Πολιτική

Αυτή είναι η πράξη αρχειοθέτησης της υπόθεσης Γεωργιάδη για τη Novartis – Τα 3 σημεία που επισημαίνει ο ΣΥΡΙΖΑ

Ολόκληρο το πόρισμα του Εισαγγελέα Εφετών με την οποία τέθηκε στο αρχείο η υπόθεση της Novartis σε ότι αφορά στον Άδωνι Γεωργιάδη, έδωσε στη δημοσιότητα ο ίδιος.

Το πόρισμα καταλήγει με τη διαπίστωση ότι: «Συνεπώς εκ του υπάρχοντος αποδεικτικού υλικού δεν προκύπτουν πράξεις ή παραλείψεις του πρώην υπουργού Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη που να δύνανται να συσχετισθούν με πιθανή πράξη παθητικής δωροδοκίας δωροληψίας πολιτικών αξιωματούχων».

Με ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ παρουσιάζει τρεις παραδοχές που έχει κάνει ο Εισαγγελέας και καλεί τον Άδωνι Γεωργιάδη να καταθέσει και μια σελίδα που -όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση- «παράπεσε» και περιλαμβάνει τα συμπεράσματα της μειοψηφίας.

Τι λέει η Πράξη Αρχειοθέτησης

Στο πόρισμα του Εισαγγελέα Εφετών αναφέρεται μεταξύ άλλων: «Περαιτέρω όπως προαναφέρθηκε κατά τη διάρκεια της προκαταρκτικής εξετάσεως ελέγχθηκαν εξονυχιστικά οι τραπεζικές συναλλαγές και τα περιουσιακά στοιχεία του Άδωνι Γεωργιάδη, συγγενικών του προσώπων ατόμων που σχετίζονται με αυτόν και των εταιρειών συμφερόντων του ίδιου.

H διενεργείσασα τον έλεγχο ειδική επιστήμονας δεν διαπίστωσε ύποπτες κινήσεις που να οδηγούν σε νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα.

Οι όποιες μικρές διαφοροποιήσεις διαπιστώθηκαν στα δηλωθέντα εισοδήματα δεν αφορούν την παρούσα δικογραφία καθώς συνιστούν πιθανώς φορολογικές παραβάσεις. Δεν προκύπτει επίσης κάποια σύνδεση του Άδωνι Γεωργιάδη με τα εικονικά τιμολόγια που αφορούν την εταιρεία MMS communication ΕΛΛΑΣ Α.Ε.

(…) Για τις εταιρείες συμφερόντων του και την περιοδική κατάθεση χρηματικών ποσών στους λογαριασμούς αυτών από συγγενικά πρόσωπα ή εργαζόμενους των εταιρειών αυτών δεν προκύπτει ότι έχουν σχέση με πιθανή νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα.»

«(…)Δεν υπάρχει ένδειξη εκδόσεως εικονικών φορολογικών στοιχείων για τις εταιρείες συμφερόντων του Άδωνι Γεωργιάδη ώστε να αμφισβητηθεί η νομιμότητα της προελεύσεως των καταθετών χρημάτων».

Καταλήγει δε υπογραμμίζοντας πως «εκ των υπαρχόντων συνεπώς στοιχείων δεν προκύπτουν οικονομικές συναλλαγές ή και νομιμοποίηση οιουδήποτε εσόδου το οποίο να προήλθε από πράξη δωροδοκίας ή και απιστίας.

Συνεπώς εκ του υπάρχοντος αποδεικτικού υλικού δεν προκύπτουν πράξεις ή παραλείψεις του πρώην υπουργού Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη που να δύνανται να συσχετισθούν με πιθανή πράξη παθητικής δωροδοκίας δωροληψίας πολιτικών αξιωματούχων».

Η Ανακοίνωση ΣΥΡΙΖΑ

Στην ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνει τρεις παραδοχές του εισαγγελέα:

«1) Παραδέχεται ότι, πράγματι τα φάρμακα της Novartis υπερτιμολογήθηκαν σε σχέση με τις τιμές της Ε.Ε. και η εταιρεία αύξησε σημαντικά τα κέρδη της.

Την αρχειοθέτησε όμως καθώς η σχετική υπουργική απόφαση δεν υπογράφηκε από τον κ. Γεωργιάδη αλλά από τον υφυπουργό του, τον κ. Μπέζα.

2) Παραδέχεται ότι, πράγματι στην εταιρεία Novartis επί υπουργίας Γεωργιάδη το ποσό που καταβλήθηκε είναι μεγαλύτερο από το ποσό που δόθηκε στις υπόλοιπες φαρμακευτικές εταιρείες.

Την αρχειοθέτησε όμως γιατί το ποσοστό κάλυψης του συνολικής οφειλής του ΕΟΠΥΥ προς την εταιρεία δεν ήταν 100%!!!

3) Παραδέχεται ότι, πράγματι προέκυψαν αρκετές αδιευκρίνιστες πιστώσεις και καταθέσεις σε μετρητά σε τραπεζικούς λογαριασμούς του κ. Γεωργιάδη, συγγενών και συνέταιρων.

Την αρχειοθέτησε όμως καθώς εκτίμησε ότι συνιστούν πιθανώς φορολογικές παραβάσεις, δηλαδή φοροδιαφυγή του υπουργού, τις οποίες δεν μπόρεσε να συνδέσει με τη δικογραφία Novartis».

Ολόκληρο η Πράξη Αρχειοθέτησης

Μπορείτε να διαβάσετε παρακάτω ολόκληρη την πράξη αρχειοθέτησης:

newsroom

Recent Posts

Lockdown : Αύξηση κρουσμάτων, μεταλλάξεις και τα νοσοκομεία χωρίς… οξυγόνο – Τα στοιχεία που οδήγησαν στα νέα μέτρα

Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…

3 έτη ago

Αντιδράσεις στην παντοδυναμία του Facebook

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…

3 έτη ago

Εκκίνηση με τρεις Έλληνες σε τοξοβολία και κωπηλασία

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…

3 έτη ago

Χ. Κλούγκε: Στο περιθώριο 1 στους 6 Ευρωπαίους που υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές πριν από την πανδημία

Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…

3 έτη ago

Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τον θάνατο της 26χρονης συντρόφου του στην Φολέγανδρο

Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…

3 έτη ago

Ξανά στις 3 πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην ΕΕ στη διάθεση συχνοτήτων για 5G

Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…

3 έτη ago