έχουν κατασκευάσει τα ΜΜΕ, δεν μπορούν να κατανοήσουν την κατάσταση που βιώνουν οι άνθρωποι του μόχθου».

Το ζήτημα είναι πως θα χειριστεί τη κατάσταση έτσι όπως πλέον διαμορφώνεται ο νέος υπουργός.

Διαβάστε επίσης:

Τι είχε συμβεί με τα 3χίλιαρα που μοίραζε αφειδώς η κυβέρνηση Καραμανλή το 2007 δια χειρός… Π. Δούκα

Δεμένα τα πλοία στα λιμάνια – Θυελλώδεις άνεμοι – Αγριεύει ο καιρός, χιόνια και στα ορεινά της Αττικής

Δολοφονία Άλκη: Στον ανακριτή σήμερα οι γονείς του – Προφυλακίστηκε ο 23χρονος – Για στοχευμένα χτυπήματα μιλούν οι ιατροδικαστές

Newsroom

Recent Posts

Lockdown : Αύξηση κρουσμάτων, μεταλλάξεις και τα νοσοκομεία χωρίς… οξυγόνο – Τα στοιχεία που οδήγησαν στα νέα μέτρα

Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…

3 έτη ago

Αντιδράσεις στην παντοδυναμία του Facebook

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…

3 έτη ago

Εκκίνηση με τρεις Έλληνες σε τοξοβολία και κωπηλασία

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…

3 έτη ago

Χ. Κλούγκε: Στο περιθώριο 1 στους 6 Ευρωπαίους που υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές πριν από την πανδημία

Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…

3 έτη ago

Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τον θάνατο της 26χρονης συντρόφου του στην Φολέγανδρο

Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…

3 έτη ago

Ξανά στις 3 πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην ΕΕ στη διάθεση συχνοτήτων για 5G

Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…

3 έτη ago