Πολιτική

Η αιτία της γαλάζιας επίθεσης στον Ανδρουλάκη: Το ΚΙΝΑΛ κόβει την αυτοδυναμία του Μητσοτάκη

Η ανάλυση των νέων δεδομένων που δίνουν οι δημοσκοπήσεις των τελευταίων εβδομάδων ίσως, αν όχι σίγουρα, κρύβει την αιτία της έντονης σύγκρουσης που εκδηλώνεται αυτές τις μέρες ανάμεσα στο κυβερνών κόμμα και το Κίνημα Αλλαγής.

Ειδικά η έρευνα που προβλήθηκε χθες στον τηλεοπτικό ΣΚΑΙ, της εταιρίας Pulse δεν αφήνει και πολλά περιθώρια ερμηνειών για το τι ακριβώς συμβαίνει: το ΚΙΝΑΛ κερδίζει από τη ΝΔ περίπου όσο αποσπά και από τον ΣΥΡΙΖΑ, για να φτάσει στο 14% από το 9,5%, που το είχε καταγράψει η προηγούμενη δημοσκόπηση του Νοεμβρίου. Είναι βέβαιο ότι η φθορά των δύο μονάδων που έχει η ΝΔ σε σχέση με την προηγούμενη μέτρηση, οφείλεται σχεδόν αποκλειστικά στην ικανότητα του Κινήματος Αλλαγής να εισπράττει τη φθορά της κυβέρνησης – αφού την ίδια ώρα ο ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζεται να χάνει δυνάμεις. Μόνο που αυτή η πτώση της ΝΔ απομακρύνει κι άλλο τον Κυριάκο Μητσοτάκη από το στόχο της αυτοδυναμίας, ενώ φανερώνει και μία γενικότερη τάση έντονου ανταγωνισμού πλέον στο χώρο του Κέντρου, ανάμεσα στον πρωθυπουργό και τον κ. Ανδρουλάκη. Η απόσταση που χωρίζει τους δύο αρχηγούς στο ερώτημα ποιος από τους πολιτικούς αρχηγούς εκφράζει καλύτερα τον κεντρώο χώρο είναι μικρή (μόλις με 4 ποσοστιαίες μονάδες προηγείται ο κ. Μητσοτάκης) και πάντως ο κ. Ανδρουλάκης καταγράφει καλύτερες επιδόσεις από τον Αλέξη Τσίπρα (22% έναντι 20%).

Σημειωτέον ότι ανάλογα ευρήματα είχε πρόσφατα και η εταιρία του Στράτου Φαναρά, η Metron Analysis, η οποία επίσης κατέγραφε ότι το ΚΙΝΑΛ παίρνει από τον ΣΥΡΙΖΑ περίπου όσο παίρνει και από τη ΝΔ. Αλλά και σε άλλες έρευνες τα συμπεράσματα είναι παραπλήσια. Η άποψη ότι η ανάκαμψη του ΚΙΝΑΛ είναι πρόβλημα (μόνο) του ΣΥΡΙΖΑ αποδείχθηκε μύθος.    

Ο συνδυασμός όλων των στοιχείων, που δίνουν οι έρευνες, φανερώνει τον μεγάλο κίνδυνο που διατρέχει πλέον η ΝΔ να χάσει την αυτοδυναμία από το ΚΙΝΑΛ, το οποίο διεκδικεί ισχυρό ρόλο στο χώρο του κέντρου. Αυτό εξηγεί εν πολλοίς γιατί ο κ. Μητσοτάκης έχει πια διμέτωπο αγώνα, αφού πέραν του ΣΥΡΙΖΑ ασκεί έντονη κριτική και στον κ. Ανδρουλάκη, όπως φάνηκε και κατά τη συζήτηση στη Βουλή.

Για την ιστορία η Pulse, δίνει στη ΝΔ 31% (από 33% τον Νοέμβριο), ενώ με την εκτίμηση/αναγωγή επί των εγκύρων, την φέρνει στο 32,5%. Σε κάθε περίπτωση σε μεγάλη απόσταση από το 38% και πλέον που κρίνεται η αυτοδυναμία και επίσης με πτωτική τάση, που ουδείς μπορεί να προβλέψει που θα σταματήσει. Ο ΣΥΡΙΖΑ καταγράφεται στο 22% (από 23% τον Νοέμβριο) και με την εκτίμηση/αναγωγή επί των εγκύρων στο 22,5%.

Αντίστοιχα το Κίνημα Αλλαγής είναι στο 14% (από 9,5%) και στο 14,5% με εκτίμηση/αναγωγή.

Το υψηλό ποσοστό του ΚΙΝΑΛ προέρχεται κυρίως από τρεις πηγές και εδώ είναι το ενδιαφέρον: εμφανίζει συσπείρωση της εκλογικής του βάσης το 2019, 71%, (άρα κρατάει περίπου 5,5% από το 8,1% που είχε τότε). Κερδίζει όμως το 9% των ψηφοφόρων της ΝΔ το 2019 (περίπου 3,5% στο σύνολο του εκλογικού σώματος) και το 10% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ το 2019 (περίπου 3,1% στο σύνολο των ψηφοφόρων). Σε απόλυτους αριθμούς δηλαδή, ο Νίκος Ανδρουλάκης κάνει μεγαλύτερη ζημιά στη ΝΔ απ’ όση στον ΣΥΡΙΖΑ! Το υπόλοιπο ποσοστό που καταγράφει το ΚΙΝΑΛ για να φτάσει στο 14%, έρχεται κυρίως από την αποχή, τα άκυρα και τα λευκά του 2019, αλλά και από άλλα κόμματα.

Διαβάστε επίσης:

Πρόωρες εκλογές: γιατί ο Κ. Μητσοτάκης δεν επανέλαβε ότι οι κάλπες θα στηθούν το 2023

Βενιζέλος προς Μητσοτάκη: Βάλαμε «πλάτη» και εμείς για τη νίκη στις εκλογές του 2019

Τσίπρας σε Μητσοτάκη: Τελειώσατε πολιτικά – Χρωστάτε 23.275 συγγνώμες

newsroom

Recent Posts

Lockdown : Αύξηση κρουσμάτων, μεταλλάξεις και τα νοσοκομεία χωρίς… οξυγόνο – Τα στοιχεία που οδήγησαν στα νέα μέτρα

Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…

3 έτη ago

Αντιδράσεις στην παντοδυναμία του Facebook

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…

3 έτη ago

Εκκίνηση με τρεις Έλληνες σε τοξοβολία και κωπηλασία

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…

3 έτη ago

Χ. Κλούγκε: Στο περιθώριο 1 στους 6 Ευρωπαίους που υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές πριν από την πανδημία

Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…

3 έτη ago

Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τον θάνατο της 26χρονης συντρόφου του στην Φολέγανδρο

Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…

3 έτη ago

Ξανά στις 3 πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην ΕΕ στη διάθεση συχνοτήτων για 5G

Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…

3 έτη ago