Κοινωνία

Οι πληγέντες δικαιούνται πραγματικής και πλήρους αποζημίωσης, τονίζει ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών

Με την ταλαιπωρία των κατοίκων της Αττικής και τις αποζημιώσεις που μπορούν να διεκδικήσουν οι πληγέντες της κακοκαιρίας «Ελπίδα» ασχολήθηκε στην συνεδρίαση του, το ΔΣ του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών.

Σε ανακοίνωσή του αναφέρει χαρακτηριστικά πως «οι κάτοικοι του Λεκανοπεδίου Αττικής και των υπολοίπων περιοχών, που επλήγησαν από την κακοκαιρία, βίωσαν πρωτόγνωρες καταστάσεις, απαράδεκτες για ένα σύγχρονο κράτος που οφείλει να σέβεται και να προστατεύει τους πολίτες του».

Προσθέτει ότι «πέραν των πολιτικών ευθυνών των αρμοδίων φορέων , πρέπει να αναζητηθούν και να αποδοθούν οι ποινικές και αστικές ευθύνες,  που αναλογούν», υπογραμμίζοντας πως «οι πληγέντες πολίτες δικαιούνται πραγματικής και πλήρους αποζημίωσης και ικανοποίησης της ηθικής τους βλάβης».

Σημειώνει δε πως «η οριζόντια και συμβολική παροχή ποσών, στα πλαίσια, προφανώς, της πολιτικής διαχείρισης του προβλήματος δεν μπορεί να υποκαταστήσει την αποζημιωτική ευθύνη, που υπέχουν τόσο το Δημόσιο και οι ΟΤΑ, όσο και οι ιδιωτικές εταιρίες», τονίζοντας πως ο ΔΣΑ και τα μέλη του , θα σταθουν αρωγοί στους πληγέντες.

Μάλιστα συγκροτήθηκε και επιτροπή προκειμένου να συναντηθεί με την ηγεσία του Υπουργείου Δικαιοσύνης με αντικείμενο την προώθηση των απαιτούμενων νομοθετικών παρεμβάσεων.

Ολόκληρη η ανακοίνωση:

«1. Τις τελευταίες δύο ημέρες, οι κάτοικοι του λεκανοπεδίου Αττικής και των υπολοίπων περιοχών, που επλήγησαν από την κακοκαιρία, βίωσαν πρωτόγνωρες καταστάσεις, απαράδεκτες για ένα σύγχρονο κράτος που οφείλει να σέβεται και να προστατεύει τους πολίτες του.

Πέραν των πολιτικών ευθυνών των αρμοδίων φορέων , πρέπει να αναζητηθούν και να αποδοθούν οι ποινικές και αστικές ευθύνες, που αναλογούν.

Οι πληγέντες πολίτες δικαιούνται πραγματικής και πλήρους αποζημίωσης και ικανοποίησης της ηθικής τους βλάβης. Η οριζόντια και συμβολική παροχή ποσών, στα πλαίσια, προφανώς, της πολιτικής διαχείρισης του προβλήματος δεν μπορεί να υποκαταστήσει την αποζημιωτική ευθύνη, που υπέχουν τόσο το Δημόσιο και οι ΟΤΑ, όσο και οι ιδιωτικές εταιρίες (π.χ. παραχωρησιούχοι, ΔΕΔΔΗΕ ΑΕ).

Ο ΔΣΑ και τα μέλη του θα σταθούν αρωγοί στους πληγέντες.

Είναι, τέλος, αυτονόητο ότι η Πολιτεία οφείλει να αποκαταστήσει χωρίς χρονοτριβή τα προβλήματα και τις ζημίες που προκλήθηκαν στις δημόσιες υποδομές, ώστε να αποκατασταθεί άμεσα και με ασφάλεια η οικονομική και κοινωνική ζωή.

2. Η αδυναμία διενέργειας διαδικαστικών πράξεων, κατά τη διάρκεια της κακοκαιρίας δεν μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα την απώλεια δικονομικών και ουσιαστικών δικαιωμάτων των πολιτών.

Για το λόγο αυτό, το Υπουργείο Δικαιοσύνης πρέπει να προβεί άμεσα στις αναγκαίες νομοθετικές πρωτοβουλίες προκειμένου όσες διαδικαστικές πράξεις δεν διενεργήθηκαν λόγω της κακοκαιρίας και της μη λειτουργίας, εκ του λόγου αυτού, των Δικαστηρίων, να θεωρηθούν εμπρόθεσμες, ακόμη και εάν διενεργηθούν μετά την λήξη των εκτάκτων περιστάσεων και όσες προθεσμίες δεν κατέστη εφικτό να τηρηθούν για τους ίδιους λόγους, να μην χαθούν.

Τούτο αφορά τις πολιτικές, ποινικές και διοικητικές υποθέσεις, καθώς και όσες αφορούν σε διοικητικές προσφυγές ή άλλες ενέργειες ενώπιον διοικητικών αρχών. Υπενθυμίζεται ότι αντίστοιχες ρυθμίσεις είχαν εισαχθεί και κατά την επαναλειτουργία των δικαστηρίων μετά την αναστολή των εργασιών τους λόγω COVID-19 (βλ. άρθρα 83, 84 ν. 4790/2021).

Συγκροτήθηκε Επιτροπή του ΔΣ του ΔΣΑ με τη συμμετοχή του Προέδρου του ΔΣΑ, Δημήτρη Βερβεσού και των συμβούλων Φώτη Γιαννούλα, Σωτήρη Διαμαντόπουλου, Δημήτρη Λυρίτση και Θεόδωρου Μαντά, προκειμένου να συναντηθεί με την ηγεσία του Υπουργείου Δικαιοσύνης με αντικείμενο την προώθηση των απαιτούμενων νομοθετικών παρεμβάσεων.»

Διαβάστε επίσης:

«Συγγνώμη» Μητσοτάκη για το χάος με την κακοκαιρία, αλλά χωρίς καταλογισμό ευθυνών στον κρατικό μηχανισμό

Το χρονικό της κατάρρευσης του επιτελικού κράτους: Πώς η κυβέρνηση πιάστηκε στον ύπνο

Αττική οδός: Τρίτο 24ωρο ταλαιπωρίας – Παραμένουν εγκλωβισμένα αυτοκίνητα

Newsroom

Recent Posts

Lockdown : Αύξηση κρουσμάτων, μεταλλάξεις και τα νοσοκομεία χωρίς… οξυγόνο – Τα στοιχεία που οδήγησαν στα νέα μέτρα

Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…

3 έτη ago

Αντιδράσεις στην παντοδυναμία του Facebook

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…

3 έτη ago

Εκκίνηση με τρεις Έλληνες σε τοξοβολία και κωπηλασία

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…

3 έτη ago

Χ. Κλούγκε: Στο περιθώριο 1 στους 6 Ευρωπαίους που υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές πριν από την πανδημία

Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…

3 έτη ago

Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τον θάνατο της 26χρονης συντρόφου του στην Φολέγανδρο

Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…

3 έτη ago

Ξανά στις 3 πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην ΕΕ στη διάθεση συχνοτήτων για 5G

Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…

3 έτη ago