Η ιδέα που έχει πέσει στο τραπέζι από ορισμένους στη Δύση για αποκλεισμό της Ρωσίας από το διατραπεζικό σύστημα SWIFT, ρίχνει κι άλλο λάδι στη φωτιά του «ουκρανικού», με τη Μόσχα πάντως να μην «ιδρώνει» ιδιαίτερα.
Η συζήτηση εντάσσεται στο πλαίσιο αναζήτησης αποτελεσματικών κυρώσεων εναντίον της Ρωσίας σε περίπτωση εισβολής της στο έδαφος της Ουκρανίας. Κάποιοι βέβαια βιάζονται ακόμα περισσότερο και το πρότειναν και προκαταβολικά, αψηφώντας τις πιθανές παρενέργειες.
Τα αρχικά SWIFT (Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication) αντιπροσωπεύουν την Εταιρεία Παγκόσμιων Διατραπεζικών Χρηματοπιστωτικών Τηλεπικοινωνιών. Είναι ένα δίκτυο μηνυμάτων που χρησιμοποιούν τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα για την ασφαλή μετάδοση πληροφοριών και οδηγιών μέσω ενός τυποποιημένου συστήματος κωδικών. Ο αποκλεισμός μιας χώρας και των τραπεζικών της ιδρυμάτων θα της δημιουργούσε πράγματι σοβαρά προβλήματα, αφού είναι το πιο διαδεδομένο σχετικό σύστημα, που καθιερώθηκε από τα μέσα της δεκαετίας του 1970, αλλά δεν είναι και το μοναδικό.
Ο αποκλεισμός μιας χώρας από το δίκτυο SWIFT έχει χρησιμοποιηθεί για παράδειγμα εναντίον του Ιράν, αλλά και κατά της Βόρειας Κορέας.
Στην περίπτωση της Ρωσίας θα έχει ως συνέπεια οι τράπεζες να μη μπορούν πλέον να χρησιμοποιούν τα κανάλια επικοινωνίας και να δυσκολεύονται να πληρώσουν ή να λάβουν πληρωμές εκτός των εθνικών συνόρων. Θα επηρεαστούν ιδιαίτερα οι πληρωμές σε συνάλλαγμα για εισαγωγές και εξαγωγές: οι χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες θα απαιτούν περισσότερο χρόνο και υψηλότερο κόστος, επειδή ο έλεγχος των συναλλαγών θα είναι πιο περίπλοκος. Φυσικά αυτό θα επιβαρύνει και το κόστος των προϊόντων.
Αυτό όμως θα έχει συνέπειες και για ξένα ιδρύματα και επιχειρήσεις, που δραστηριοποιούνται στην Ρωσία.
Για αυτό και το μέτρο δεν είχε αποφασιστεί ούτε το 2014 μετά τον αποκαλούμενο «πόλεμο της Κριμαίας». Οι περισσότερες αντιδράσεις απέναντι σε μια τέτοια απόφαση έρχονται προς το παρόν από τη Γερμανία, όπου σύσσωμος ο πολιτικός κόσμος δείχνει να αμφισβητεί την σκοπιμότητά του. Είναι χαρακτηριστικό ότι η εναντίωση του σε ένα τέτοιο μέτρο, ήταν ίσως μια από τις πρώτες δηλώσεις του νέου ηγέτη των αντιπολιτευόμενων Χριστιανοδημοκρατών, Φρίντριχ Μερτς.
Η Υπουργός Εξωτερικών Ανναλένα Μπέρμποκ, αν και δεν έχει θεωρητικά αποκλείσει κυρώσεις, εξέφρασε επίσης την άποψη ότι η έξωση της Ρωσίας από το δίκτυο SWIFT θα ήταν ένα λάθος μέσο πίεσης,που θα μπορούσε να έχει τελικά αρνητικές επιπτώσεις και για τη γερμανική οικονομία.
Από την άλλη ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον, που φαίνεται να έχει ξυπνήσει ο πολεμιστής μέσα του, δήλωσε αυτές τις μέρες ότι η βρετανική κυβέρνηση συζητά με τις Ηνωμένες Πολιτείες το ενδεχόμενο της αποσύνδεσης της Ρωσίας από το σύστημα SWIFT. Η απάντηση της Μόσχας ήταν πάντως αποστομωτικά ψύχραιμη.
«Αν αποσυνδέσουν τη Ρωσία από το SWIFT, τότε εμείς δεν θα παίρνουμε συνάλλαγμα, αλλά οι αγοραστές, οι χώρες της Ευρώπης πρωτίστως, δεν θα προμηθεύονται τα δικά μας εμπορεύματα, όπως είναι το πετρέλαιο, το φυσικό αέριο, τα μέταλλα και άλλα σημαντικά προϊόντα που εισάγουν. Χρειάζονται κάτι τέτοιο; Δεν νομίζω» απάντησε μιλώντας στο στο πρακτορείο TASS ο πρόεδρος του Συμβουλίου της Ομοσπονδίας Νικολάι Ζουραβλιόφ.
Και ο πόλεμος νεύρων και εντυπώσεων συνεχίζεται.
Διαβάστε ακόμα
Ουκρανία: Παλιοί και νέοι παίκτες γύρω από ένα πράσινο τραπέζι γεμάτο παγίδες
Το πραξικόπημα στη Μπουρκίνα Φάσο ακόμα ένας πονοκέφαλος για τον Μακρόν