Κόσμος

Πυρηνικά γυμνάσια η απάντηση Πούτιν στις δηλώσεις δυτικών για αποστολή στρατού στην Ουκρανία – Ορκίζεται αύριο για μια νέα θητεία

Τη διεξαγωγή «στο άμεσο μέλλον» στρατιωτικών γυμνασίων που θα περιλαμβάνουν εξάσκηση στη χρήση τακτικών πυρηνικών όπλων και στα οποία θα μετέχουν και στρατεύματα που σταθμεύουν κοντά στην Ουκρανία, ζήτησε ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, σύμφωνα με ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Άμυνας. Λίγη ώρα αργότερα το Κρεμλίνο εξήγησε ότι πρόκειται για μια απάντηση στις δηλώσεις «εκπροσώπων δυτικών χωρών», μεταξύ άλλων του Μακρόν, σχετικά με την πιθανή αποστολή «στρατιωτών του ΝΑΤΟ» στην Ουκρανία.

Ερωτηθείς σχετικά, ο εκπρόσωπος τύπου της ρωσικής προεδρίας, Ντμίτρι Πεσκόφ, επιβεβαίωσε πως επρόκειτο για δηλώσεις του «Μακρόν», «Βρετανών εκπροσώπων», αλλά και ενός «εκπροσώπου της αμερικανικής Γερουσίας, εάν δεν κάνω λάθος», όπως είπε. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι αυτοί οι ανώτεροι αξιωματούχοι «μίλησαν για βούληση και ακόμα και για πρόθεση να σταλούν ένοπλα αποσπάσματα στην Ουκρανία, δηλαδή να τοποθετηθούν στρατιώτες του ΝΑΤΟ απέναντι από τον ρωσικό στρατό» και εκτίμησε ότι πρόκειται για έναν «νέο κύκλο κλιμάκωσης της έντασης».

Νωρίτερα, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας είχε κάνει γνωστό ότι στα στρατιωτικά γυμνάσια, στα οποία θα περιλαμβάνονται και ασκήσεις χρήσης πυρηνικών, θα μετέχουν κυρίως στρατεύματα που βρίσκονται σταθμευμένα κοντά στην Ουκρανία. Σημείωσε επίσης ότι αυτά αποτελούν απάντηση «στις απειλές» Δυτικών αξιωματούχων εναντίον της Μόσχας.

Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση «στη διάρκεια των γυμνασίων θα ληφθεί σειρά μέτρων για την εκπαίδευση στην προετοιμασία και τη χρήση μη στρατηγικών πυρηνικών όπλων», με στόχο τη «διατήρηση του επιπέδου προετοιμασίας». Η Ρωσία διαθέτει το μεγαλύτερο, παγκοσμίως, οπλοστάσιο πυρηνικών όπλων και δεν είναι η πρώτη φορά που γίνεται αναφορά σε ένα πιθανό ενδεχόμενο χρήσης του. Σε σχετικές απειλές έχει προβεί πολλές φορές ο Ντμίτρι Βεντβέντεφ, δεξί χέρι του Πούτιν, πρώην πρόεδρος και πρώην πρωθυπουργός της Ρωσίας και νυν αντιπρόεδρος του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσικής Ομοσπονδίας.

Η εντολή του ρώσου προέδρου έρχεται πάντως, την ώρα που ο ρωσικός στρατός προελαύνει κυρίως στην ανατολική Ουκρανία και φυσικά μία ημέρα πριν την ορκωμοσία του Βλαντίμιρ Πούτιν για άλλη μία προεδρική θητεία (επισήμως ξεκινά αύριο Τρίτη), αλλά και μόλις τρεις ημέρες πριν την 9η Μαϊου, γνωστή και ως Ημέρα της Νίκης του σοβιετικού στρατού επί της ναζιστικής Γερμανίας. Το πυρηνικό οπλοστάσιο της Ρωσίας δεν έφυγε ποτέ από το τραπέζι, από το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία, φαίνεται ωστόσο ότι η συζήτηση γύρω από αυτό αναζωπυρώνεται μετά την προθυμία της Πολωνίας να φιλοξενήσει δυτικά πυρηνικά στο έδαφός της και την αποστολή δυτικού οπλισμού και στρατευμάτων στις χώρες της Βαλτικής.

Σε αυτές τις  χώρες αναφέρθηκε χθες και η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας, σημειώνοντας ότι εξαιτίας της «εχθρικής γραμμής του Βίλνιους, της Ρίγας και του Ταλίν οι δεσμοί (τους) με τη Ρωσία έχουν κοπεί».  Η Μαρία Ζαχάροβα πρόσθεσε ότι η Μόσχα θα συνεχίσει να χρησιμοποιεί διπλωματικά μέσα άσκησης επιρροής στη Λιθουανία, τη Λετονία και την Εσθονία, αλλά δεν απέκλεισε μια «ασύμμετρη απάντηση», διευκρινίζοντας ότι αυτή θα αφορά «κυρίως στον οικονομικό και διαμετακομιστικό τομέα».

Οι ειδήσεις σήμερα

newsroom

Recent Posts

Lockdown : Αύξηση κρουσμάτων, μεταλλάξεις και τα νοσοκομεία χωρίς… οξυγόνο – Τα στοιχεία που οδήγησαν στα νέα μέτρα

Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…

3 έτη ago

Αντιδράσεις στην παντοδυναμία του Facebook

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…

3 έτη ago

Εκκίνηση με τρεις Έλληνες σε τοξοβολία και κωπηλασία

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…

3 έτη ago

Χ. Κλούγκε: Στο περιθώριο 1 στους 6 Ευρωπαίους που υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές πριν από την πανδημία

Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…

3 έτη ago

Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τον θάνατο της 26χρονης συντρόφου του στην Φολέγανδρο

Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…

3 έτη ago

Ξανά στις 3 πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην ΕΕ στη διάθεση συχνοτήτων για 5G

Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…

3 έτη ago