Κόσμος

Εξαπλώνεται διεθνώς το φοιτητικό κίνημα κατά του πολέμου στη Γάζα

Το φοιτητικό κίνημα εναντίον των ισραηλινών στρατιωτικών επιχειρήσεων ευρείας κλίμακας στη Λωρίδα της Γάζας συνεχίζεται και διευρύνεται σε διεθνές επίπεδο. Το κύμα των διαδηλώσεων που ξεκίνησε από τις αμερικανικές πανεπιστημιουπόλεις, όπου σε αρκετές περιπτώσεις αντιμετωπίστηκε με καταστολή, έχει εξαπλωθεί στο Παρίσι, στη Λοζάνη, στο Βερολίνο, στο Μόντρεαλ, στο Μεξικό, αλλά και στην Αυστραλία.

Στις ΗΠΑ, σύμφωνα με αμερικανικά ΜΜΕ, συνελήφθησαν περισσότεροι από 2.000 άνθρωποι, ενώ οι δυνάμεις τήρησης της τάξης προχώρησαν τις τελευταίες ημέρες στη διάλυση καταυλισμών που είχαν στηθεί σε πανεπιστημιουπόλεις. Στο πλαίσιο αυτό, την Παρασκευή, εκκενώθηκαν καταλήψεις υπέρ των Παλαιστινίων, στο πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης (NYU). Διαμαρτυρόμενοι φοιτητές  απομακρύνθηκαν και από κτίριο του Κολούμπια, στο Μανχάταν, απ’ όπου άρχισε το κύμα των φοιτητικών κινητοποιήσεων σε ένδειξη υποστήριξης στη Λωρίδα της Γάζας. Δεκάδες συλλήψεις φοιτητών έγιναν και στο πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας (UCLA), στο Λος Άντζελες. Χθες Σάββατο, διαλύθηκε διαδήλωση στο πανεπιστήμιο της Βιρτζίνιας.

Κάτι φαίνεται, ωστόσο, ότι πέτυχαν οι φοιτητές στο πανεπιστήμιο Μπράουν, στο Ρόουντ Άιλαντ, η διοίκηση του οποίου ανακοίνωσε ότι έκλεισε συμφωνία με τους διαδηλωτές. Αυτή προβλέπει τη διάλυση του καταυλισμού με αντάλλαγμα ψηφοφορία στο πανεπιστήμιο τον Οκτώβριο για την ενδεχόμενη «αποεπένδυση» των «εταιρειών ‘που καθιστούν εφικτή και επωφελούνται από τη γενοκτονία στη Γάζα’».

Οι φοιτητές ζητούν από τα πανεπιστήμια να καταδικάσουν την επίθεση του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας και να διακόψουν τα συμβόλαια που διατηρούν με εταιρείες που προμηθεύουν όπλα το Ισραήλ. Σημειώνεται, ότι περίπου 100 αμερικανικά κολέγια έχουν αναφέρει δώρα ή συμβόλαια από το Ισραήλ συνολικού ύψους 375 εκατομμυρίων δολαρίων τις τελευταίες δύο δεκαετίες, σύμφωνα με τη βάση δεδομένων του αμερικανικού Υπουργείου Παιδείας.

Η κορύφωση των εντάσεων, την τελευταία εβδομάδα, έχει ξεσηκώσει και γονείς  φοιτητών, οι οποίοι ετοιμάζονται να ασκήσουν οικονομική πίεση στα πανεπιστήμια, ακόμη και επιστροφή χρημάτων για τα δίδακτρα στις σχολές όπου αυτά έχουν ακυρωθεί. Απειλούν επίσης ότι δεν θα κάνουν δωρεές στο μέλλον. Οι φοιτητικές κινητοποιήσεις δημιουργούν πολιτικό πρόβλημα στον πρόεδρο Μπάιντεν, ο οποίος καταδίκασε τις φιλοπαλαιστινιακές διαδηλώσεις, δηλώνοντας ότι «σέβεται το δικαίωμα στην ελεύθερη έκφραση, αλλά οι διαμαρτυρίες πρέπει να είναι ειρηνικές και νόμιμες». Η καταστολή των κινητοποιήσεων επιφέρει πάντως απώλειες για τον αμερικανό πρόεδρο στις τάξεις της νεολαίας, μιας πληθυσμιακής ομάδας ψηφοφόρων που ο Μπάιντεν δεν έχει την πολυτέλεια να χάσει στην πορεία προς την επανεκλογή του.

Το κύμα των φιλοπαλαιστινιακών κινητοποιήσεων έχει ξεπεράσει, ωστόσο, τα αμερικανικά πανεπιστήμια και έχει επεκταθεί και σε πολλές άλλες χώρες. Το βράδυ της Παρασκευής, φοιτητές στο Κολέγιο Τρίνιτι του Δουβλίνου έστησαν έναν καταυλισμό, γεγονός που ανάγκασε τη διοίκηση του αρχαιότερου πανεπιστημίου της Ιρλανδίας να περιορίσει την πρόσβαση στην πανεπιστημιούπολη και να κλείσει την έκθεση του Βιβλίου του Κελς (χειρόγραφα Κελτών μοναχών από το 800 μ.Χ.), που αποτελεί ένα από τα κορυφαία τουριστικά αξιοθέατα της Ιρλανδίας. Ο καταυλισμός στήθηκε μετά την απόφαση της διοίκησης του πανεπιστημίου να επιβάλλει πρόστιμο 214.000 ευρώ για οικονομικές απώλειες που υπέστη από τις φοιτητικές κινητοποιήσεις των τελευταίων μηνών που δεν αφορούσαν αποκλειστικά τον πόλεμο στη Γάζα. Και οι φοιτητές στο Τρίνιτι ζητούν από το πανεπιστήμιο να διακόψει τους δεσμούς του με τα ισραηλινά ανώτερα εκπαιδευτικά ιδρύματα και να μην συνάπτει συμφωνίες με εταιρίες που διατηρούν δεσμούς με το Ισραήλ.

Στη Γαλλία, μετά την απομάκρυνση των διαδηλωτών από την κατάληψη στην περίβλεπτη παρισινή σχολή Sciences Po, οι φοιτητικές κινητοποιήσεις παραμένουν περιορισμένες στη συγκεκριμένη σχολή καθώς και σε περιφερειακές πανεπιστημιουπόλεις (Λίλη, Χάβρη, Ντιζόν, Ρεν, Πουατιέ) και στο ινστιτούτο πολιτικών επιστημών (IEP). Ο Μακρόν «καταδίκασε με τον πλέον σθεναρό τρόπο» τους αποκλεισμούς στη Sciences Po (της οποίας είναι και ο ίδιος απόφοιτος) και σε άλλες πανεπιστημιακές εγκαταστάσεις, υποστηρίζοντας πως «εμποδίζουν τον διάλογο» σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται σήμερα στις εφημερίδες La Provence και La Tribune.

Στον Καναδά, ισχυρό είναι το φιλοπαλαιστινιακό κίνημα σε πολλές πόλεις, ανάμεσά τους το Βανκούβερ, η Οτάβα, το Τορόντο και το Μόντρεαλ. Οι φοιτητικές καταλήψεις στον Καναδά ξεκίνησαν στις 27 Απριλίου στο πανεπιστήμιο McGill, όπου στήθηκε και παραμένει ο πρώτος και μεγαλύτερος καταυλισμός ο οποίος στήθηκε, και ο μεγαλύτερος, είναι αυτός στο πανεπιστήμιο McGill. Στον χώρο αυτό οι φοιτητές επιμένουν ότι θα συνεχίσουν την κατάληψη, παρά την επαπειλούμενη επέμβαση της αστυνομίας.

Χωρίς βίαιες αντιδράσεις συνεχίζονται οι φοιτητικές κινητοποιήσεις κατά του πολέμου στη Γάζα και στην Αυστραλία, με επίκεντρο το πανεπιστήμιο του Σίδνεϊ. Την Παρασκευή, ωστόσο, επικράτησε ένταση, καθώς εκατοντάδες διαδηλωτές υπέρ των Παλαιστινίων και υπέρ του Ισραήλ βρέθηκαν πρόσωπο με πρόσωπο κοντά στο υπό κατάληψη ίδρυμα. Οι δυο συγκεντρώσεις έγιναν πάντως ειρηνικά και δεν χρειάστηκε να επέμβει η αστυνομία.

Στο Μεξικό, δεκάδες φοιτητές του εθνικού αυτόνομου πανεπιστημίου του Μεξικού (UNAM), έστησαν επίσης καταυλισμό και φωνάζοντας συνθήματα υπέρ των Παλαιστινίων, ζήτησαν από τη μεξικανική κυβέρνηση να διακόψει τις σχέσεις με το Ισραήλ. Στη Γερμανία, η αστυνομία επενέβη την Παρασκευή για να απομακρύνει, σε ορισμένες περιπτώσεις «διά της βίας», διαδηλωτές υπέρ των Παλαιστινίων μπροστά από το πανεπιστήμιο Humboldt του Βερολίνου. Ο δήμαρχος της γερμανικής πρωτεύουσας, Κάι Βέγκνερ (CDU, δήλωσε μάλιστα ότι δεν θέλει να δει «καταστάσεις όπως αυτές στις ΗΠΑ και στη Γαλλία». Στην Ελβετία τέλος, περίπου εκατό φοιτητές κατέλαβαν από την περασμένη Πέμπτη την είσοδο του κτιρίου Géopoli, στο πανεπιστήμιο της Λοζάνης (UNIL), ζητώντας και αυτοί ακαδημαϊκό μποϊκοτάζ ισραηλινών θεσμών και άμεση κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας.

Οι ειδήσεις σήμερα

newsroom

Recent Posts

Lockdown : Αύξηση κρουσμάτων, μεταλλάξεις και τα νοσοκομεία χωρίς… οξυγόνο – Τα στοιχεία που οδήγησαν στα νέα μέτρα

Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…

3 έτη ago

Αντιδράσεις στην παντοδυναμία του Facebook

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…

3 έτη ago

Εκκίνηση με τρεις Έλληνες σε τοξοβολία και κωπηλασία

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…

3 έτη ago

Χ. Κλούγκε: Στο περιθώριο 1 στους 6 Ευρωπαίους που υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές πριν από την πανδημία

Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…

3 έτη ago

Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τον θάνατο της 26χρονης συντρόφου του στην Φολέγανδρο

Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…

3 έτη ago

Ξανά στις 3 πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην ΕΕ στη διάθεση συχνοτήτων για 5G

Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…

3 έτη ago