Κόσμος

Το Ισραήλ βομβάρδισε συνοικίες στη Ράφα – Αντιδράσεις από Γαλλία και ΕΕ για τις εκκενώσεις

Παρά τις διεθνείς αντιδράσεις το Ισραήλ προχώρησε σήμερα στην εκκένωση δύο συνοικιών στη Ράφα, συνεχίζοντας παραλλήλως τους βομβαρδισμούς από αέρος και από το πυροβολικό, όπως ανέφερε στο Γαλλικό Πρακτορείο η παλαιστινιακή υπηρεσία πολιτικής άμυνας της Γάζας.

Οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί «συνεχίζονται από την περασμένη νύχτα και έχουν ενταθεί από σήμερα το πρωί» εξήγησε ο Άχμεντ Ρεντουάν, ένας εκπρόσωπος τύπου της παλαιστινιακής υπηρεσίας πολιτικής άμυνας. Ο ίδιος διευκρίνισε ότι δύο από τις συνοικίες που στοχοθετούνται, η Αλ Σούκα και η Αλ Σαλάμ, βρίσκονται μεταξύ εκείνων που ο ισραηλινός στρατός ζήτησε να εκκενωθούν από τους κατοίκους τους. Νωρίτερα, κάτοικοι ανέφεραν ότι ο ισραηλινός στρατός πραγματοποίησε αεροπορικές επιδρομές στη Ράφα, ώρες αφότου το Ισραήλ ζήτησε να γίνουν οι εκκενώσεις.

Μέχρι στιγμής το Ισραήλ, όπως συνηθίζει, δεν έχει κάνει κάποιο σχόλιο. Ωστόσο, το τηλεοπτικό δίκτυο Al-Aqsa, το οποίο συνδέεται με τη Χαμάς, μετέδωσε ότι ο ισραηλινός στρατός στοχοθέτησε περιοχές στην ανατολική Ράφα, κοντά σε συνοικίες στις οποίες δόθηκαν εντολές εκκένωσης.

Την ίδια ώρα, Γαλλία και ΕΕ επαναλαμβάνουν την «σθεναρή αντίθεσή» τους σε μια ισραηλινή επίθεση στη Ράφα και επικρίνουν την εντολή για εκκένωση τμημάτων της πόλης. Το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών υπενθυμίζει «ότι ο αναγκαστικός εκτοπισμός ενός άμαχου πληθυσμού συνιστά έγκλημα πολέμου βάσει του διεθνούς δικαίου». Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Ζοζέπ Μπορέλ, δηλώνει ότι το Ισραήλ πρέπει να απαρνηθεί μια χερσαία στρατιωτική επιχείρηση εναντίον της Ράφας, προσθέτοντας ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση και η διεθνής κοινότητα «μπορούν και πρέπει» να ενεργήσουν για να αποτρέψουν ένα τέτοιο σενάριο. «Οι εντολές εκκένωσης του Ισραήλ προς αμάχους στη Ράφα προμηνύουν τα χειρότερα: περισσότερο πόλεμο και λιμό. Αυτό είναι απαράδεκτο» έγραψε ο Ζοζέπ Μπορέλ σε μια ανάρτηση στο Χ.

Λίγη ώρα μετά την ανακοίνωση της εντολής εκκένωσης, ο υπουργός άμυνας του Ισραήλ, Γιοάβ Γκαλάντ, μίλησε για αναγκαία επιχείρηση, λόγω της απόρριψης από τη Χαμάς των προτάσεων για κήρυξη εκεχειρίας στη Λωρίδα της Γάζας. Ωστόσο, όλες τις προηγούμενες ημέρες, ο ισραηλινός πρωθυπουργός Νετανιάχου διαμήνυε ότι η επέμβαση στη Ράφα θα γίνει ανεξάρτητα από το αν θα υπάρξει ή όχι συμφωνία για παύση πυρός διάρκειας έξι εβδομάδων.

Αυτές οι δηλώσεις του Νετανιάχου ήταν, μάλιστα, σύμφωνα με ισραηλινό αξιωματούχο, που έκαναν τη Χαμάς να σκληρύνει τη θέση της στις διαπραγματεύσεις του Σαββατοκύριακου στο Κάιρο. Μιλώντας στους New York Times, υπό τον όρο της ανωνυμίας, ο ισραηλινός αξιωματούχος είπε ότι οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται πλέον σε «κρίση» και πρόσθεσε ότι η Χαμάς πλέον τις χρησιμοποιεί σε μια προσπάθεια να διασφαλίσει ότι ο ισραηλινός στρατός  δεν θα προχωρήσει σε χερσαία επιχείρηση στη Ράφα. Σύμφωνα με τον ίδιο, «η Χαμάς αναζητούσε περαιτέρω εγγυήσεις ότι το Ισραήλ δεν θα εφαρμόσει μόνο ένα μέρος μιας συμφωνίας και στη συνέχεια θα συνεχίσει τις μάχες».

Οι ειδήσεις σήμερα

newsroom

Recent Posts

Lockdown : Αύξηση κρουσμάτων, μεταλλάξεις και τα νοσοκομεία χωρίς… οξυγόνο – Τα στοιχεία που οδήγησαν στα νέα μέτρα

Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…

3 έτη ago

Αντιδράσεις στην παντοδυναμία του Facebook

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…

3 έτη ago

Εκκίνηση με τρεις Έλληνες σε τοξοβολία και κωπηλασία

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…

3 έτη ago

Χ. Κλούγκε: Στο περιθώριο 1 στους 6 Ευρωπαίους που υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές πριν από την πανδημία

Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…

3 έτη ago

Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τον θάνατο της 26χρονης συντρόφου του στην Φολέγανδρο

Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…

3 έτη ago

Ξανά στις 3 πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην ΕΕ στη διάθεση συχνοτήτων για 5G

Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…

3 έτη ago