Πολιτική

Τι είχε συμβεί με τα 3χίλιαρα που μοίραζε αφειδώς η κυβέρνηση Καραμανλή το 2007 δια χειρός… Π. Δούκα

Ο νυν δήμαρχος Σπάρτης και διαγραφείς πλέον από τη ΝΔ Πέτρος Δούκας, θέλησε, κατά την πρόσφατη καταστροφική και για τους δύο, όπως αποδείχθηκε, συνάντησή του με τον Σπήλιο Λιβανό, να κάνει πνεύμα ενθυμούμενος τα όσα είχε κάνει η κυβέρνηση Καραμανλή (στην οποία ήταν υφυπουργός Οικονομικών) μετά τις φονικές πυρκαγιές του 2007 στην Ηλεία, προκειμένου να κερδίσει την ψήφο των απελπισμένων και χαροκαμένων σε πολλές περιπτώσεις πολιτών.

Μοιράζαμε λεφτά με τις τσάντες σε όσους μιλούσαν ελληνικά, είπε υπερηφάνως, μεταξύ άλλων ο κ. Δούκας. 

Τι είχε όμως συμβεί περί τα τέλη του Αυγούστου του 2007 και ενώ η ελληνική κοινωνία είχε σοκαριστεί με όσα γίνονταν στην Πελοπόννησο, ιδίως στην Ηλεία; Την ώρα μάλιστα που η χώρα βρίσκονταν σε προεκλογική περίοδο;

Υπό την πίεση των τραγικών γεγονότων και μέσα σε γενική κατακραυγή, η κυβέρνηση είχε ανακοινώσει επίδομα για τους πυρόπληκτους ύψους 3.000 ευρώ, αλλά και αποζημιώσεις για την οικοσκευή και τις ζημιές στα σπίτια, που ανέρχονταν σε 10.000 ευρώ.

Το βοήθημα το έπαιρναν όσοι προσέρχονταν στις τράπεζες, καταθέτοντας απλά μία υπεύθυνη δήλωση και έχοντας μαζί τους ένα έγγραφο ταυτοπροσωπίας, όπως ταυτότητα. Στις τράπεζες  είχε στηθεί απλώς ένα online σύστημα, ώστε να διασταυρώνεται ότι ο ίδιος άνθρωπος δεν είχε πάει νωρίτερα σε άλλο τραπεζικό κατάστημα και είχε λάβει κι άλλο τριχίλιαρο!

Φυσικά η όλη διαδικασία ήταν διάτρητη, αλλά ουδείς εκ των κυβερνητικών αρμοδίων έδειχνε να νοιάζεται εκείνη την περίοδο γι’ αυτό. Ήταν όμως εξ αρχής φανερό ότι το θέμα εγχείρημα έμπαζε. Απλώς η κυβέρνηση νοιαζόταν κυρίως να δείξει ταχύτητα στις ενέργειές της και ότι συναισθάνεται το μέγεθος της τραγωδίας.

Στην πορεία αποδείχθηκε ότι το επίδομα είχαν σπεύσει να το λάβουν ακόμα και κάτοικοι άλλων νομών (!!!), καθώς και πολλοί ρομά. Για χρόνια η υπόθεση απασχολούσε τις αρμόδιες ελεγκτικές υπηρεσίες, ακόμα και τη δικαιοσύνη, αλλά η.. «εποποιία», όπως είπε και ο καρατομηθείς πρώην υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης είχε συντελεστεί. Κανείς δεν γνωρίζει σε ποιο βαθμό ωφελήθηκε εκλογικά σε αυτές τις περιοχές ή και γενικότερα η ΝΔ από αυτή τη… γαλαντομία με την οποία διέθεσε τα δημόσια χρήματα ή από την… διαφημιζόμενη ευαισθησία, με την οποία υποτίθεται ότι αντιμετώπισε όσους επλήγησαν από τις πυρκαγιές.

Σίγουρα όμως ο λογαριασμός από τον τρόπο με τον οποίο χειρίστηκε τα δημόσια οικονομικά καθ’ όλη τη διάρκεια της πενταετίας της η κυβέρνηση Καραμανλή, μεταξύ αυτών και τη συγκεκριμένη υπόθεση, έφτασε στην ελληνική κοινωνία σχεδόν τρία χρόνια αργότερα με τη μορφή μνημονίων.

Διαβάστε επίσης:

Πέτρος Δούκας: Ποιός είναι άνθρωπος που «έφαγε» τον Λιβανό με την «εποποιΐα» της Ηλείας

Η αποπομπή Λιβανού, ο Πέτρος Δούκας και το Ταμείο Μολυβιάτη: Πώς οι αποζημιώσεις των πυρκαγιών έγιναν το «μεγάλο φαγοπότι»

Οι εκλογές δεν είναι μια τόσο μακρινή υπόθεση

newsroom

Recent Posts

Lockdown : Αύξηση κρουσμάτων, μεταλλάξεις και τα νοσοκομεία χωρίς… οξυγόνο – Τα στοιχεία που οδήγησαν στα νέα μέτρα

Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…

3 έτη ago

Αντιδράσεις στην παντοδυναμία του Facebook

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…

3 έτη ago

Εκκίνηση με τρεις Έλληνες σε τοξοβολία και κωπηλασία

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…

3 έτη ago

Χ. Κλούγκε: Στο περιθώριο 1 στους 6 Ευρωπαίους που υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές πριν από την πανδημία

Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…

3 έτη ago

Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τον θάνατο της 26χρονης συντρόφου του στην Φολέγανδρο

Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…

3 έτη ago

Ξανά στις 3 πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην ΕΕ στη διάθεση συχνοτήτων για 5G

Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…

3 έτη ago