Πολιτική

Συγκαλύπτουν την αποτυχία του «επιτελικού κράτους» –Αποδιοπομπαίος τράγος ο Γ. Πατούλης

Αναζητούν τον «αποδιοπομπαίο τράγο» που θα φορτωθεί το σύνολο των ευθυνών για τα τραγικά λάθη, την έλλειψη συντονισμού και τους κακούς χειρισμούς που έγιναν με την κακοκαιρία «Ελπίς», προκειμένου να καλύψουν όσο και όπως μπορούν την πλήρη αποτυχία, για μια ακόμα φορά του «επιτελικού κράτους», αλλά και κορυφαίων Υπουργών. Κυρίως όμως για να «καλυφθεί»  η κορυφαία και απόλυτα προσωπική επιλογή του ίδιου του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, ο Υπουργός Κλιματικής Αλλαγής και Πολιτικής Προστασίας Χρήστος Στυλιανίδης.

Αν «σπάσει» αυτή η πρώτη γραμμή άμυνας του Μαξίμου και της Κυβέρνησης και εκτεθούν ακόμα περισσότερο είτε ο κ. Στυλιανίδης είτε άλλα κορυφαία Κυβερνητικά στελέχη, τότε στο κάδρο των ευθυνών μπαίνει προσωπικά και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός, κάτι που προσπαθεί να το αποφύγει. Δ

ίπλα πάντως στην μετάθεση σχεδόν όλων των μεγάλων ευθυνών στον Περιφερειάρχη Αττικής, στο Κυβερνών κόμμα άνοιξε και συντηρείται ένας κύκλος εσωστρέφειας και αλληλοκατηγοριών, καθώς εδώ και καιρό η «εκλογολογία» έρχεται ψηλά στην ατζέντα.

Έγκαιρα το politicus.gr από την Τρίτη το πρωί επεσήμανε –και δεν έπεσε έξω-ότι στο στόχαστρο των ευθυνών ήδη βρίσκεται ο Περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης και μάλιστα μέσα από τις επισημάνσεις του κεντρικού άρθρου της έγκριτης «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ». Δίπλα στον κ. Πατούλη που είναι βέβαια το κατ΄εξοχήν πολιτικό πρόσωπο, βρίσκεται και οι ιδιώτες της εταιρείας που διαχειρίζεται την Αττική Όδο , η οποία δέχεται τις κριτικές και Κυβερνητικών στελεχών και του Τύπου και η οποία κατόπιν «σφήνας» του Πρωθυπουργού θα καταβάλει στοιχειώδεις αποζημειώσεις.

Όμως ο κ. Πατούλης, είναι το κεντρικό  πολιτικό πρόσωπο, στο οποίο μετατοπίζονται όλες οι μεγάλες και σημαντικές ευθύνες από το Μαξίμου, τα Κυβερνητικά στελέχη και μερίδα του τύπου, για το «μπάχαλο» που επικράτησε με την κακοκαιρία.

Καλύπτουν την νέα αποτυχία του «επιτελικού κράτους»

Το περιβόητο «επιτελικό κράτος» και τα βασικά πολιτικά πρόσωπα που είναι «δίπλα» και «πίσω» από αυτό που για άλλη μια φόρα  μένουν στο απυρόβλητο. Προσφέρεται ασυλία, σε μια ακόμα «παταγώδη αποτυχία», που όχι μόνο ταλαιπώρησε τους πολίτες και την κοινωνία και εξέθεσε διεθνώς την χώρα, αλλά δίνεται και «άλλοθι» , πίσω από το για «όλα φταίει ο Πατούλης», να μην θιγούν κεντρικές πολιτικές επιλογές του ίδιου του Πρωθυπουργού καθώς με τον ένα ή τον άλλο τρόπο η εκλογολογία αναζωπυρώνεται συνεχώς.

Ο κ. Μητσοτάκης , το Μαξίμου και οι αρχιτέκτονες και στυλοβάτες του περιβόητου «επιτελικού κράτους» δεν δημιούργησαν ένα ισχυρό  και συνεκτικό μηχανισμό που να ανταποκρίνεται στις ανάγκες της κοινωνίας και του κράτους. Στόχος τους ήταν και αποδεικνύεται καθημερινά η δημιουργία ενός σκληρού και πολιτικά «μονόχνωτου» μηχανισμού που υπηρετεί τις ανάγκες και μόνο και την αναπαραγωγή της ομάδας και του επιτελείου του Μαξίμου και του ίδιου του κ. Μητσοτάκη. Το «κράτος των αρίστων» αποδεικνύεται καθημερινά στη πράξη «ανίκανο και χωρίς έρμα».

Ο κ. Πατούλης αναμφίβολα έχει βαρύτατες ευθύνες για τα όσα τραγικά και επικίνδυνα για τους πολίτες συνέβησαν. Λειτουργεί εδώ και πολύ καιρό ως «σχολιαστής» και «παρατηρητής» των γεγονότων, ακόμα και των πιο δραματικών και όχι ως «μικρός πρωθυπουργός» , όπως αποκαλούνται χαρακτηριστικά οι Περιφερειάρχες, της Αττικής. Τους βασικούς λόγους και το πολιτικό παρασκήνιο γύρω από την στοχοποίηση του κ. Πατούλη ως βασικού υπεύθυνου του «Βατερλώ» των τελευταίων 24ωρω, τους κατέγραψε αναλυτικά το politicus.gr, σε πρόσφατο ρεπορτάζ του.

 Ο ίδιος ο Πρωθυπουργός στη παρέμβαση του στο Υπουργικό Συμβούλιο «σημάδεψε» κατ΄ευθείαν για τις ευθύνες τον Γ. Πατούλη, αλλά και τους ιδιώτες που διαχειρίζονται την Ατιική οδό και όχι μόνο κάλυψε τον κ. Στυλιανίδη , αλλά τρόπο τινά ανανέωσε την εμπιστοσύνη του στον Υπουργό Κλιματικής Αλλαγής, ενώ απέφυγε να εκθέσει πολιτικά και άλλους κορυφαίους Υπουργούς που φέρουν βαρύτατες ευθύνες για το μπάχαλο και την παράλυση του κρατικού μηχανισμού

Όπως είπε ο κ. Μητσοτάκης, δεν υπήρξαν προβλήματα μόνο στην Αττική Οδό, αλλά και σε κεντρικούς δρόμους του Λεκανοπεδίου, όπου όπως ανέφερε,  είναι σαφές ότι τα πράγματα δεν πήγαν καλά και πρέπει να εξετάσουμε τις αιτίες που οδήγησαν σε αυτή την κατάσταση και να αναπροσαρμόσουμε τους σχεδιασμούς μας.

Ανέβασε τους τόνους για την παραχωρησιούχο εταιρεία και  τον τρόπο που χειρίστηκε το όλο θέμα και  ενώ έκανε λόγο για αστοχίες και ανεπάρκειες οι οποίες πρέπει να διορθωθούν, επέμεινε στην ορθότητα της επιλογής του για τη δημιουργία του νέου υπουργείου Κλιματικής Κρίσης. «Εγώ θα εξακολουθώ να στηρίζω αυτή την επιλογή, ενισχύοντας ακόμη περισσότερο τις δομές και τις δυνατότητές του. Και φροντίζοντας η λειτουργία του Υπουργείου να γίνει αποτελεσματικότερη με την καλύτερη συνεργασία όλων των άλλων Υπουργείων»,ανέφερε καλύπτοντας  πολιτικά πλήρως  τον κ.. Στυλιανίδη , αλλά  και τον υφυπουργό του κ. Τουρνά.

Πάντως μέσα στο Κυβερνών Κόμμα η γκρίνια, αλλά και οι κόντρες και οι αλληλοκατηγορίες για το μπάχαλο και την διάλυση καλά κρατούν.

«Αναβρασμός» στη ΝΔ

Αν και αρχικά η Κυβέρνηση επιχείρησε να πετάξει την ευθύνη αρχικά στην εταιρεία διαχείρισης της Αττικής Οδού, στη συνέχεια στον ίδιο τον καιρό αλλά και στους μετεωρολόγους, αναγκάστηκε από το κύμα των αντιδράσεων και διαψεύσεων να αλλάξει αφήγημα

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος  Γιάννης Οικονόμου αφού πρώτα δέχτηκε κριτική και αποδοκιμασία  από την ΕΜΥ για τις αιτιάσεις του,  επιχείρησε να «μαζέψει» τα ίδια τα λεγόμενα του. Ζήτησε συγγνώμη για την ταλαιπωρία και επισήμανε πως «δεν υπάρχει αμφιβολία πως έγιναν λάθη, υπήρξε πρόβλημα συντονισμού, είναι σαφές πως δεν έχουμε καταφέρει να φθάσουμε στο επίπεδο συντονισμού, που θέλουμε, για να αντιμετωπίσουμε τέτοια φαινόμενα με επάρκεια».

Ερωτηθείς, δε, σχετικώς, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος διαβεβαίωσε πως «με νηφαλιότητα και ειλικρίνεια, οι ευθύνες θα αποδοθούν στον κατάλληλο χρόνο, τώρα το μείζον είναι η ολοκλήρωση της διαδικασίας αποκατάστασης

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας, προσπαθώντας να «καλύψει» το μπάχαλο, επεσήμανε πως το «επίπεδο της Πολιτικής Προστασίας είναι ιδιαίτερα ανεβασμένο.

Ο Α’ Αντιπρόεδρος της Βουλής και βουλευτής της Ν.Δ Νικήτας Κακλαμάνης, σε διαδοχικές δηλώσεις του επέρριψε ευθύνες στον υπουργό Πολιτικής Προστασίας, ενώ στη συνέχεια  υπογράμμισε ότι υπάρχουν καθαρές ευθύνες σε όλους τους φορείς για την αποτυχία συντονισμού..

Ευθείες βολές προς το Μαξίμου εκτόξευσε για ακόμη μια φορά ο ευρωβουλευτής της Ν.Δ., Γιώργος Κύρτσος, κατηγορώντας την υπερσυγκέντρωση εξουσιών ως το βασικό πρόβλημα για το φιάσκο.

Newsroom

Recent Posts

Lockdown : Αύξηση κρουσμάτων, μεταλλάξεις και τα νοσοκομεία χωρίς… οξυγόνο – Τα στοιχεία που οδήγησαν στα νέα μέτρα

Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…

3 έτη ago

Αντιδράσεις στην παντοδυναμία του Facebook

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…

3 έτη ago

Εκκίνηση με τρεις Έλληνες σε τοξοβολία και κωπηλασία

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…

3 έτη ago

Χ. Κλούγκε: Στο περιθώριο 1 στους 6 Ευρωπαίους που υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές πριν από την πανδημία

Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…

3 έτη ago

Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τον θάνατο της 26χρονης συντρόφου του στην Φολέγανδρο

Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…

3 έτη ago

Ξανά στις 3 πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην ΕΕ στη διάθεση συχνοτήτων για 5G

Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…

3 έτη ago