Τον απόλυτο αιφνιδιασμό έχει υποστεί το επιτελείο του Νίκου Ανδρουλάκη με τον ορυμαγδό των πολιτικών εξελίξεων και τον τρόπο που προέκυψαν οι ανάγκες για την παρουσία του ΚΙΝΑΛ στις πολιτικές κόντρες με τη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ. Κι αυτό γιατί το τελευταίο δεκαήμερο σχεδόν όλες οι ειδήσεις και τα μεγάλα γεγονότα προέκυψαν από συζητήσεις και διαδικασίες στη Βουλή, κάτι που δεν είχαν υπολογίσει και δεν περίμεναν στη Χαριλάου Τρικούπη. Μέχρι πρόσφατα οι συνεργάτες του κ. Ανδρουλάκη απαντούσαν στο ερώτημα για την αδυναμία παρουσίας του προέδρου στις μάχες της Βουλής (καθώς δεν είναι βουλευτής), υποβαθμίζοντας τη σημασία που έχει αυτό το πεδίο στην πολιτική αντιπαράθεση. «Ε, θα γίνουν δύο τρεις συζητήσεις σε επίπεδο αρχηγών μέχρι τις εκλογές κι αυτό είναι όλο», έλεγαν οι πιο καθησυχαστικοί, έμπλεοι, όπως αποδείχθηκε αυταπατών.
Διότι δεν είναι μόνο ή κυρίως οι συζητήσεις σε επίπεδο αρχηγών. Οι οποίες παρεμπιπτόντως μπορεί να είναι και πολλές περισσότερες με διάφορες αφορμές, όπως φάνηκε και με τη διαδικασία της πρότασης δυσπιστίας, που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ και προκάλεσε δύο φορές την προσωπική αντιπαράθεση Μητσοτάκη – Τσίπρα.
Αλλά και οι συζητήσεις που γίνονται με άλλες διαδικασίες (πχ επερωτήσεις κλπ) και αφορούν σε κρίσιμα θέματα, όπως η πρόσφατη για την ακρίβεια, την οποία προκάλεσε το ίδιο το Κίνημα Αλλαγής.
Η σύγκρουση με τον Άδωνη Γεωργιάδη κατά τη συζήτηση αυτή έδειξε ότι ο «πρωταθλητισμός», που θέλει να κάνει το ΚΙΝΑΛ και η επιχείρηση να κερδίσει ξανά ψηφοφόρους από τη ΝΔ (και τον ΣΥΡΙΖΑ), είναι εξαιρετικά απαιτητική. Είναι χαρακτηριστικό ότι στις, ως ένα βαθμό και ανοίκειες, επιθέσεις που εξαπέλυσε ο υπουργός Ανάπτυξης κατά του ΚΙΝΑΛ και προσωπικά του Νίκου Ανδρουλάκη, (τον είπε… «Ωραία Ελένη») χρειάστηκε να κινητοποιηθεί όλος ο κοινοβουλευτικός μηχανισμός του κόμματος για να διατυπώσει μία ανάλογου πολιτικού βάρους, απάντηση. Η αρχική ατάκα της Ευαγγελίας Λιακούλη, η οποία απάντησε στη φράση του κ. Γεωργιάδη λέγοντας ότι ο αρχηγός του ΚΙΝΑΛ είναι «ο κραταιός Νίκος», θεωρήθηκε αδύναμη, με αποτέλεσμα να προσέλθουν στην αίθουσα κι άλλα στελέχη όπως ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος για να μπουν στην κόντρα με τον υπουργό.
Με δεδομένο ότι δεν είναι πλέον αυτονόητο ότι ο κ. Ανδρουλάκης θα μιλάει όποτε ακριβώς επιθυμεί στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΚΙΝΑΛ, όπως έδειξε η απροθυμία του Κώστα Τασούλα να παραχωρεί αίθουσα του κοινοβουλίου για αυτό το σκοπό, η Χ. Τρικούπη επανασχεδιάζει το όλο πλάνο για την παρουσία του κόμματος στην Ολομέλεια και τις επιτροπές.
Έτσι ώστε να υπάρχει πάντα στην αίθουσα ένας εκ των τριών πιο έμπειρων στις πολιτικές κόντρες, που είναι οι Κώστας Σκανδαλίδης, Μιχάλης Κατρίνης και Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος. Η Ευαγγελία Λιακούλη και Νάντια Γιαννακοπούλου, εκτιμάται ότι θέλουν χρόνο ακόμα για να ανταπεξέλθουν στα δύσκολα, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι υποβαθμίζεται ο ρόλος τους, καθώς οι δυνάμεις που διαθέτει το ΚΙΝΑΛ στη Βουλή δεν είναι απεριόριστες. Υπάρχουν επίσης σκέψεις να έχουν πιο ενεργό ρόλο ο Χάρης Καστανίδης και ο Απόστολος Πάνας.
Ο Βενιζέλος αποδομεί (ξανά), ως αλαζονική την επιδίωξη Μητσοτάκη για αυτοδυναμία
Η «ζαριά» των διπλών εκλογών το Μάιο και τα επίμονα σενάρια για το μοντέλο «Ντράγκι»