Κόσμος

Συνεχίζονται στο Κάιρο οι συνομιλίες για τη Γάζα – Επιμένουν στους όρους τους Χαμάς και Ισραήλ

Ηγέτες της Χαμάς είχαν για δεύτερη μέρα σήμερα συνομιλίες με Αιγύπτιους και Καταριανούς μεσολαβητές, χωρίς να υπάρχει εμφανής πρόοδος καθώς η παλαιστινιακή οργάνωση επιμένει στην απαίτησή της, οποιαδήποτε συμφωνία να θέτει τέλος στον πόλεμο στη Γάζα. Παλαιστίνιος αξιωματούχος, που είναι κοντά στις προσπάθειες διαμεσολάβησης, είπε πως η αντιπροσωπεία της Χαμάς έφθασε στο Κάιρο αποφασισμένη να καταλήξει σε συμφωνία «αλλά όχι με οποιοδήποτε τίμημα».

«Μια συμφωνία πρέπει να θέτει τέλος στον πόλεμο και να προβλέπει πως οι ισραηλινές δυνάμεις θα αποχωρήσουν από τη Γάζα και το Ισραήλ δεν έχει δεσμευθεί ακόμη ότι είναι πρόθυμο να το κάνει», είπε ο αξιωματούχος στο Reuters.

Το Ισραήλ θέλει μια συμφωνία που θα προβλέπει την απελευθέρωση τουλάχιστον μερικών από τους περίπου 130 ομήρους που εξακολουθούν να κρατούνται από τη Χαμάς, όμως Ισραηλινός αξιωματούχος άφησε χθες, Σάββατο, να εννοηθεί ότι η κεντρική θέση της χώρας του δεν έχει αλλάξει και απέκλεισε μια συμφωνία που θα θέτει τέλος στον πόλεμο.

Ένας άλλος Παλαιστίνιος αξιωματούχος είπε επίσης στο Reuters πως οι διαπραγματεύσεις «αντιμετωπίζουν προκλήσεις επειδή η κατοχική δύναμη (το Ισραήλ) αρνείται να δεσμευθεί σε μια περιεκτική κατάπαυση του πυρός». Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η αντιπροσωπεία της Χαμάς εξακολουθεί να βρίσκεται στο Κάιρο με την ελπίδα ότι οι μεσολαβητές θα μπορέσουν να πιέσουν το Ισραήλ ώστε να αλλάξει τη θέση του.

Το Κατάρ, όπου η Χαμάς έχει πολιτικό γραφείο, και η Αίγυπτος προσπαθούν για μια νέα σύντομη κατάπαυση του πυρός, όπως εκείνη τον Νοέμβριο που επέτρεψε την απελευθέρωση ομήρων και την αποφυλάκιση παλαιστίνιων κρατουμένων από ισραηλινές φυλακές. Αιγυπτιακές πηγές δήλωσαν ότι ο διευθυντής της CIA, Γουίλιαμ Μπερνς, ο οποίος έχει εμπλακεί και σε προηγούμενες συνομιλίες για εκεχειρία, έφθασε στο Κατάρ την Παρασκευή. Η Ουάσιγκτον, η οποία κατατάσσει τη Χαμάς στις τρομοκρατικές οργανώσεις, έχει κάνει έκκληση για κατάληξη σε συμφωνία, ενώ το Ισραήλ έχει δώσει ένα προκαταρκτικό θετικό σήμα σε όρους που, όπως σύμφωνα με μία πηγή, περιλαμβάνουν την επιστροφή 20 έως 33 ομήρων με αντάλλαγμα την απελευθέρωση εκατοντάδων Παλαιστίνιων κρατουμένων και εκεχειρία αρκετών εβδομάδων. Αυτό όμως συνεπάγεται ότι περίπου 100 όμηροι θα παρέμεναν στη Γάζα, ορισμένοι από τους οποίους, σύμφωνα με το Ισραήλ, έχουν πεθάνει κατά την αιχμαλωσία. Η πηγή, που ζήτησε να μην αναφερθεί το όνομα ή η εθνικότητά της, δήλωσε στο Reuters ότι η επιστροφή αυτών μπορεί να απαιτήσει μια επιπρόσθετη συμφωνία.

Οι ειδήσεις σήμερα

newsroom

Recent Posts

Lockdown : Αύξηση κρουσμάτων, μεταλλάξεις και τα νοσοκομεία χωρίς… οξυγόνο – Τα στοιχεία που οδήγησαν στα νέα μέτρα

Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…

3 έτη ago

Αντιδράσεις στην παντοδυναμία του Facebook

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…

3 έτη ago

Εκκίνηση με τρεις Έλληνες σε τοξοβολία και κωπηλασία

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…

3 έτη ago

Χ. Κλούγκε: Στο περιθώριο 1 στους 6 Ευρωπαίους που υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές πριν από την πανδημία

Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…

3 έτη ago

Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τον θάνατο της 26χρονης συντρόφου του στην Φολέγανδρο

Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…

3 έτη ago

Ξανά στις 3 πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην ΕΕ στη διάθεση συχνοτήτων για 5G

Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…

3 έτη ago