Απόψεις

Οι ιδιώτες «μπορούν καλύτερα» αλλά… εξαιρούνται οι σφοδρές χιονοπτώσεις

Από το βράδυ της Δευτέρας η επικοινωνιακή γραμμή άμυνας της κυβέρνησης για το «φιάσκο της Ελπίδας» εστιάζεται στην επίρριψη ευθυνών στον διαχειριστή της Αττικής Οδού, αποσιωπώντας σε μεγάλο βαθμό το γεγονός ότι άνθρωποι εγκλωβίστηκαν από το «χιονιά» ακόμα και στη Μεσογείων.

Με το επιχείρημά της αυτό πάντως η κυβέρνηση δημιουργεί ένα σοβαρό πρόβλημα στον εαυτό της. Αν όλα τα υπόλοιπα λειτούργησαν καλά στο οδικό δίκτυο και μόνο ένας κλειστός, ιδιωτικός δρόμος παρουσίασε αδυναμία να ανταποκριθεί στην «πρωτοφανή χιονόπτωση» τότε ο νεοφιλελεύθερος μύθος της ότι «το κράτος δε μπορεί, οι ιδιώτες τα καταφέρνουν καλύτερα» καταρρέει με πάταγο.

Προσέξτε. Εχουμε να κάνουμε με μια εταιρία, που δεν χρειάζεται να έχεις πτυχίο από το «Κολάμπια» για να γνωρίζεις ότι είναι μια από τις πιο κερδοφόρες στη χώρα. Είναι γνωστό ότι η «απόσβεση» του ενοικίου, που κατέβαλε στο Δημόσιο έγινε πολύ νωρίτερα από ότι είχε «θεωρητικά»προϋπολογιστεί. Η ιδιωτική αυτή εταιρία «λειτουργεί» ένα δρόμο ζωτικής σημασίας για την Αττική, τον οποίο χρειάστηκε τελικά την βοήθεια του «δυσλειτουργικού κράτους» για να τον ανοίξει. Εκτός αν δεν είναι κράτος η αστυνομία, η πυροσβεστική και τελικά και ο στρατός, που κλήθηκαν να βγάλουν το φίδι από την τρύπα, αγκομαχώντας.

Υπάρχει βεβαίως το ερώτημα υπό ποιές προϋποθέσεις και με ποιές εγγυήσεις ομαλής και ασφαλούς λειτουργίας δίνεται σε ένα ιδιώτη μια βασική οδική αρτηρία της πρωτεύουσας και αν αυτές οι προδιαγραφές τηρούνται ή αν ελέγχθηκαν ποτέ. Γιατί αν δεν υπάρχουν προδιαγραφές, για το πώς ο δρόμος που οδηγεί στο μεγαλύτερο αεροδρόμιο της χώρας θα πρέπει να παραμένει πάντα ανοικτός, τότε μιλάμε και για κυβερνητική αμέλεια. Αν υπάρχουν τέτοιες και δεν ελέγχθηκαν ποτέ, μιλάμε για εγκληματική αδιαφορία. Πού δεν μπορεί να θαφτεί πίσω από το διχίλιαρο, που άρον άρον βγήκε να υποσχεθεί ο πρωθυπουργός, εξ’ ονόματος της εταιρίας (παγκόσμια πρωτοτυπία), με αόριστες διαδικασίες.

Εκτός αν θέλουν να μας πουν ότι ο «ιδιώτης» δεν βγάζει αρκετά κέρδη, οπότε δε μπορεί ας πούμε να έχει σε ετοιμότητα κάποια εκχιονιστικά μηχανήματα για μια κακοκαιρία, που έχει προβλεφθεί εδώ και μια εβδομάδα τουλάχιστον. Τότε καταρρέει και ο μύθος ότι «ο ιδιώτης είναι πάντα καλύτερος επιχειρηματίας από το κράτος». Αλλά μάλλον δεν θα τολμήσει να ισχυριστεί ότι δεν έχει ικανά κέρδη, όπως δείχνει και η «κινητικότητα» ενόψει της υπογραφής της νέας σύμβασης παραχώρησης της Αττικής Οδού.

Πάντως η κυβέρνηση έχει μια χρυσή ευκαιρία να διορθώσει τα κακώς κείμενα. Ας ακυρώσει τώρα την προκήρυξη για τη νέα σύμβαση και ας την περάσει σε καθεστώς δημόσιας διαχείρισης. Και κερδισμένη θα βγεί και περιστατικό σαν της Δευτέρας δεν πρόκειται να συμβεί, από τη στιγμή, που μόνο στην ιδιωτική Αττική Οδό υπήρξε το πρόβλημα. Εκεί που απέτυχαν οι ιδιώτες.

Διαβάστε ακόμα

Άρχισε το «παιχνίδι των ευθυνών»-Στο στόχαστρο ο Γ. Πατούλης

Νύχτα αγωνίας για τον απεγκλωβισμό των πολιτών στην Αττική Οδό από δυνάμεις του στρατού

Κώστας Αργυρός

Recent Posts

Lockdown : Αύξηση κρουσμάτων, μεταλλάξεις και τα νοσοκομεία χωρίς… οξυγόνο – Τα στοιχεία που οδήγησαν στα νέα μέτρα

Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…

3 έτη ago

Αντιδράσεις στην παντοδυναμία του Facebook

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…

3 έτη ago

Εκκίνηση με τρεις Έλληνες σε τοξοβολία και κωπηλασία

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…

3 έτη ago

Χ. Κλούγκε: Στο περιθώριο 1 στους 6 Ευρωπαίους που υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές πριν από την πανδημία

Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…

3 έτη ago

Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τον θάνατο της 26χρονης συντρόφου του στην Φολέγανδρο

Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…

3 έτη ago

Ξανά στις 3 πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην ΕΕ στη διάθεση συχνοτήτων για 5G

Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…

3 έτη ago