Η οργίλη ανακοίνωση που εξέδωσε ο Ευάγγελος Βενιζέλος το απόγευμα της Δευτέρας, «ισοπεδώνοντας» τα όσα είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου για την ομιλία του πρωθυπουργού την Κυριακή στη Βουλή για το θέμα της Novartis, προκάλεσε ένα είδος σοκ σε όσους θεωρούσαν ότι η σύμπλευση στο αντιΣΥΡΙΖΑ μέτωπο φτιάχνει αιώνιες πολιτικές φιλίες.
Όλα ξεκίνησαν το Σάββατο όταν ο κ. Βενιζέλος τάχθηκε υπέρ της απόφασης του ΚΙΝΑΛ να υπερψηφίσει την πρόταση δυσπιστίας του ΣΥΡΙΖΑ κατά της κυβέρνησης. Την Κυριακή ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στη Βουλή και καλώντας τον ΣΥΡΙΖΑ να ζητήσει συγνώμη για την υπόθεση Novartis επέλεξε από τα δέκα ονόματα που ενεπλάκησαν τότε στη δικαστική έρευνα και την πολιτική σύγκρουση, να αναφερθεί μόνο στα πέντε γαλάζια στελέχη (Σαμαρά, Γεωργιάδη, Αβραμόλπουλο, Σαλμά, Λυκουρέντζο) και τον υπουργό του της Επικρατείας Παναγιώτη Πικραμένο και να αφήσει εκτός των στελέχη του ΠΑΣΟΚ (Βενιζέλο, Λοβέρδο, Κουτρουμάνη) και τον Γιάννη Στουρνάρα.
Αυτό προκάλεσε την αντίδραση του κ. Βενιζέλου ο οποίος εξέδωσε ανακοίνωση, κατηγορώντας τον κ. Μητσοτάκη ότι συμπεριφέρθηκε ως κομματάρχης και αγνόησε ότι η υπόθεση αφορούσε την ομαλή λειτουργία της Δημοκρατίας. «Ο κ. Μητσοτάκης όφειλε να καταστήσει σαφές ότι υπερασπίζεται τους θεσμούς και όχι στελέχη της παράταξής του» σημείωνε ο πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Σαμαρά.
Το μεσημέρι της Δευτέρας ο κ. Οικονόμου έριξε κι άλλο λάδι στη φωτιά, εμμένοντας στη λογική του πρωθυπουργού. Δήλωσε ότι ο κ. Μητσοτάκης μίλησε ως πρόεδρος της ΝΔ και είναι ζήτημα του κ. Ανδρουλάκη πώς θα χειριστεί απέναντι στον κ. Τσίπρα, το ζήτημα των στελεχών του δικού του κόμματος.
Ο κ. Βενιζέλος δεν άφησε αναπάντητη τη νέα πρόκληση από το Μαξίμου.
Αφού εξέφρασε την απογοήτευσή του και σημείωσε ότι «ουδέποτε μέχρι χθες είχαν διαχωριστεί οι στόχοι της σκευωρίας με βάση την κομματική τους ταυτότητα», επιτέθηκε σφοδρά κατά του κ. Μητσοτάκη, λέγοντάς του εμμέσως πλην σαφώς ότι κέρδισε τις εκλογές χάρη σε ένα ευρύτερο μέτωπο δυνάμεων και όχι μόνο με τους δικούς του. Ουσιαστικά του διαμήνυσε ότι δεν κατάλαβε γιατί και πώς πέτυχε εκείνη την εκλογική νίκη: «Η αντίδραση μου αφορά την έλλειψη κατανόησης και σεβασμού των θεμελίων της μεταβολής που συντελέστηκε τον Ιούλιο του 2019. Δεν υποτιμώ τα εκλογικά ποσοστά που έλαβε το 2019 η Νέα Δημοκρατία υπό την ηγεσία του Κυριάκου Μητσοτάκη. Οδηγηθήκαμε όμως στη μεταβολή των πολιτικών συνθηκών, επειδή κάποιοι έδωσαν πολυετή και σκληρό αγώνα, παίζοντας τη ζωή και την τιμή τους, για να μείνει η χώρα όρθια μέχρι το 2015 και στη συνέχεια προκειμένου να ανακοπεί ο κίνδυνος για την οικονομία, τη δημοκρατία και τον τόπο και να οδηγηθεί στην ήττα ο ΣΥΡΙΖΑ και οι συμπράττοντες. Κορυφαίο σημείο του αγώνα αυτού ήταν η απόκρουση και η κατάρρευση της σκευωρίας Novartis».
Η τωρινή σύγκρουση ανάμεσα σε Μητσοτάκη και Βενιζέλο είναι η πιο σφοδρή, αλλά δεν είναι η πρώτη. Ο πρώην αρχηγός του ΠΑΣΟΚ έχει ασκήσει από τον περασμένο Σεπτέμβριο σκληρή κριτική στην κυβέρνηση για μείζονα θέματα. Τουλάχιστον τρία έκαναν μεγάλη εντύπωση: για τη διαχείριση της πανδημίας, την κρίση με τον αρχιεπίσκοπο Αμερικής Ελπιδοφόρο, καθώς και για δύο άρθρα στην ελληνογαλλική αμυντική συμφωνία.
Πέρα όμως από αυτά και τη σταθερή εναντίωση σε κυβερνητικές πολιτικές, ο κ. Βενιζέλος έχει εκφράσει μία θεμελιώδη πολιτική διαφωνία με τις απόψεις του κ. Μητσοτάκη: τάσσεται υπέρ τη απλής αναλογικής και των κυβερνήσεων συνεργασίας, απορρίπτοντας σε όλους τους τόνους και με παραπομπή στην ευρωπαϊκή εμπειρία, τη λογική των αυτοδύναμων, μονοκομματικών κυβερνήσεων. Αντιστρατεύεται έτσι σε ένα καίριο μέτωπο τη στρατηγική των πολλαπλών εκλογών, που έχει πλασάρει ο πρωθυπουργός.
Πολλοί εκτιμούν ότι ο κ. Βενιζέλος βλέπει τη ραγδαία φθορά της κυβέρνησης και θεωρεί ότι η αυτοδυναμία είναι ανέφικτος στόχος, άρα το πολιτικό σκηνικό μπορεί να διαμορφωθεί μετά τις εκλογές με εντελώς διαφορετικά δεδομένα από αυτά που υπολογίζει η κυβέρνηση. Και οι εξελίξεις να αφήνουν κάθε ενδεχόμενο ανοιχτό. Οι ίδιοι παράγοντες προσθέτουν ότι σε μία τέτοια ρευστή κατάσταση, πολλά θα επανεξεταστούν για συμμαχίες και πρόσωπα, με ότι μπορεί να σημαίνει αυτό για πολιτικούς παράγοντες όπως ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.
Στο μεταξύ ο κ. Βενιζέλος προσπαθεί να οικοδομήσει ένα πολιτικό νέο πολιτικό κεφάλαιο και να διαμορφώσει μία ευρύτερα αποδεκτή αυτοτελή πολιτική παρουσία, χωρίς να έχει κάποια επιδίωξη επιστροφής στο Κίνημα Αλλαγής – ούτε τίθεται τέτοιο θέμα από τη νέα ηγεσία.
Διαβάστε επίσης:
Η πολιτική μοναξιά του Κυριάκου Μητσοτάκη
Γεραπετρίτης μετά τη θύελλα στη βουλή για τον Φουρθιώτη: «Έχουμε τυπική σχέση»
Τι συνέβη χθες στη Βουλή με τον Πολάκη – Τι καταγγέλλει ο ίδιος ο βουλευτής
Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…
Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…
Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…
Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…
Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…
Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…