Κόσμος

Ο Σολτς με τον Μπάιντεν στις ΗΠΑ, ο Μακρόν με τον Πούτιν στη Ρωσία: Διπλωματικός πυρετός με πενιχρά αποτελέσματα για το Ουκρανικό

Ο Τζο Μπάιντεν και ο Ολαφ Σολτς εμφανίστηκαν στους ανυπόμονους δημοσιογράφους στο Λευκό Οίκο για να εκφράσουν με μάλλον λακωνικές δηλώσεις την διαβεβαίωση ότι οι δύο χώρες τους προχωρούν με συντονισμένο το βήμα απέναντι στη ρωσική επιθετικότητα. Oι διατυπώσεις τους πάντως δεν ήταν και τόσο διαφωτιστικές σε σχέση με τις λεπτομέρειες μιας τέτοιας συντονισμένης απάντησης αν τελικά υπάρξει κάποιας μορφής επίθεση εναντίον της Ουκρανίας.

Ο Σολτς βρέθηκε για πρώτη φορά ως καγκελάριος στο Λευκό Οίκο, σε μια περίοδο που η χώρα του δέχεται ομοβροντία επικρίσεων από τον αγγλοσαξωνικό τύπο για την μετριοπάθεια της απέναντι στη Μόσχα.

Το δημοσίευμα των Financial Times ήταν ενδεικτικό: «Στην πρώτη κρίση της μετά-Μέρκελ εποχής, η Γερμανία τα βρίσκει σκούρα. Η περίπλοκη «κληρονομιά» του Δεύτερου Παγκόσμιου Πολέμου λειτουργεί ως βαρίδι στις προσπάθειές της να καταρτίσει μια συνεκτική πολιτική σε σχέση με τη Ρωσία. Μια νέα κυβέρνηση που βρίσκεται στο τιμόνι της χώρας μόλις επτά εβδομάδες έλκεται προς τη μια κατεύθυνση από το ισχυρό φιλειρηνικό lobby και προς την άλλη κατεύθυνση από την Ουάσινγκτον».

Ο Ολαφ Σολτς πάντως απάντησε με ψυχραιμία σε όλες αυτές τις επιθέσεις: «Δεν ήρθαμε για να πιούμε καφέ αλλά για να κάνουμε πραγματική, σκληρή, ουσιαστική πολιτική σε μια κρίσιμη κατάσταση. Πρόκειται για την αποτροπή ενός πολέμου στην Ευρώπη». Διαβεβαίωσε ότι αν χρειαστεί οι κυρώσεις θα αποφασιστούν ομόφωνα και χωρίς παρεκκλίσεις χωρίς πάντως να κάνει αναφορά στον αγωγό Nord Stream 2, που αποτελεί κόκκινι πανί για τις ΗΠΑ, που θα ήθελαν να τον… υποκαταστήσουν μεταφέροντας αυτές το (ακριβό) σχιστολιθικό υγροποιημένο αέριο προς την Ευρώπη με τάνκερ.

Οι ΗΠΑ και η Ευρωπαϊκή Ένωση δεσμεύτηκαν ήδη στο πλαίσιο του Συμβουλίου Ενέργειας ΕΕ-ΗΠΑ τη Δευτέρα επίσης στην Ουάσιγκτον να συνεργαστούν για να διασφαλίσουν ότι η εναλλακτική αυτή μπορεί να καλύψει τυχόν διαταραχές στη ροή του φυσικού αερίου μέσω των αγωγών.

«Δουλεύουμε μαζί αυτή τη στιγμή για να προστατεύσουμε την ενεργειακή επάρκεια της Ευρώπης από διαταραχές στον εφοδιασμό, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που θα μπορούσαν να προκύψουν από περαιτέρω ρωσική επιθετικότητα κατά της Ουκρανίας», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν σε δημοσιογράφους στην Ουάσιγκτον, μαζί με τον Zόζεπ Μπορέλ, τον επικεφαλής εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ.

Σε ανάλογο μήκος κύματος η Πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δήλωνε από τις Βρυξέλλες ότι «χτίζουμε μια εταιρική σχέση ενεργειακής ασφάλειας με τις ΗΠΑ. Αυτό αφορά κυρίως περισσότερες προμήθειες φυσικού αερίου LNG».

Το Βερολίνο διαρρέει ωστόσο ότι είναι προτιμότερο να μην γνωρίζει ο Πούτιν το τίμημα που θα χρειαστεί να πληρώσει, αν επιτεθεί πραγματικά στην Ουκρανία, για αυτό και δεν θέλει να δεσμευτεί από τώρα με ένα δημόσιο κατάλογο κυρώσεων, ειδικά σε σχέση με τον αγωγό. H Oυάσιγκτον θεωρεί ακριβώς το αντίθετο. Ο Ρώσος πρόεδρος θα αποτραπεί από μια επιθετική ενέργεια μόνο αν γνωρίζει τις πραγματικές της συνέπειες σε… χρήμα. Μένει να φανεί αν πράγματι η κοινή στάση θα υπάρξει στην κρίσιμη στιγμή, που οι Γερμανοί την απεύχονται, αλλά συγκεκριμένοι κύκλοι στις ΗΠΑ μοιάζουν να την ονειρεύονται όπως έδειξε και ο περιβόητος «κατά λάθος» τίτλος του Bloomberg. Ο καγκελάριος Σολτς πρόκειται να μεταβεί σε Κίεβο και Μόσχα στις 14 και 15 Φεβρουαρίου.

H Ανναλένα Μπέρμποκ στο Κίεβο

Την ίδια ώρα η ΥΠΕΞ της Γερμανίας Ανναλένα Μπέρμποκ για δεύτερη φορά μέσα σε τρεις εβδομάδες βρέθηκε στο Κίεβο και άκουσε για μια ακόμα φορά τον Ουκρανό ομολογό της να επαναλαμβάνει το αίτημα για στρατιωτική βοήθεια, κάτι που το Βερολίνο συνεχίζει να αρνείται. Η Μπέρμποκ επανέλαβε ότι η στήριξη στην κυριαρχία και εδαφική ακεραιότητα της χώρας είναι ολοκληρωτική και χωρίς παρενθέσεις και ανακοίνωσε ότι θα επισκεφτεί και την επίμαχη περιοχή της Ανατολικής Ουκρανίας, εκεί που πολλοί φοβούνται ότι θα μπορούσε να υπάρξει μια πρόκληση που θα οδηγούσε σε νέα σύγκρουση.

Ο Εμανουέλ Μακρόν στη Μόσχα

Με απρόοπτη καθυστέρηση ξεκίνησε στη Μόσχα η συνάντηση των προέδρων Ρωσίας και Γαλλίας Πούτιν και Μακρόν. Οι λόγοι της καθυστέρησης δεν έγιναν γνωστοί ενώ η συνάντηση κράτησε αρκετά περισσότερο από ότι αναμενόταν. Ο κύριος Μακρόν πάντως o οποίος είχε το τελευταίο διάστημα τουλάχιστον τρεις τηλεφωνικές επικοινωνίες με το Ρώσο ομόλογό του, έδειξε διάθεση να κατανοήσει την «ανάγκη της Μόσχας για εγγυήσεις ασφαλείας μέσα σε μια συνολικότερη διευθέτηση των σχέσεων Ρωσίας-ΝΑΤΟ-ΕΕ», σημειώνοντας πως η συγκεκριμένη διαφωνία δεν αφορά αποκλειστικά και μόνο το μέλλον της Ουκρανίας. Kαι ο Γάλλος πρόεδρος μίλησε για μια προσπάθεια «αποτροπής ενός πολέμου», προειδοποίησε πάντως όπως και οι Ρώσοι διπλωμάτες ότι δεν θα μπορούσαν να αναμένονται κάποια εντυπωσιακά αποτελέσματα από την πρώτη κιόλας συνάντησή του στη Μόσχα. Αφησε πάντως να εννοηθεί με δηλώσεις του το προηγούμενο διάστημα ότι οι Ευρωπαίοι δε μπορούν να συνεχίσουν να παρακολουθούν αμέτοχοι αυτά που συμβαίνουν στη γειτονιά τους.

Ο Γάλλος πρόεδρος τόνισε μετά τις συνομιλίες με τον Βλαντιμίρ Πούτιν ότι ο Ρώσος αρχηγός του κράτους αναγνωρίζει τη σοβαρότητα της κατάστασης στην ουκρανική κρίση. Πρόσθεσε ότι δεν πρέπει να επιτραπεί ο κίνδυνος επιστροφής της αστάθειας και της αταξίας στην Ευρώπη. Κατά την άποψή του, οι επόμενες μέρες θα είναι κρίσιμες. Ο ίδιος ο Πούτιν χαρακτήρισε χρήσιμη τη συνάντηση με τον Μακρόν. Ορισμένες από τις ιδέες του Μακρόν θα μπορούσαν να αποτελέσουν τη βάση για περαιτέρω κοινά βήματα, είπε στην κοινή συνέντευξη Τύπου. Υποσχέθηκε ότι θα μιλήσει ξανά με τον Γάλλο ομόλογό του αφού αυτός έχει πρώτα συνομιλήσει και με την ουκρανική ηγεσία. Ο Μακρόν είπε επίσης ότι η δημιουργία μιας νέας αρχιτεκτονικής ασφάλειας στην Ευρώπη δεν πρέπει να επιτευχθεί με την κατάργηση του δικαιώματος των κρατών να ενταχθούν στη συμμαχία του ΝΑΤΟ.

Ο κύριος Μακρόν θα βρεθεί το πρωί της Τρίτης στο Κίεβο. Ο Πούτιν κάλεσε την Ουκρανία να εφαρμόσει το ειρηνευτικό σχέδιο για το Ντονμπάς. Οι συμφωνίες του Μινσκ μέχρι στιγμής έχουν αγνοηθεί από την ουκρανική ηγεσία. Ο αρχηγός του Κρεμλίνου κατηγόρησε το Κίεβο για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, συμπεριλαμβανομένης της καταστολής των Ρωσόφωνων, της απαγόρευσης των μέσων ενημέρωσης και της καταστολής στελεχών της αντιπολίτευσης. Ο Πούτιν ζήτησε από τον Μακρόν να θέσει αυτά τα ζητήματα στη συνάντησή του με τον Ουκρανό Πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι στο Κίεβο την Τρίτη. Στη συνέχεια, ο Μακρόν θα ταξιδέψει στο Βερολίνο για συνομιλίες με τον καγκελάριο της Γερμανίας Σολτς, όπου και θα ανταλλάξουν πληροφορίες για τις συνομιλίες, που είχαν κατά τη διάρκεια των ταξιδιών τους.

Στο Βερολίνο θα βρεθούν και Ρώσοι διπλωμάτες αλλά και εκπρόσωποι άλλων κυβερνήσεων, καθώς πλέον οι διπλωματικές διεργασίες βρίσκονται στην κορύφωσή τους κάτι που αναμένεται να συνεχιστεί και τις επόμενες ημέρες, χωρίς πάντως κανείς να μπορεί να προεξοφλήσει το αποτέλεσμά τους.

Διαβάστε ακόμα

Διπλωματικές υπερωρίες για την Ουκρανία για να αποφευχθεί το «μπαμ»

Τα ιστορικά κλειδιά που εξηγούν την εχθρότητα του Πούτιν απέναντι στη Δύση

Μεγάλο παζάρι για το φυσικό αέριο στην Ουάσιγκτον: Το γεωπολιτικό παιχνίδι των ΗΠΑ και τα συμφέροντα των Ελλήνων εφοπλιστών

Κώστας Αργυρός

Recent Posts

Lockdown : Αύξηση κρουσμάτων, μεταλλάξεις και τα νοσοκομεία χωρίς… οξυγόνο – Τα στοιχεία που οδήγησαν στα νέα μέτρα

Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…

3 έτη ago

Αντιδράσεις στην παντοδυναμία του Facebook

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…

3 έτη ago

Εκκίνηση με τρεις Έλληνες σε τοξοβολία και κωπηλασία

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…

3 έτη ago

Χ. Κλούγκε: Στο περιθώριο 1 στους 6 Ευρωπαίους που υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές πριν από την πανδημία

Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…

3 έτη ago

Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τον θάνατο της 26χρονης συντρόφου του στην Φολέγανδρο

Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…

3 έτη ago

Ξανά στις 3 πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην ΕΕ στη διάθεση συχνοτήτων για 5G

Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…

3 έτη ago